Irak’ta Büyük Öperasyon

Irak İçişleri Bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamada, başkent Bağdat’ın güneyindeki Babil kentinin emniyet müdürünün görevden alındığını bildirdi. Ayrıca bölgedeki bir köyde düzenlenen ve aynı aileden 20 kişinin ölümüne neden olan operasyon sonrasında çok sayıda polis memurunun tutuklandığı bilgisini paylaştı.

AFP’nin haberine göre ayrıntıları halen belirsizliğini koruyan operasyon, özel müdahale birimleri ve istihbarattan ortak güçlerin de katılımıyla Babil kentine bağlı el-Raşid köyünde düzenlendi. Operasyonda bir eve baskın düzenlediği kaydedildi.

Irak Güvenlik Medya Hücresi perşembe gecesi yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin Babil kentinin kuzeyindeki Cebele bölgesinde terörle bağlantılı olmakla suçlanan iki şüpheliyi takip ettiğini bildirdi. Şüphelilerin köşeye sıkışmasının ardından güvenlik güçlerine ateş açtıkları belirtildi.

Açıklamada ayrıca bölgedeki bir evde çok sayıda vatandaşın cesedinin bulunmasının ardından soruşturma başlatıldığı bilgisi paylaşıldı.

Irak resmî haber ajansı INA’nın aktardığına göre Babil’deki yerel güvenlik yetkilileri yaptığı açıklamalarda, bir SWAT güvenlik gücünün mahkeme onayıyla, sahibinin teslim olmayı reddettiği bir evi kuşatmaya aldı.

Güvenlik güçlerinin eve girmeyi başardığı ve bu esnada aynı aileden 20 sivilin öldürüldüğü açıklandı.

Açıklamaya göre ayrıca operasyonun detaylarının henüz netleşmediği ancak olay yerinde inceleme yapan Irak İçişleri Bakanı Osman el-Ganimi’nin, çok sayıda ölüm meydana gelmesi nedeniyle Babil kenti emniyet müdürünü görevden almaya karar verdiği belirtildi.

Açıklamada, bakanın özel bir soruşturma komitesi kurulması talimatı verdiği belirtildi.

Güvenlik Medya Hücresi tarafından cuma günü yapılan açıklamada, Milli Güvenlik Dairesi’nin bu davanın dosyasını Babil Valiliği Temyiz Mahkemesi ile koordineli olarak soruşturacağı belirtildi.

Açıklamada, söz konusu olayla ilgili olarak çok sayıda memurun tutuklandığı belirtilirken kimliklerine ilişkin ise ayrıntı paylaşılmadı.

Güvenlik Medya Hücresi ve İçişleri Bakanlığı Enformasyon Direktörü Tümgeneral Saad Maan, Twitter üzerinden, olay yerine yaptığı ziyaretin ardından açıklamada bulundu. Tüm koşulların tespit edileceğini ve herhangi bir nedenin böyle bir durumu haklı çıkarmayacağını vurguladı. Maan bunun bir suç olduğunun altını çizdi.

Maan olayın meydana geldiği bölgedeki harap olmuş binanın önünde yaptığı açıklamasının devamında, “Soruşturma en üst düzeyde devam ediyor. Yaşamını yitiren vatandaşlarımızla ilgili davada asla ihmal olmayacak” ifadelerini kullandı.

Yerel basın, evine baskın yapılan kişinin, uyuşturucu ticareti veya DEAŞ’a üye olmakla suçlandığını bildirdi.