Türkmeneli Dernekler Federasyonu(Bildiri)

İster Irak’ta olsun ister Suriye’de en çok Türkmenleri etkileyen ciddi gelişmeler olmaktadır. Türkmeneli Dernekleri Federasyonu olarak bu olayları yakından takip ederek endişelenmekteyiz. Geçen yılın Haziran ayında Musul’u işgal eden DAİŞ bir hafta sonra, halkı tamamen Türkmen olan, Telafer şehrini ele geçirmiştir. DAİŞ’in yaydığı kaos ve kargaşa Kerkük şehrinin güneyinde bulunan Türkmen bölgelerine de sıçramıştır. Her ne kadar Emirli kahraman Türkmen silahlı güçler tarafından kurtarıldıysa da bugün Beşir şehri terör örgütünün kontrolündedir. Yerli bazı silahlı güçlerle işbirliği içerisinde olan PKK ise Türkmen Tuzhurmatu şehrini hedef almış ve çok sayıda Türkmen gencinin ölümüne sebep olmuştur.

Son günlerde ister Suriye’de ister Irak’ta abartılarak gündemde tutulan olayların amacı, başta Türkmenler olmak üzere mazlum Ortadoğu halklarının hakkını savunan Türkiye’ye zarar vermektir. Nitekim Suriye’nin Kızıldağ ve Türkmen dağında Türkmenleri bombalamaya başlayan Rus uçaklarından birisinin Türk hava sahasını ihlal etmesi neticesinde düşürülmesi çok büyütülmüştür. Öteki taraftan Bağdat Hükümeti ile bir yıl önce mutabakatı sağlanan Kuzey Irak’ın Kürt, Arap ve Türkmen güçlerini DAİŞ’e karşı eğitme anlaşmasını olmamış gibi gösterip Türkiye’yi denklem dışı bırakma eğilimleri kasıtlı ve planlıdır.

Türkiye’de faaliyet gösteren Türkmen Dernekleri Federasyonu olarak Irak ve Suriye’de yaşayan milyonlarca Türkmen’in en meşru savunucusunun Türkiye olduğunu ve Türkiye’nin ister Irak’ta ister Suriye’de olsun amacının sadece yerel güçleri DAİŞ’e karşı güçlendirmek ve desteklemek olduğunu ifade etmek isteriz. Yoksa Türkiye’nin ne geçmişte ne de günümüzde topraklarını genişletme ya da komşu ülkelerin topraklarını ele geçirme gibi bir emeli olmuştur. Ortadoğu’da boy gösteren süper güçlerin hiç birisi Türkmenleri hesaba katma gibi bir niyeti olmadığını gelişmelerden anlamaktayız. Nitekim Irak ve Suriye’de cereyan eden olay ve bu olaylardan muhtemel çıkan sonuçlar hiç de Türkmenlerin lehine olmayacak türdendir. Bu coğrafyada yaşayan Türkmenler, tarihi ve coğrafi olarak Anadolu Türklüğünün doğal uzantısıdır. Bu mağdur ve mazlum topluluğun Türkiye’den destek beklemesi meşru bir haktır. Ayrıca Irak ve Suriye’de Türkiye aleyhine oluşturulmak istenen propagandanın karşısındadır.

Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Ortadoğu’da Türkiye’nin haklı ve doğru tutumunun yanındadır ve yanında kalacaktır.

Tarih: 11.12.2015

Dr. Aydın BEYATLI
Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı