Gazze: Han Yunus’ta saldırılarını artıran İsrail BM binasını vurdu; ABD tepki gösterdi

İsrail ordusu, 7 Ekim saldırılarının beyni olmakla suçladığı Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar’ın memleketi Han Yunus’u “kuşattığını” açıkladı.

2007’den bu yana Gazze’yi yöneten Hamas, çatışmaların binlerce yerinden edilmiş insanı barındıran hastanelere doğru adım adım yaklaştığını ve şehrin merkezi ile batısında şiddetli çatışmaların yaşandığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler de, Han Yunus’ta 800 kişiyi barındıran bir binaya tank mermilerinin isabet ettiğini, dokuz kişinin öldüğünü ve 75 kişinin yaralandığını söyledi.

Sağlık bakanlığı, Han Yunus’ta son 24 saat içinde en az 50 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

AFP, Gazze’nin merkezindeki en şiddetli çatışmaların yaşandığı yer olan Deyr el-Belah’de enkazla kaplı sokaklar ve mezar görüntülerini yayınladı.

ABD bombardımanı kınarken, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel “sivillerin korunması ve BM tesislerine saygı gösterilmesi gerektiğini” söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Orta Doğu elçisi Brett McGurk, çatışmalara ara verilmesi karşılığında geri kalan esirlerin serbest bırakılmasına yönelik yeni bir anlaşma yapılmasına yönelik görüşmeler için bölgede bulunuyor.

Görüşmelere aşina olan Filistinli bir kaynak AFP’ye verdiği demeçte, Hamas heyetinin bu hafta Mısır istihbarat şefiyle görüşmek ve yeni ateşkes önerilerini görüşmek üzere Kahire’ye gittiğini söyledi.

Euronews