Amcam Gazanfer Paşayev’in Kerkük Sevgisi[1]
Gazanfer Paşayev bizim aile büyüğümüz olmakla beraber Azerbaycan’ın büyük âlimdir. Biz küçük yaşlarımızda Türk dünyasını ve Kerkük’ü onun sayesinde tanıma fırsatı bulduk. Azerbaycan Sovyet işgali döneminde Azerbaycan halkı kendi tarihini okumak, soydaşlarını tanımak onlarla ilişki kurmak imkânı yok idi. Çünkü Sovyetler kapalı bir sistem içerisinde ülkeyi yönetiyordu. Çok az sayıda Azerbaycan türkü aydınlar ülke dışına çıkma imkânı bulup soydaşlarımızla alaka sağlamıştır. O aydınların Azerbaycan’a döndüklerini de sohbetlerini ve izlenimlerini çok merakla izlerdiler. Örnek olarak Irak Türkmenlerini, Kerküklüleri kimse fazla bilmezdi. Bilenler olsaydı da konuşamazdılar ve anlatamazlardır. Çünkü bu gibi konuların üniversitelerde, okullarda, konferans ve toplantılarda anlatılması yasak idi. Konuşanları ailesiyle birlikte Sibirya çöllerine sürerdiler. O dönemde büyüyen gençlerinin Türk dünyasını ve soydaşlarıyla iletişim kurmak tanımak ve araştırmak sıkıntısı varıydı.
Profesör Gazanfer Paşayev; Irak Türkmenlerini, Irak’taki soydaşlarımızı bize tanıtan ve anlatan büyük bir Azerbaycan aydınıydı. Bizim maçamız olmasına rağmen ondan çok şeyler öğrendik. Bir aydın gibi onu merakla dinlerdik. O’nun yazdığı kitaplar, araştırmalar, Kerkük, Tuzhurmatu, Telafer ve diğer bölgeler, bize tanıttı. Bu çalışmaları Azerbaycan’dan büyük bir dönüşüm noktası oldu. Hele hele “6 il Dicle-Fırat Sahillerinde” kitabı ile Azerbaycan’la Irak Türkmenleri arasında önemli bir köprü oluşturdu. Nesimi divanı kitabıyla Irak ve Suriye Türkmenlerini de Azerbaycan okuyucusuna tanıttı. Türkiye ile işbirliği yaparak bir bilim adamı gibi ortak faaliyetlere imza attı. Kendi imkânlarıyla Azerbaycan’dan ilk defa Irak Türkmen edebiyat müzesini kurdu. Irak Türkmenleri bir bütünün parçaları olduğunu ispat etti.
Gazanfer amcam yazılarıyla ve kitaplarıyla bize ve bizim gibi binlerce gence Kerkük sevdasını, Türk dünyası sevdasını aşıladı. Gazanfer Paşayev’in kitapları gençler için Kerkük’e bakan bir pencere niteliğindeydi. Kerkük Horytları, Bayatıları, maniler, şiirleri tüm halkımız tarafından sevilmektedir.
Gazanfer amcamın benim hayatımda çok büyük etkisi vardır. Yetişmem de çok önemli rolü olmuştur. Bu yaşında olmasına rağmen gece gündüz çalışıyor. Kendini Milletine adamış bir aydın ruhuyla hayatını devam ettiriyor. Gazanfer Paşayev’i bir cümle ile anlatırsak “Milletine hasrolunmuş, milletine adanmış ömür” diyebiliriz. Onun 100 yıl yaşamasını temenni ederim. Çünkü daha yapacağı ve göreceği çok işler vardır. Onun bizimle Türk dünyasının birliğine ve güçlenmesine, Irak Türkmenleri arasında birliğin güçlenmesiyle beraber, genç nesillerin aydınlatılması için onun çalışmalarına hala da ihtiyaç vardır.
Son olarak; Gazanfer Paşayev’in bu sevgisini Bakü’de yaşadığımız gibi Kerkük’te Türkmeneli’nde de onun bir Jübilesi yapılsın dileriz.
2017
[1] Dr. Ganire Paşayeva, Kerkük Gazetesi.