Dr. Sinan Sait
Dr. Şemsettin KÜZECİ
Gazeteci, araştırmacı, yazar, sanatçı ve şair olan Sinan Sait 1934 yılında Kerkük’te doğdu. Köklü bir aileye mensup olan Sinan Sait, ilkokul ve ortaokulunu Kerkük’te bitirdi. Daha sonra öğretmenler enstitüsüne girerek, 1952 yılında resim öğretmeni olarak mezun oldu. Aynı yıl Kerkük Kalesinde bulunan Tahire ilkokulunda öğretmen olarak göreve başladı. Ardından Garbiye ortaokuluna atandı. Bu görevini 1959 yılına kadar sürdürdü. 1959’da Bağdat Radyosu Türkmence bölümüne geçerek göreve başladı.
1961 yılında Rusya’ya giderek Bakü Devlet Üniversitesi İletişim Fakültesinde yüksek eğitimine başladı. 1965’te mezun olduktan sonra aynı üniversitesi de Irak Basını üzerine Doktorasını yaptı. 1970’te Irak’a dönerek Edebiyat Fakültesi İletişim bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bağdat’ta bulunduğu yıllar Yurt Gazetesinde yazar ve editör olarak çalıştı. 1975’te bölüm başkanlığına getirildi.
Dr. Sinan Sait gazeteciliğin yanında yazar, ressam, hattat ve ses sanatçısı olarak da tanınmaktadır. Azerbaycan’da bulunduğu dönemlerde Azerbaycan’ın meşhur kadın sanatçılarından Nermine Memmedova ile birlikte Bakü Devlet radyosunda bir takım Kerkük türkülerini düet yaparak banda almıştır. Bu türküler hala Azerbaycan radyosundan övgü ile yayınlanıp ve Sinan Sait’ten bahsedilmektedir. Sanan Sait, “Evlerinin Önü Yonca”, “Hergün Akşam Olu Dallam”, “Altun Yüzük Yeşil Kaş” gibi Kerkük türküleri bugüne kadar anılmaktadır.
Sinan Sait, Kerkük’te yaşadığı yıllarda sanatçılara çok yakın olup her zaman yenilikten yana olduğunu o dönemde bir grup sanatçıları bir araya getirip “Yeni Sanat Topluluğunu” oluşturmuştur. Sinan Sait, bir toplumda konuştuğu zaman görüşleri saygı ile karşılanır. Hikâyecilerle hikâyeci, şairlerle şair, filozoflarla filozof diliyle konuşarak üstün zekâsını alçak gönüllülükle özelliğini topluma yansıtırdı.. Dr. Sinan Sait bir takım uluslararası basın ve tanıtma konferanslarına katılmış ve bildirirler sunmuştur. Tanıtma ve basın alanında ileri sürdüğü canlı düşünceleri basın uzmanları tarafından özenle karşılanmıştır.
Sinan Sait, Arapça, İngilizce, Türkçe, Rusça, Azerice, Kürtçe ve Farsça dillerini bilmekteydi. 12 Haziran 1991 yılında Bağdat’ta vefat ederek, Bağdat Karıh Mezarlığında toprağa verilmiştir. Azerbaycanlı bir hanımefendi ile evli idi. Emel isminde bir kızı vardır. Hanımı ile Kızı şuana kadar İstanbul’da yaşamlarını sürdürmektedirler.