Azerbaycan’dan Türkmenlere Medya Desteği

“Wikipedia”da Irak-Türkmen (Kerkük) edebiyatıyla ilgili yazılar hazırlanmıştır.

Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi (ANSA) Nizami Gencevi Edebiyat Enstitüsü’nün Vikipedi grubu, “Wikipedia”nın Azerbaycan dili bölümünde edebiyatla ilgili çeşitli konuları kapsayan önemli makaleler oluşturmaya devam ediyor. Bu alanda Irak-Türkmen (Kerkük) edebiyatı üzerine oluşturulan makaleler büyük ilgi görüyor.

“Wikipedia”da Irak-Türkmen edebiyatına ilişkin yazılar, Edebiyat Enstitüsü Sözlü Halk Edebiyatı ve Edebi Anıtlar Bölümü asistan araştırmacısı Narmin Hasanova tarafından hazırlandı.

Bugüne kadar “Wikipedia” ile ilgili “Ata Tarzibaşı”, “Abdurrazaq Novras”, “Hicri Dada”, “Arzu-Gambar destanı”, “Irak-Türkmen folkloru”, “Muhammed Hurşid Daguglu” Kerkük gazetesinin genel yayın yönetmeni, Kerküklü araştırmacı, pedagog, gazeteci, şair ve yazar Dr. Şemsettin Küzeci hakkında başlıklı yazılar hazırlamış ve İnternet kullanıcılarına sunmuştur.

Narmin Hasanova’nın hazırladığı makaleler bilimsel içerikleri ve çok sayıdaki referanslarıyla öne çıkıyor. Nizami Gencevi Edebiyat Enstitüsü’nde Irak-Türkmen edebiyatına ilişkin araştırmalar ve en son sonuçlar bu makalelere yansıyor.

Yazar, makaleleri hazırlarken çeşitli kaynaklara başvurmanın yanı sıra, uzun yıllardır Irak-Türkmen edebiyatı, folkloru ve dili üzerine araştırmalar yapan Bilim Adamı Profesör Gazanfer Paşayev ve Ata Tarzibaşı’nın edebi faaliyeti üzerine bir tez üzerinde çalışan Enstitü araştırmacısı Orhan İsayev’in tavsiyelerinden de yararlanmıştır.

Tarihin farklı dönemlerinde Azerbaycan’dan göç ederek Irak’a yerleşen Türkmen soydaşlarımız hakkında wiki yazılarının hazırlanmasına ANAS’ın Nizami Gencevi adını taşıyan Edebiyat Enstitüsü’nde devam edilecektir. Bu yıldan Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Başkanlığı “Elektronik Akademisi” Bölümünün organizasyonundaki ANAS Merkezi Bilim Kütüphanesinde Vikipedi eğitimleri düzenlenmiştir.