Skip to content
20 Kasım 2025
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
IRAK TÜRKLERİNİN BAĞIMSIZ SİYASİ GAZETESİDİR

IRAK TÜRKLERİNİN BAĞIMSIZ SİYASİ GAZETESİDİR

Sosyal medya hesaplarımız

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
Primary Menu
  • HABERLER
    • Akademik Makaleler
    • Arapça
    • Azerbaycan
    • Basın
    • Dünya
    • Editörden
    • İngilizce
    • Kitap
    • Kültür – Sanat
    • Türkiye
  • Yazarlar
  • Multimedya
  • Kütüphane
  • Kültür – Sanat
  • Röportajlar
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Türkmeneli’ni Tanıyalım
  • Kerkük Türküleri
  • Kerkük Kültür Derneği
  • Kitaplarımız
  • İletişim
  • Home
  • Haberler
  • Irak’ta Seçimden Sonra Siyasi Gelişmeler
  • Haberler

Irak’ta Seçimden Sonra Siyasi Gelişmeler

Kerkük Gazetesi 18 Kasım 2025
dd

Irak’ta Seçimden Sonra Siyasi Gelişmeler

Ali BAYATLI – BAĞDAT / Irak’ta istikrar ve kalkınmanın güçlendirilmesine yönelik sürekli çabalar çerçevesinde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Sayın Mohammed Al-Hassan, 18 Kasım 2025 Salı günü Duhok ilinde düzenlenen Altıncı Ortadoğu Barış ve Güvenlik Forumu’nda yaptığı konuşmada, daha iyi bir gelecek inşa etmenin, kamu yararını önceliklendiren bilge bir liderlik gerektirdiğini vurgulamıştır. Al-Hassan, Irak halkının yaratıcı ve üretken bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, halkın kalkınma ve ilerleme projelerine etkin katkı sağlayabileceğini ifade etmiştir. Özel Temsilci, “Gelecek mücadele siyasi değil, entelektüel ve bilimsel bir üstünlük alanıdır” diyerek, Irak’ın bu tür geleceğe dönük projeler için sağlam temeller atmaya başladığını belirtmiştir.

Al-Hassan, bölge halklarının, kriz ve işgal süreçlerinden sonra ciddi bir yük altında olduğunu vurgulamış ve özellikle Irak ile Ortadoğu’nun insanlık medeniyetlerinin beşiği olması sebebiyle bu yükün hafifletilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Bu bağlamda, BM’nin Irak’a her türlü desteği sunmaya hazır olduğunu belirten Al-Hassan, göç eden Ezidilerin kendi bölgelerine geri dönmelerinin, DEAŞ’a karşı mücadelenin tamamlanması açısından kritik bir adım olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca, Irak Anayasası’na saygı gösterilmesinin, federal ilkelere bağlı kalınmasının ve sıradan vatandaşların siyasi anlaşmazlıklardan uzak tutulmasının, sosyal ve yaşam istikrarı açısından önemine dikkat çekmiştir.

Diğer taraftan, Duhok kentinde Irak Cumhurbaşkanı Mesud Barzani ile Irak Federal Başbakanı Sayın Mohammed Shia Al-Sudani arasında üst düzey bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıya, önde gelen siyasi liderler de katılmıştır. Görüşmede, son parlamento seçimlerinin başarılı ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi nedeniyle tebrik ve kutlamalar paylaşılmış, seçim sonuçlarının Irak halkının çıkarlarını yansıtması ve halkın geleceğe dair beklentilerini güçlendirmesi gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca, seçim yasasının daha adil bir temsil sağlaması amacıyla gözden geçirilmesi gerekliliği üzerinde durulmuş ve Irak ile bölgedeki siyasi gelişmeler tartışılmıştır.

Buna ek olarak, sosyal medyada ve çeşitli haber kaynaklarında, Şii akımı temsil eden Koordinasyon Çerçevesi Koalisyonu’nun mevcut Başbakan liderliğinde İmar ve Kalkınma Koalisyonu ile birleşerek yeni parlamentoda en büyük blok oluşturacağı ve hükümetin kurulmasına karar verecek çoğunluğa sahip olacağı yönünde yaygın haberler yer almaktadır.

Aynı bağlamda, “Egemenlik” İttifakı Başkanı Sayın Khamis Al-Khanjar, forumda yaptığı konuşmada Irak’taki Sünni bileşeninin meşru taleplerini vurgulamış, adil bir devlet inşa edilmesinin, tüm vatandaşlara eşit fırsatlar sunmanın ve ekonomik durumu iyileştirmenin gerekliliğini belirtmiştir. Al-Khanjar, forumun, bölge ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik dalgalanmalar, artan bölgesel gerilimler ve derin ekonomik dönüşümlerin sorumluluğunu paylaşmayı zorunlu kıldığı kritik bir dönemde gerçekleştirildiğini ifade etmiştir. Ayrıca, bölgesel güvenliğin sağlanması için devletin egemenliğinin, kurumların birliğinin ve güç araçlarının tek elde toplanmasının şart olduğunu vurgulamış, bu ilkelere aykırı hareket etmenin, ister silahlı gruplara destek olsun ister devletin kurumları dışında yönetim olsun, ulusal ve bölgesel güvenliği tehdit edeceğini belirtmiştir.

Al-Khanjar, Irak’ın bugün vatandaşın öncelikli olduğu politikalar geliştirmesi, kaynakları adil dağıtması ve devlet ile toplum arasındaki güveni güçlendirmesi gerektiğini vurgulamış, bunun tüm bileşenlerin beklentilerini karşılayan istikrarlı bir gelecek ve sürdürülebilir kalkınma ve barış için tek yol olduğunu ifade etmiştir.

Bu açıklamalar ve üst düzey toplantılar, Irak’ın kurumlarını güçlendirme, kalkınmayı teşvik etme ve istikrarı sağlama yolunda kararlı adımlar attığını göstermektedir. Bilge liderlik, adil politikalar ve etkin uluslararası iş birliği ile devletin birliğine ve Anayasa’ya bağlı kalınması, Irak halkı için yeni bir inşa ve refah döneminin önünü açmaktadır.

Günümüzde Irak, bölgenin kritik bir merkezi olarak öne çıkmakta, iç ve dış çıkarların kesiştiği bir noktada yer almakta ve siyasi, jeopolitik ve ekonomik derin dönüşümlerle karşı karşıya bulunmaktadır. Al-Hassan’ın açıklamaları ve Irak siyasi liderlerinin toplantıları, ülkenin geleceğe yönelik yönelimleri ve istikrar ile kalkınmayı sağlamak için olası stratejileri açıkça ortaya koymaktadır.

Politik açıdan, Al-Hassan’ın liderlik üzerine vurgusu, Irak’ın siyasi ve mezhepsel bölünmeleri aşacak merkezi ve etkin bir yönetime ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. “Gelecek mücadele entelektüel ve bilimsel bir üstünlük alanıdır” ifadeleri, siyasi çatışmaların yönetiminin ötesinde insan kaynaklarının geliştirilmesi, bilgiye ve inovasyona dayalı ekonomi yatırımlarının stratejik önemini ortaya koymaktadır.

Sosyal ve insani açıdan, göçmenlerin, özellikle Ezidilerin, kendi bölgelerine geri dönüşü, DEAŞ’a karşı mücadelenin tamamlanması ve toplumsal istikrarın yeniden sağlanması açısından kritik öneme sahiptir. Bu yaklaşım, silahlı çatışmaların çözümünün yalnızca askeri zaferlerle sınırlı olmadığını, insani ve sosyal boyutların da dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.

Akademik ve politik açıdan, Cumhurbaşkanı Mesud Barzani ile Federal Başbakan Mohammed Shia Al-Sudani’nin görüşmeleri, kurumların birliğini güçlendirme ve adil seçim politikalarını uygulama yönündeki ciddi çabaları ortaya koymaktadır. Seçim yasasının gözden geçirilmesi, vatandaş-devlet güvenini artırmak ve siyasi gerilimi azaltmak için önemli bir adımdır.

Bölgesel analiz açısından, Al-Khanjar’ın açıklamaları devlet egemenliği ve kurumların birliğinin, ulusal ve bölgesel istikrar için önkoşul olduğunu vurgulamaktadır. Bu durum, Irak’ın hem devlet istikrarını koruma hem de bölgesel ve uluslararası baskıları yönetme gibi ikili bir zorlukla karşı karşıya olduğunu göstermektedir.

Bilimsel ve akademik perspektiften, ekonomik kalkınma ve kaynakların adil dağılımına verilen önem, Irak’ın sosyal ve ekonomik gerçeklerini anlamaya dayalı bir strateji olarak öne çıkmaktadır. Kaynakların adil dağılımı, sosyal sermayeyi yeniden inşa etmek, iç çatışmaları azaltmak ve sürdürülebilir yatırım ve insan kalkınması ortamı yaratmak açısından kritik öneme sahiptir. Devlet-toplum güveninin güçlendirilmesi, gelecekteki siyasi, ekonomik ve güvenlik krizleriyle başa çıkma kapasitesini doğrudan etkileyen merkezi bir faktördür.

Paylaş:

Continue Reading

Previous: 2025 2025 Irak Parlamento Seçimlerinin son sonuçları açıklandı
Next: Milli Takımımız, Birleşik Arap Emirlikleri ile karşılaşmasını kazanarak dünya kupası küresel play-off’una yükseldi

Related Stories

582621836_1278323087644333_5612153418870557645_n
  • Haberler

Irak Parlamentosunda 4 Türkmen Milletvekili seçildi

Kerkük Gazetesi 19 Kasım 2025
583133441_838005789219745_5114916331909412794_n
  • Haberler

Milli Takımımız, Birleşik Arap Emirlikleri ile karşılaşmasını kazanarak dünya kupası küresel play-off’una yükseldi

Kerkük Gazetesi 19 Kasım 2025
582442180_4459011087716156_6083389891865592296_n
  • Haberler

2025 2025 Irak Parlamento Seçimlerinin son sonuçları açıklandı

Kerkük Gazetesi 18 Kasım 2025

Güncel Haberler

Türkiye Milli Futbol Takımı, Dünya Kupasına yaklaştı thumbs_b_c_01b2a8c54dd67a6877f0b1853b4fb1a5 1

Türkiye Milli Futbol Takımı, Dünya Kupasına yaklaştı

19 Kasım 2025
Irak Parlamentosunda 4 Türkmen Milletvekili seçildi 582621836_1278323087644333_5612153418870557645_n 2

Irak Parlamentosunda 4 Türkmen Milletvekili seçildi

19 Kasım 2025
Milli Takımımız, Birleşik Arap Emirlikleri ile karşılaşmasını kazanarak dünya kupası küresel play-off’una yükseldi 583133441_838005789219745_5114916331909412794_n 3

Milli Takımımız, Birleşik Arap Emirlikleri ile karşılaşmasını kazanarak dünya kupası küresel play-off’una yükseldi

19 Kasım 2025
Irak’ta Seçimden Sonra Siyasi Gelişmeler dd 4

Irak’ta Seçimden Sonra Siyasi Gelişmeler

18 Kasım 2025
2025 2025 Irak Parlamento Seçimlerinin son sonuçları açıklandı 582442180_4459011087716156_6083389891865592296_n 5

2025 2025 Irak Parlamento Seçimlerinin son sonuçları açıklandı

18 Kasım 2025

Editörden

178386911_1925588547591950_2559509787806110237_n
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Haberler
  • Türkmeneli
  • Yazarlar

Irak Türkmen Cephesi 26 Yaşında

24 Nisan 2021
ALTUNKÖPRÜ ŞEHİTLERİ (1)
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Türkmeneli
  • Yazarlar

30. Yılında Kerkük’te Altunköprü Katliamı

28 Mart 2021
120594794_3362293387141128_9047910336164904962_n
  • Azerbaycan
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Türk Dünyası
  • Yazarlar

Karabağ Bizimdir. Karabağ Azerbaycan’dır

18 Ekim 2020

Videolar

eed5bfac-185e-4361-a144-ea9eb702ee9d
  • Azerbaycan
  • Basın
  • Haberler
  • Türk Dünyası
  • Türkmen Edebiyatı
  • Video
  • Videolar

Kerkük’ün Milli Yazarı Ata Terzibaşı’nın Hayatı Filim Oldu

26 Aralık 2024
demirel
  • Haberler
  • Türk Dünyası
  • Türkiye
  • Türkmeneli
  • Videolar

20 önce Süleyman Demirel Irak Türkmen Öğretmenlerini kabul etmişti

23 Aralık 2020
indir
  • Basın
  • Haberler
  • Türkmen Basını
  • Türkmeneli
  • Videolar

Kerkük Gazetesi’nin YouTube kanalı açıldı

16 Kasım 2020

Foto Galeri

DSCI8493
  • Basın
  • Foto Galeri
  • Haberler

Türkmeneli TV’nin eski Teknik Müdürü Sacit Baydar Vefat etti

17 Ekim 2020
M ZİYA1
  • Foto Galeri
  • Kitap
  • Kütüphane

Mustafa Ziya’nin Küçük Not Defterinden Şiirler kitabı çıktı

20 Ocak 2020
1828866_620x410
  • Foto Galeri

ABD’li komutandan Münbiç’e ziyaret!

8 Şubat 2018
Facebook
kerkuk_turkuleri
Youtube

AMACIMIZ

Irak’taki Türkmenlerin gerçek anlamda varlıklarını, birlik ve beraberliklerini sağlamak; gazete yoluyla da sıkıntılarını, kültürlerini ve varlıklarını dünyaya tanıtmak ve Türk dünyası arasında bir köprü oluşturmaktır.

Bizi Takip Edin

Facebook Twitter Youtube Instagram
Menu
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Türkmeneli’ni Tanıyalım
  • Kerkük Türküleri
  • Kerkük Kültür Derneği
  • Kitaplarımız
  • İletişim

  • HABERLER
  • Yazarlar
  • Multimedya
  • Kütüphane
  • Kültür – Sanat
  • Röportajlar
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.