Şey Abdurrazzak Hürmüzlüyü yitirdik

Şey Abdurrazzak Hürmüzlüyü yitirdik

Din adamı, eğitimci, oyuncu ve yönetmen ve milli mücadele yolunda varlığıyla Türkmen toplumunu yön veren Şey Abdurrazzak Hürmüzlü 14 Kasım 2020 Kerkük’te vefat etti. Covid-19 hastalığına yakalanan Hürmüzlü, hastalığına yenik düşerek son nefeslerini Kerkük’te verdi.

31 Ocak 1949 tarihinde  Kerkük’te doğan Abdurrazzak Hürmüzlü, 1975-1976 yıllarında Bağdat Güzel Sanatlar akademisinden mezun oldu. Kerkük Naşat Medresi’de Enver Ramazan ile çalışmaya başladı. 1970 yılında Türkmen Milli Takımına katıldı. “Cellev” rolüyle “Tembel Abbas”, başrolde “Şemendnefer” ve “Hakimler Sağ olsun” oyunlarında oynadı. Hüseyin Demirci’nin şehit edilmesinden sonra Enver Ramazan’ın teşvikiyle yönetmenliğe soyundu. 1972 yılında Vecdi Gedik’in yazdığı, Hasan Turan’ın baş rolündeki “Zaman ve Derdivan” oyunu sahneye koydu. Enver Ramazan’ın TMT’dan çekilmesinden sonra A. Hürmüzlü, birçok oyuna imza atarak Kardaşlık ocağında gecelik oyunlar sahneye koymuştur.

Abdurrazzak Hürmüzlü bir süre Tiyatro ve sanat çalışmalarını sürdürdükten sonra siyasi gelişmeler onu sanattan uzaklaştırdı. Ardından dini hutbe vermeye çalıştı. Bu alanda şöhrete ulaştı. Vakıflar Bakanlığı Hürmüzlüyü Kerkük Vakıflar Müdürlüğüne bağlı İmam hatip olarak atadı. Birkaç yıl sonra Hürmüzlü milli çizgide ve Türkmen kökenli olduğu için Saddam İktidarı onu hatiplikten yasakladı. Sadece İmam olarak görevine devam etti. Bu arada Hürmüzlü’nün milli şuuru ve vatanperverlik duyguları onu tekrar sanata yöneltti. Saddam rejiminin çökmesi ile Türkmen TV’leri için birçok tiyatro oyununa Aydın Kasap ile katıldı. A. Hürmüzlü 2003 sonrası Türkmen televizyonlarında ilk kez kendisi dini programlar verdi. Şimdi ise, sosyal medya üzerinden dini programlarını sürdürmektedir.

Dr. Şemsettin Küzeci

15 Kasım 2020