Hollanda Irak Türkmen Diaspora Derneği Başkanı Azerbaycan’da

Merkezi Bakü’de bulunan Bakü beynalxlaq multikülturalizm merkezi ile uluslararası ilişkiler analiz merkezin ve Kerkük kültür Deneğinin desteğiyle 29 Ekim ile 1 Kasım 2023 tarihleri arasında “Irak Türkmenleri ve Türk Dünyasi: Tarixi Yaddaşin Barpasi” adlı bir konferans düzenlendi. Konferansa Hollanda Irak Türkmen Diaspora Derneği Başkanı Neshed Ahmed katıldı.

Bakü Hyatt Regency Otelde gerçekleşen konferansta Irak’tan, Türkiye, Avrupa ve Azerbaycan’dan Akademisyen, şair, yazar, gazeteci ve bazı sivil toplam kuruluşu temsilcilerinden oluşan yaklaşık 50 konuşmacı katıldı.

2 gün süren program kapsamında Azerbaycan umum lider Haydar Aliyev’in mezar ziyareti ile başladı. Daha sonra Karabağ ve Türk/Türkmen şehitleri ziyaret edildi. 2. Gün ise, Nesimi ve Fuzuli’nin heykellerine çelenk konuldu. Ardından da Haydar Aliyev Merkezi ziyaret edildi.

Aynı gün de Irak’ın Bakü Büyükelçisinin daveti üzerine Irak Elçiliği ziyaret edildi. Ardından da Azerbaycan Yazarlar Birliği ile Azerbaycan Basın Konseyi ziyaret edilerek toplantı sona erdi.

Neşet Ahmet, Hollanda’da yaşayan Türkmenleri temsilen durumları hakkında Azerbaycan kamuoyuna önemli bilgiler aktardı. Türkmenlerin Azerbaycan Diasporası ile de işbirliği içerisinde olduğunu dile getirdi.