Türkiye, Irak ile sınır hattının güvenliğini görüştü

Türkiye ile Irak, iki ülke hattındaki sınır güvenliğinin artırılmasına yönelik görüşmelere devam ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak’ın kuzeyinde icra ettiği harekatlar, Irak güvenlik birimleri ile yakın koordinasyon içerisinde gerçekleştiriliyor.

İki ülkenin askeri yetkilileri arasındaki görüş alışverişi artırıldı.

Iraklı yetkililerle kritik toplantı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), bu kapsamda 2’nci Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel ve beraberindeki heyetin, Iraklı yerel yetkililer ile sınır güvenliği toplantısı yaptığını duyurdu.

Bakanlığın açıklamasında, toplantının Pençe-Kilit Harekat bölgesinin sınırları içerisinde Iraklı yerel yetkililerle gerçekleştirildiği belirtildi.

Irak-Türkiye sınır hattının güvenliği görüşüldü

Toplantıda ele alınan konularla ilgili yapılan açıklamada şu bilgi paylaşıldı:

Irak-Türkiye sınır hattının güvenliği ele alınırken, Irak vatandaşlarının güvenliğini artırmaya yönelik tedbirler de görüşüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu yaz çözeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu yaz Irak sınırımızla ilgili sorunları çözmüş olacağız.” demişti.

Erdoğan, Türkiye’yi güney sınırları boyunca kuracağı bir ‘teröristan’ ile dize getireceğini düşünenlere yeni kabuslar yaşatacak hazırlıklar içinde olduklarının mesajını verirken, “Suriye sınırları boyunca 30 kilometre derinliğinde bir güvenlik koridoru oluşturma amacımız bakidir.” şeklinde konuşmuştu.

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin: PKK, Irak için de sorun

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, “PKK’nın Türkiye’de sorun olduğu doğru ama Irak için de sorun.” demişti.

Hüseyin, 3. Antalya Diplomasi Forumu’nda yaptığı açıklamada, Türkiye ile Irak arasında aralık ayında terör örgütü PKK ve güvenlik sorunlarının konuşulduğu toplantıda bir sonraki toplantıya sunulmak üzere iki bildiri hazırlamaya karar verildiğini söylemişti.

“İki belgeye dayanarak bir plan geliştirmeyi ümit ediyoruz”

“Irak tarafı güvenlik, sınır güvenliği ve iki ülke arasındaki ilişkilerin güvenliğiyle ilgili belgeyi şimdiden hazırladı.” diyen Hüseyin, şu ifadeleri kullanmıştı:

Gelecek ay Bağdat’ta buluşmayı, bu belgeleri tartışabilmeyi ve bu iki belgeye dayanarak bir plan geliştirmeyi ümit ediyoruz.

Kaynak: En Son Haber (AKY)