Skip to content
4 Kasım 2026
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
IRAK TÜRKLERİNİN BAĞIMSIZ SİYASİ GAZETESİDİR

IRAK TÜRKLERİNİN BAĞIMSIZ SİYASİ GAZETESİDİR

Özgür Basın, Özgür Toplum

Sosyal medya hesaplarımız

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
Primary Menu
  • HABERLER
    • Akademik Makaleler
    • Arapça
    • Azerbaycan
    • Basın
    • Dünya
    • Editörden
    • İngilizce
    • Kitap
    • Kültür – Sanat
    • Türkiye
  • Yazarlar
  • Multimedya
  • Kütüphane
  • Kültür – Sanat
  • Röportajlar
  • Genel Tanıtım
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Türkmeneli’ni Tanıyalım
  • Kerkük Türküleri
  • Kerkük Kültür Derneği
  • Kitaplarımız
  • İletişim
  • Home
  • Haberler
  • Irak Ordusu Bayramı ve Siyasi Çatışmaların Artışı
  • Haberler

Irak Ordusu Bayramı ve Siyasi Çatışmaların Artışı

Kerkük Gazetesi 6 Ocak 2025
150921112926_iraq_army_624x351_afp_nocredit.jpg

Ali BAYATLI- Bağdat/Irak, 1921 yılında Britanya işgalinin ardından kurulan ordusunun yıl dönümünü kutluyor. Bu kutlama, ülkenin geleceği ve güvenliği ile ilgili temel meseleler üzerinde devam eden tartışmalar ve iç-dış siyasi hareketlilikle çakışmaktadır.

Bu yıl dönümü, iki önemli konu etrafında geniş çapta tartışmalara sahne oldu: Birincisi, Irak’taki silahlı grupların dağıtılması meselesi; ikincisi ise yabancı kuvvetlerin Irak topraklarındaki varlığının geleceği. Bu konularla ilgili dikkat çeken olaylardan biri, Cumhurbaşkanı ile Irak’taki Bedir Teşkilatı Genel Sekreteri arasında gerçekleşen görüşmedir. Bu görüşmenin ayrıntıları ve amacı henüz açıklanmamış olmasına rağmen, mevcut çatışmaları yatıştırmak ve uzlaşı çözümleri bulmak için sürekli çaba harcandığını ortaya koymaktadır.

Başbakan Muhammed Şiya el-Sudani ise bu vesileyle yayınladığı bir bildiride, hükümetin Haşdi Şabi’yi desteklemeye önem verdiğini ve bu yapının Irak’ı korumada temel bir kurum olduğunu vurguladı. Sudani, Haşdi Şabi’yi güçlendirmek ve onu diğer resmi olmayan silahlı gruplardan ayırt etmek için hükümetin önemli adımlar attığını belirtti.

Analistler, Sudani’nin açıklamalarının, Haşdi Şabi ile diğer silahlı gruplar arasında net bir ayrım yapmaya yönelik bir girişim olduğunu düşünüyor. Bu adım, ülkenin istikrarını sağlamak için hükümet ve Şii siyasi güçler tarafından sürekli desteklenmektedir. Aynı zamanda, Hikmet Akımı lideri ve Koordinasyon Çerçevesi’nin bir diğer lideri Ammar el-Hekim ile Ulusal Şii Akımı lideri Mukteda el-Sadr’ın, silahların ordunun ve güvenlik güçlerinin kontrolünde toplanması çağrısı, bu konuyu daha da öne çıkarmaktadır. Sadr, Irak Ordusu’nun kuruluşu vesilesiyle yayınladığı tebrik mesajında, başıboş gruplar ve serseri silahların ortadan kaldırılmasının önemine dikkat çekmiştir.

Dış politikada ise Irak hükümeti, uluslararası ilişkileri güçlendirmek için resmi ziyaretler düzenlemeyi planlamaktadır. Başbakanın, bölgesel önemli konuları, özellikle Suriye konusunu görüşmek üzere İran’a bir ziyaret gerçekleştirme planı bulunmaktadır. Ayrıca, Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamaya göre, Başbakan’ın Londra’ya da bir ziyaret gerçekleştireceği ve bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ile bölgesel ve uluslararası konuların ele alınmasına odaklanacağı belirtilmiştir.

Son dönemde, Suriye’deki yeni gelişmeler nedeniyle siyasi çatışmalar artmış ve Irak’taki yönetici siyasi güçler, Suriye sınırlarının güvenliğini sağlamak için uluslararası garantiler aramaya yönelmiştir. Bu durum, yabancı kuvvetlerin Irak’ta kalış sürelerinin uzatılması olarak yorumlanabilir. Ancak, bazı siyasi güçler bu duruma karşı çıkmaktadır ve Irak’ın, dış müdahaleye gerek kalmaksızın kendi güvenliğini sağlayabilecek kapasitede olduğunu savunmaktadır.

Irak Ordusu’nun kuruluş yıl dönümü, halkı birleştiren bir ulusal bayram olarak kutlanmaya devam ederken, aynı zamanda ülkenin karşı karşıya olduğu siyasi ve güvenlik zorluklarını da gün yüzüne çıkarmaktadır. Tartışmalar ve müzakereler devam ederken, Irak halkı, bu görüşmelerin ulusal birliği güçlendirmesini ve ülkeye istikrar getirmesini umut etmektedir.

Paylaş:

Continue Reading

Previous: Türk Birliği Dönemi Başlıyor
Next: العراق يحتفل بذكرى تأسيس الجيش وسط خلافات سياسية وحراك داخلي وخارجي   

Related Stories

739470910_904259348653516_4016215378596467882_n
  • Haberler

Kerkük Valisi ve ITC Başkanı Devlet Bakanı olarak seçildi.

Kerkük Gazetesi 16 Ekim 2026
e7a5c647-06a9-4ed4-a44c-486d8107c6a3
  • Haberler

Erbil’de İhsan Doğramacı Caddesi açıldı

Kerkük Gazetesi 15 Ekim 2026
thumbs_b_c_95ed91dcdabaf7876cd5c9c1a50bcbfe
  • Haberler

Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan, Bakü’de Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Gayıbov tarafından karşılandı

Kerkük Gazetesi 15 Ekim 2026

Güncel Haberler

Ardında Kalanlar I. Bölüm “Ardında Kalan Hasret” 50320241 1

Ardında Kalanlar I. Bölüm “Ardında Kalan Hasret”

18 Ekim 2026
Pazar’dan Pazar’a Gülhan Gürbüz’den “Seviyorum Seni” şiiri c581f9c5-2d0e-497a-9e26-12d33fe94d39 2

Pazar’dan Pazar’a Gülhan Gürbüz’den “Seviyorum Seni” şiiri

18 Ekim 2026
صدور كتاب «خاري بلبل» (شاعرات أذربيجان) في أنقرة 810c372f-e5f9-4709-b496-8f181e9d7e99 3

صدور كتاب «خاري بلبل» (شاعرات أذربيجان) في أنقرة

18 Ekim 2026
Vesile Möhsümova’dan “Biraz Şiir olsun” Şiiri VESİLE MÖHSÜMOVA 4

Vesile Möhsümova’dan “Biraz Şiir olsun” Şiiri

18 Ekim 2026
Saadet Qarib’den ” İnsandır Deme” Şiiri SAADET GARİP 5

Saadet Qarib’den ” İnsandır Deme” Şiiri

17 Ekim 2026

Editörden

8a680ac8-4ae7-4206-affa-f7b541cd7857
  • Azerbaycan
  • Editörden

Şemsettin Küzeci’nin Azerbaycan Kitaplarının imza günü

11 Ocak 2026
178386911_1925588547591950_2559509787806110237_n
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Haberler
  • Türkmeneli
  • Yazarlar

Irak Türkmen Cephesi 26 Yaşında

24 Nisan 2021
ALTUNKÖPRÜ ŞEHİTLERİ (1)
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Türkmeneli
  • Yazarlar

30. Yılında Kerkük’te Altunköprü Katliamı

28 Mart 2021

Videolar

eed5bfac-185e-4361-a144-ea9eb702ee9d
  • Azerbaycan
  • Basın
  • Haberler
  • Türk Dünyası
  • Türkmen Edebiyatı
  • Video
  • Videolar

Kerkük’ün Milli Yazarı Ata Terzibaşı’nın Hayatı Filim Oldu

26 Aralık 2024
demirel
  • Haberler
  • Türk Dünyası
  • Türkiye
  • Türkmeneli
  • Videolar

20 önce Süleyman Demirel Irak Türkmen Öğretmenlerini kabul etmişti

23 Aralık 2020
indir
  • Basın
  • Haberler
  • Türkmen Basını
  • Türkmeneli
  • Videolar

Kerkük Gazetesi’nin YouTube kanalı açıldı

16 Kasım 2020

Foto Galeri

DSCI8493
  • Basın
  • Foto Galeri
  • Haberler

Türkmeneli TV’nin eski Teknik Müdürü Sacit Baydar Vefat etti

17 Ekim 2020
M ZİYA1
  • Foto Galeri
  • Kitap
  • Kütüphane

Mustafa Ziya’nin Küçük Not Defterinden Şiirler kitabı çıktı

20 Ocak 2020
1828866_620x410
  • Foto Galeri

ABD’li komutandan Münbiç’e ziyaret!

8 Şubat 2018
Facebook
kerkuk_turkuleri
Youtube

AMACIMIZ

Irak’taki Türkmenlerin gerçek anlamda varlıklarını, birlik ve beraberliklerini sağlamak; gazete yoluyla da sıkıntılarını, kültürlerini ve varlıklarını dünyaya tanıtmak ve Türk dünyası arasında bir köprü oluşturmaktır.

Bizi Takip Edin

Facebook Twitter Youtube Instagram
Menu
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Türkmeneli’ni Tanıyalım
  • Kerkük Türküleri
  • Kerkük Kültür Derneği
  • Kitaplarımız
  • İletişim

  • HABERLER
  • Yazarlar
  • Multimedya
  • Kütüphane
  • Kültür – Sanat
  • Röportajlar
  • Genel Tanıtım
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.