Barzani: PKK, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın baş belasıdır

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, “PKK, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın baş belasıdır.” dedi.

Barzani, Al-Haddad kanalına Irak ve IKBY’deki güvenlik ve siyasi durum, Erbil-Bağdat sorunları ve bölgedeki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Barzani, “Irak hükümetinin teröristlerle mücadele için koalisyon güçleriyle gelecekteki ilişkinin belirlenmesi için yeniden müzakere yapması oldukça normal. DEAŞ büyük ölçüde Irak için hala bir tehditti.” ifadesinde bulundu.

“Irak, 2011 yılında Birleşmiş Milletler’e yardım talebinde bulunan bir mektup gönderdi. Aslında ABD ve koalisyon güçlerinin yardımı olmasaydı Iraklılar teröristleri durduramazdı.” diyen Barzani, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“DEAŞ Irak topraklarının üçte birini işgal etmişti ve mevzileri görünüyordu. Tehdit nedeniyle şu anda yaşananlar bence o döneme göre çok daha zor çünkü tehdit sizin kendi evinizde ve şu anda saldırılar Irak hükümetinden para alan bir gruptan geliyor.”

Barzani, “İran’la ilişkilerimiz eskidir. İran bizim önemli komşumuzdur ve o coğrafyayı yok sayamayız. Ama soru şu ki, bir sivilin evini füze ile vurarsanız buna dostluk diyebilir misiniz?” dedi.

Terör örgütü PKK’nın bölgedeki varlığına değinen Barzani, “PKK, Kürdistan Bölgesi’nin ve Irak’ın baş belasıdır. Kürdistan Bölgesi topraklarının ister Türkiye ister İran olsun komşularımız için tehdit kaynağı olmasını kabul etmiyoruz.” ifadesinde bulundu.

Barzani, “Biz Kürtler olarak Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’ye destek verdik ve devam edeceğiz çünkü onun vizyonu tüm Irak’a hizmet ediyor. Mesele sadece Kürtler değil, bu vizyon tüm Irak toplumlarına hizmet ediyor.” diye konuştu.(TEBA)