Şehit Hüseyin Demirci (Tembel Abbas) Ankara’da anıldı

Aybeniz Küzeci/ Irak’ta İlk Türkmen Tiyatro Şehidi Hüseyin Demirci (Tembel Abbas) şehadetinin 50. yılında Ankara’da anıldı.

Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Ankara Şubesi tarafından düzenlenen anma toplantısı 8 Kasım 2021 Pazartesi günü dernek binasında yapıldı.

Anma toplantısına, Türkmen Milliyetçi Hareketi Başkanı Hüsamettin Türkmen, Irak Türkmen Cephesi e. Türkiye Temsilcileri Dr. Mustafa Ziya ve Ahmet Muratlı, ITKYD Ankara Şb. Başkanı Mahmut Kasapoğlu, Kerkük Kültür Derneği Başkanı Dr. Şemsettin Küzeci, Türkmeneli Uluslararası İnsani Yardım Eğitim ve Kültür Derneği Başkan Yrd. Necmettin Çanabaz ve çok sayıda Türkmen ve Türkiyeli Türkmensever vatandaşlar katıldı.

Açılışı ITKYD Yönetim Kurulu üyesi Ercüment Terzi yaptı. Ardından da ITKYD Ankara Şb. Başkanı Mahmut Kasap selamlama konuşması yaptı.

İstiklal ve Türkmeneli Marşının okunmasının ardından bir saygı duruşu ve tüm şehitlerimiz için Fatiha suresi okundu. Ardından da Hacı Cevdet Türkmemed Kuran’ı Kerim’den ayetler ve kısa bir Mevlidi Şerif okudu.

Törenin konuşmalar bölümünü yöneten Dr. Şemsettin Küzeci önce Şehit Hüseyin Demirci (Tembel Abbas)’yi anlattı. Daha sonra şehadetine neden olan konular hakkında özet bilgiler verdi. Ayrıca, Türkmen Milli Takımı, Türkmen Öğrenci ve Öğretmen Boykotu ve Irak dikta rejimi ve Baas Partisi ile Irak Muhaberatına ait gizli belgelerinde yer alan Hüseyin Demirci’nin şehadeti ile ilgili gizli raporlardan bahsetti.

Şehit Hüseyin Demirci (Tembel Abbas)‘nin şehadeti ile ilgili ITC e. Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı yaşadığı ve tanıklı ettiği süreci tüm çıplaklıklarıyla anlattı. Tembel Abbas’ın şehadetine yol açan olayları farklı bir perspektifle bakış açısını dile getirdi.

Yine ITC e. Türkiye Temsilcisi Dr. Mustafa Ziya ise, Şehit Hüseyin Demirci ile ilgili anketörlerini ve birebir içinde yaşadığı olaylara ışık tuttu. Irak devleti tarafından Türkmenler tanınan Kültürel Haklarının perde arkasına da değinen Ziya, Türkmen gençlerinin bu olaya gönül vermediğinden yakındı. ITC’nin her iki e. Temsilcisi konuşmalarında (Tembel Abbas) isyanın sembolü olarak adını altın harflerle tarihe yazdığını belirttiler.

Konuşmalar, Kerkük İl Eğitim Genel Müdür e. Yardımcısı ve Türkmen Öğretmenleri Birliği e. Başkanı Eğitimci Abdüsselam Bayraktar, Boykot ile ilgili anılarını anlatarak 50 yıl öncesini canlandırarak, hafızalarımızı yeniledi. Türkmen Usta Sanatçı rahmetli Babası Samed Debbağ’ın iki hoyratı ile sözlerini noktaladı.

Törenin sonunda Türkmen ses sanatçısı ve TV programcısı Velit Ocuşlu okuduğu bir ağıt ile gönülleri coşturdu. Tören Şemsettin Küzeci’nin teşekkür ve kapanış konuşmasıyla son buldu.