Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, IMF Genel Direktörü Kristalina Georgieva ile görüştü

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Perşembe günü Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Genel Direktörü Kristalina Georgieva ile bir araya geldi.

Deniz Nakip

Perşembe günü Başbakan es-Sudani Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Genel Direktörü Kristalina Georgieva ile bir araya geldi. Georgieva, Bağdat’ın Irak’taki ekonomik reformları desteklemek için finansman içermeyen bir programa katılmasını memnuniyetle karşıladı.

Başbakanlık Ofisi’nin açıklamasına göre, IMF ile yapılan görüşmeler kapsamında programın gelecek ay başlayacağı kararlaştırıldı.

Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’na katılımı çerçevesinde gerçekleşen bu görüşmede es-Sudani, ekonomik reform için hükümetin planlarının, çeşitli önemli alanlarda reformların temelini oluşturduğunu belirtti.

Georgieva, Irak hükümetinin bankacılık ve finans sektörünü güçlendirmek, iş ve yatırım iklimini iyileştirmek için gösterdiği çabaları takdir etti. Ayrıca, Irak’ın karşılaştığı benzersiz zorlukları da kabul etti.

 Georgieva, (önceki adıyla Twitter) X üzerinden yaptığı paylaşımda Irak Başbakanı ile yaptığı toplantının hakkında “IMF, bu zorlu ortamda Irak’ı destekleme taahhüdünü sürdürüyor,” şeklinde açıklamada bulundu.

IMF, geçen ay OPEC+ grubunun üretim azaltmaları ve Türk limanı Ceyhan’a giden boru hattının kapanması nedeniyle Irak’ın GSYİH büyümesinin 2024 ve 2025’te düşeceğini öngördü.