
Ali BAYATLI- Bağdat/ Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Suriye’ye Baas Partisi’nin mirasıyla başa çıkma konusunda Irak’ın deneyiminden yararlanma çağrısında bulundu ve bu tarihi dönemde yaşanan olumsuzlukların önlenmesi gerektiğini vurguladı. Bu açıklamalar, Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen Suriye konulu genişletilmiş bakanlar toplantısında yapıldı. Bakan, toplantıya ev sahipliği yaptığı için Suudi Arabistan’a teşekkürlerini sunarak, Suriye’nin karşı karşıya olduğu zorluklarla başa çıkmak ve sürdürülebilir çözümler bulmak için uluslararası diyalog ve iş birliğinin önemine dikkat çekti.
Hüseyin, Suriye’nin yaşadığı siyasi değişimlerin Irak’ın geçmişteki deneyimleriyle büyük benzerlikler taşıdığını belirtti. Irak’ın, mutlak bir baskı ve totaliter yönetim anlayışını benimseyen Baas Partisi’yle karşı karşıya kaldığını ifade etti. Irak halkının, devletin tüm mekanizmalarını bireysel kontrol altında tutan totaliter rejimlerin sebep olduğu acıları çok iyi anladığını vurgulayan Hüseyin, bu tür yönetimlerin uluslararası izolasyon ve iç çatışmalara yol açtığını söyledi. Irak’ın da geçmişte benzer bir durumla karşı karşıya kaldığını; eski rejimin uluslararası toplum tarafından izole edildiğini, halkın krizler ve savaşlarla kuşatıldığını, Kuveyt’in işgalinden 2003’teki rejim değişikliğine kadar zorlu bir süreç yaşandığını dile getirdi.
Bakan, uluslararası toplumun desteği ve Irak halkının mücadelesi sayesinde bu zor dönemin geride bırakıldığını belirterek, Suriye’nin bu deneyimden yararlanarak Irak’ın karşılaştığı hatalardan kaçınabileceğini ifade etti. Ayrıca, Suriye’nin halkın iradesine dayalı kapsayıcı bir siyasi süreç başlatması gerektiğini vurguladı. Bu sürecin, Suriye toplumundaki çeşitliliği göz önünde bulundurması gerektiğini, aksi takdirde ihmal edilen bu unsurların tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini söyledi.
Suriye’deki güvenlik durumundan, özellikle SDG kontrolü altında bulunan 26 hapishanede tutulan 10 binden fazla IŞİD mensubunun varlığından derin endişe duyduğunu ve güvenlik durumunu dikkatle izliyor ifade etti. Bu bölgelerdeki çatışmaların devam etmesi halinde bu teröristlerin serbest kalmasının ciddi bir tehdit oluşturacağını vurguladı. Ayrıca, IŞİD’in hala büyük bir tehdit oluşturduğunu, kaos ortamından yararlanarak yeni silahlar edindiğini ve savaşçı sayısını artırdığını kaydetti. Hüseyin, Enbar ve Deraa arasında uzanan Horan Vadisi’nin, örgüt üyelerinin hareketlerini kolaylaştıran bir geçiş yolu haline geldiğine dikkat çekti.
Bakan, bu terör tehdidiyle mücadele için bölgesel iş birliğinin artırılması gerektiğini belirtti ve Irak’ın, iç güvenliği sağlamada başarılı olan terörle mücadele deneyimini paylaşmaya hazır olduğunu ifade etti. Hüseyin, açıklamalarını sonlandırırken, Suriye halkı için daha iyi bir geleceği garanti altına almanın, adil ve kapsayıcı bir devlet inşasını gerektirdiğini vurguladı, uluslararası ve bölgesel iş birliğinin, Suriye halkının acılarını dindirme ve bölgede kalıcı barışı sağlama çabalarına katkıda bulunmasını umduğunu dile getirdi.