Irak’ta Captagon üretim merkezine el konuldu

Irak İçişleri Bakanlığı, narkotik maddeyi yurtdışından edinmek yerine yurt içinde üretme girişimi olduğunu açıkladı.

Irak yönetimi yaptığı açıklamada ülkenin güneyinde, son yıllarda uyuşturucu kaçakçılığı için koridor haline gelen Irak’ta türünün ilk örneği olan Captagon üretim merkezine el konulduğu ifade edildi.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabai’dan aktardığı habere göre Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Saad Maan, “Bugün belki de ilk kez başta Captagon olmak üzere narkotik maddelerin üretimi için bir laboratuvara el konuldu” dedi.

İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, ele geçirilen üretim tesisinin Irak’ın güneyindeki Musenna eyaletinde bulunduğunu duyurdu.

Bakanlık yaptığı açıklamada laboratuvarın, narkotik haplar için 27,5 kilogram olduğu tahmin edilen hammaddeli narkotik Captagon haplarının üretimi için hazırlandığı kaydetti.

Körfez ülkeleri, esas olarak Suriye’den ve Lübnan sınır hattından kaçırılan Captagon haplarının ana varış noktasını oluşturuyor. Uyuşturucu kaçakçılığı 10 milyar dolardan fazla olduğu tahmin edilen karlı bir ticareti oluşturuyor.

Maan, “Dışarıdan gelen hammaddeler ile Musenna’da üretim süreci gerçekleşiyordu. Çünkü çoğunlukla bu kimyasalların Irak dışından geldiğini biliyoruz” dedi.

Irak Narkotik İşleri Genel Müdürlüğü geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı ağının 3 üyesinin tutuklanmasının ve 2 milyon narkotik hapın ele geçirildiğini duyurdu.

Maan’a göre Irak’ın uyuşturucuya karşı savaşı olumlu sonuçlara ulaştı. Maan, “Uyuşturucu ile mücadele eden güvenlik güçlerinin son birkaç gündür sarf ettiği çaba, büyük miktarlarda uyuşturucuya el konulması ve kaçakçıların tutuklanmasıyla yüksek sonuçlar elde etti. Bu savaşı kazanacağız” dedi.

Captagon hapları, Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suç Ofisi tarafından amfetamin, kafein ve diğer maddelerin bir kombinasyonu olan uyarıcı amfetamin olarak sınıflandırılan, üretimi kolay bir kimyasal.

Batı komşusu Suriye ile sınır bölgelerine ek olarak, güney Irak’ın doğu komşusu İran sınır bölgeleri, özellikle kristal malzeme olmak üzere uyuşturucu kaçakçılığı için önemli bir geçiş alanı.

Geçen Kasım ayında Irak Ulusal Güvenlik Servisi, Irak’ta kristal üreten bir adamın tutuklandığını duyurdu. Ajans o sırada tutuklunun ülkelerden birinden kristal yapmayı öğrendiğini ardından deneyimi Irak’a aktardığını ve büyük miktarlarda malzeme yaptığını açıkladı.