CENTCOM Komutanı McKenzie: Irak’ı terk etme noktasında milislerin baskısıyla karşı karşıyayız

BD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, Irak’taki ABD güçlerinin bu ülkeden çıkması için İran’a bağlı milisler tarafından baskı yapıldığını, ancak çıkış kararının silahlı milislerin değil, Bağdat’ın elinde olduğunu vurguladı. McKenzie ayrıca ABD güçlerinin Irak hükümetinin talebi doğrultusunda ülkeye geldiğini belirtti.

CENTCOM Komutanı Orgeneral McKenzie, “ABD güçlerini Irak’tan çıkarmak isteyen İran bağlantılı silahlı gruplar, küçük insansız hava araçları (İHA) kullanıyor. Bazıları oldukça küçük. Bizi bölgeden çıkarma noktasında son derece ölümcül olabilirler” dedi.

McKenzie bir telefon görüşmesinde verdiği brifingde, söz konusu milislerin Irak hükümetini ABD güçlerinin bölgeden çekilmesi noktasında zorlayamadıkları ve siyasi baskılarının başarısız olmasından dolayı böyle bir yönteme başvurduklarını belirterek, “Bu yüzden şuanda saldırgan bir yaklaşım benimsiyorlar” ifadelerini kullandı. McKenzie, askeri güçlerinin hedef alınmasının ABD için oldukça endişe verici olduğunu ve kendilerini savunma noktasında gerekli önlemleri almaktan çekinmeyeceklerini vurguladı.

McKenzie yaptığı açıklamada, “Afganistan’da olduğu gibi başvurabileceğimiz çeşitli önlemlerimiz var. Birincil sorumluluğumuz kendi güçlerimizi, NATO ortaklarımızı ve bölgede bulunan diğer herkesi korumak. Bu, Irak ve Afganistan’daki yerel yönetimin temel sorumluluğudur ve bu konu Irak hükümeti ile görüşülmüştür” dedi. Orgeneral ayrıca, “Bölgedeki varlığımız hükümetin daveti üzerinedir” ifadelerini kullandı.

McKenzie-Kazimi görüşmesi

Yakın zamanda Irak ve Suriye’ye gittiğini ve Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi ile görüştüğünü belirten McKenzie, söz konusu görüşmeyi ‘harika’ olarak değerlendirdi. Görüşmede iki lider terör örgütü DEAŞ konusunu, güvenlik reformlarının uygulanmasını ve bölgesel istikrarı etkileyen diğer konuları ele aldı. McKenzie, operasyonları planlama ve bağımsız olarak uygulama yeteneklerinin genişletilmesiyle birlikte, Irak güvenlik güçlerine verilen desteğin devam edeceğini vurguladı.

McKenzie, ABD kuvvetlerinin Irak’ta Irak güvenlik güçlerine danışmanlık, teçhiz ve yardım alanlarında yardım ettiğini ve şuanda DEAŞ’ı ortadan kaldırma konusuna odaklandıklarını belirtti. Ayrıca Irak güvenlik güçlerinin sürekli olarak geliştiğini, olgunlaştığını ve askeri anlamda iyileştiğini ifade etti.

İHA vurgusu

Öte yandan Washington, İran’a bağlı silahlı grupların Irak’ın çıkarları aleyhine ve ABD kuvvetlerinin bulunduğu üslere yönelik saldırılarında İHA kullanmaya başvurmaları noktasındaki endişelerini yineledi.

Orgeneral McKenzie dün (Salı) yaptığı açıklamada, “Silahlı grupların saldırıları ABD güçlerine baskı yaparak onları ülkeden çıkarmayı hedefliyor. Ancak güçlerimiz kendilerini savunma noktasında gereken önlemleri alacak” dedi. McKenzie ayrıca, “ABD kuvvetleri Irak hükümetinin talebi doğrultusunda Irak’ta bulunuyor” ifadelerini kullandı.

McKenzie’nin İHA’larla ilgili endişelerini belirttiği ve kuvvetlerinin bölgedeki varlığının Irak hükümetinin daveti üzerine olduğunu hatırlattığı açıklamaları, Bağdat Havalimanı yakınlarındaki Victoria askeri üssü ile Irak’ın batısındaki Anbar vilayetinde bulunan Ayn el Esad askeri üssünün İHA’larla saldırıya uğramasından iki gün sonra geldi.

Ayrıca, McKenzie’nin açıklamalarından birkaç gün önce, ABD ile Irak arasındaki stratejik diyaloğun bir parçası olarak, Washington ve Bağdat uluslararası koalisyon güçlerinin Irak dışında yeniden konuşlandırılması noktasında, iki ülke arasında teknik müzakerelerin yeniden başladığı açıklanmıştı.

Öte yandan Irak’ta ABD veya uluslararası koalisyon güçlerinin bulunduğu askeri üslerin defalarca füze saldırısına maruz kaldığına işaret edildi.