Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’de Türk Şehitliğini ziyaret etti

Azerbaycan’da resmi temaslarda bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan Milli Meclisi’ne hitabının ardından Türk ve Azerbaycan şehitliğini ziyaret etti.

Kafkas İslam Ordusu, Osmanlı Devleti’nin Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın talimatıyla kuruldu ve Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkasya Cephesi’nde savaştı. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin ve Dağıstan’ın Osmanlı’dan yardım talep etmesi üzerine Nuri Paşa (Killigil) komutasındaki Kafkas İslam Ordusu, Azerbaycan’a doğru sefere çıktı. Kafkas İslam Ordusu’ndaki asker sayısı, Azerbaycan kolordusundan yapılan bin kişilik takviyeyle 12 bine ulaştı. Güzergahındaki Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir’i de Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerinden temizleyen Kafkas İslam Ordusu, 15 Eylül 1918’de Bakü’yü kurtardı. Kafkas İslam Ordusu, Bakü’nün kurtuluşu için bin 130 şehit verdi. Azerbaycan’ın Bakü, Abşeron, Şeki, Şamahı, Göyçay, Kürdemir, Neftçala ve Guba gibi birçok bölgesinde Kafkas İslam Ordusu şehitlerinin anıt mezarları bulunuyor.

Bu şehitlikte 7’si Kerküklü olmak üzere toplam 11 Irak Vatandaşı şehidi bulunmaktadır

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet Türk şehitliğinde sembolik mezarlara karanfiller bıraktılar ve  dualar okundu.