ABD’den Irak havayolu Fly Baghdad’e yaptırım ve uçuş yasağı

ABD Hazine Bakanlığı, Irak havayolu Fly Baghdad’de yaptırım kararı aldı. Havayolunun tüm uçuşları iptal edilirken yolcular Bağdat Havalimanı’nda zor anlar yaşadı.

Deniz Nakip

Irak havayolu Fly Baghdad, Pazartesi günü ABD Hazine Bakanlığı’nın şirkete yaptırım uygulamasının ardından birkaç saat içinde Bağdat Uluslararası Havalimanı’ndan uçuşlarını iptal etmek zorunda kaldı.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda, Fly Baghdad’in uçuşları iptal etmesi nedeniyle Bağdat Uluslararası Havalimanı’nda mahsur kalan yolcular olduğu bildirildi.

Fly Baghdad, uçuşların durdurulması için herhangi bir nedenin belirtilmemekle birlikte  tamamen operasyonel olduklarını belirtti.

Pazartesi günü verilen ABD Hazine kararı, şirketin silahları Suriye’ye gönderdiği ve ABD hükümetinin yasakladığı gruplara finansman sağladığı gerekçesiyle Fly Baghdad’a yaptırımlar uygulama kararı aldığını belirtti.

Şirket, ABD Hazine Bakanlığı’nın kararını, şirketi mahkum edebilecek herhangi bir somut veya ahlaki kanıta dayanmadığını ifade ederek kınadı.

Fly Baghdad, Irak hükümetinin, Ulaştırma Bakanlığı ve Irak Sivil Havacılık Kurumu (ICAA) aracılığıyla yıllardır doğrudan denetim altında olduğunu da belirtti.

Fly Baghdad, ABD Hazine Bakanlığı’ndan somut kanıt talep ederken kararın yanlış ve yanıltıcı bilgilere dayandığı için maddi ve manevi tazminat almak için yasal işlem başlatacağını ifade etti.