Ankara’da Aile Çevre Doğa Değerleri Tasarım ve Geliştirme Derneği Başkanı Mimar Şenay Başak

Ankara’da Aile Çevre Doğa Değerleri Tasarım ve Geliştirme

Derneği Başkanı Mimar Şenay Başak

 Dr. Şemsettin Küzeci

Merkezi Ankara’da bulunan “Aile Çevre Doğa Değerleri Tasarım ve Geliştirme Derneği” yurt içinde çok önemli faaliyetler imza atmıştır. Aslında Sivil toplum ve sivil toplum kuruluşları kavramı şimdilerde çok kullanılıyor ama herkes için aynı anlama gelmiyor. Bizde sivil toplum kuruluşları (STK) denilene dışarıda genellikle Non Gouvernemental Organizations’ın kısaltılmışı olan (NGOs) deniyor. ABD’de bunlara Public Volontary Organizations (PVOs) deniyor. Adlandırma ne olursa olsun içerik ve misyon aynı anlama gelmektedir. NGO, söz konusu kuruluşları veya hareketleri ne olmadığıyla adlandırıyor. NGOs bir çeşit Hükümet Dışı Örgütler’dir. Türkiye’de bunları Sivil Toplum Kuruluşları denilir. Tüm dünya toplumlarında STK’lerin büyük rolleri vardır. Bazen Hükumetin yapmadığını STK’ler yapar. Bazen de hükumet kendisi STK’lere iş yaptırır… Bu da başka bir konudur!

İşte bugünkü yazımda Türkiye’de çok aktif olan Ankara merkezli Aile Çevre Doğa Değerleri Tasarım ve Geliştirme Derneği’nin önemli faaliyetlerine ışık tutmak istiyorum.

Dernek Başkanı Mimar Şenay Başak

Merkezi Ankara’da bulunan Anadolu Yayıncılar Derneği’nin 2019 yılı bir iftar yemeğine aynı masada yer aldığımız bir hanımefendiyle tanıştık. İki STK’li olarak Kartvizitlerimizi değiştirdikten sonra, iletişimimiz devam etti. O arda benim elime cebimden ikinci bir kartvizitim çıktı o da “Kerkük gazetesi” nin kartviziti idi.  Şenay hanımın aklında gazeteci olduğum algısı kalmıştı. Biz onları onlar bizim faaliyetlerimizi takip ederken İnternet ortamında çok önemli faaliyetleri dikkatimi çekti. Bir araya geldikten sonra aktif faaliyet yapan derneğinin amacını sordum. Dedi ki, derneğimiz:

Doğayı, Aileyi, Çevreyi, Kadını, Evladı

Koruyucu, iyileştirici, destekleyici, bilinçlendiren, birleştiren, bütünleştiren, Ülke menfaatine katkı sağlayan, dirliğimizin ve geleceğimizin evlatlarını sağlıklı bilinçli bireyler yetiştirip, güçlü toplumlar oluşturmayı, Ülkemize karşı her türlü tehdit ve saldırılara karşı Milli Birlik ve Beraberlik içerisinde hareket edebilmek amacıyla kurulmuştur. Aile Çevre Doğa Değerleri Tasarım ve Geliştirme Derneği değerlerimizi yeniden yaşatmak, ezelden ebede…. Dernek; İletişimin güçlenmesi, toplumun iç huzuru, saygınlığı artırmak amacıyla kurulmuştur. Her şey sevgi ve saygıyla başlar anlayışını taşıyan genel başkanımız mimar olma kimliğiyle en büyük mottonun kapsayıcılık olduğunu ifade eder… Mimarlığın en büyük özelliği bilimle ile sanatı buluşturan meslek dalıdır. Bilim ile sanatın buluşma noktasında ki en önemli özelliği ise tamamını içermesidir.

Sevginin, saygının, aşkının, ruhun, hissetmenin, duyumsamanın, farkındalığın, duyarlılığın, öznelliğin, özgünlüğün, yer edinebilmenin, kimlik yaratabilmenin, ad verebilmenin, ergonominin, görselliğin, doğanın, çevrenin, ruhunun hissettirmenin buluştuğu adeta tüm renklerin buluştuğu yerdir. Kapsayıcılık diğer adı kurulmuş sivil toplum kuruluşlunun adı olan Aile Çevre Doğa Değerleri Tasarım ve Geliştirme Derneği’dir … Aile Çevre Doğa Değerleri; Doğa da yatay Mimarinin önemini dış cephe kaplamalarının küresel ısınma üzerinde yaratmış olduğu kimyasal ve fiziksel etki üzerinde çalışırken bir yandan da ağlayan analarımızın, kız kardeşlerimizin acısına duyarsız kalamayan Genel Başkanımız mimari kimliği ile bu yüzden Aile Çevre Doğa Değerleri Tasarım ve Geliştirme Derneği adını vermiştir.

Milli Şuurla Ankara’dan Ceylanpınar’a

Başkan Başak, nasıl ki, 15 Temmuz’da meydanlara indiysek 29 Ekim’de de sınırlarımıza inmekten çekinmedik. Aile Çevre Doğa Değerleri Tasarım ve Geliştirme Derneği Genel Başkanı Şenay Başak ve Yönetim Kurulu Üyeleri 29 Ekim Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşu gibi en değerli ve anlamlı gününde Ceylanpınar’da Mehmetçikle aynı bardaktan su içtiler, aynı kaptan yediler.

Barış Pınarı Harekâtı sırasında Aile Çevre Doğa Değerleri Tasarım Geliştirme Derneği Ceylanpınar’a çıkarma yaptı. Ceylanpınar Kaymakamlığını ziyaret eden STK Başkanı ve beraberindeki heyet daha sonra Barış Pınarı Harekâtı kapsamında başlayan sınır ötesi operasyon sırasında bölücü terör örgütü tarafından Ceylanpınar ilçesine atılan patlayıcılarda şehit gazi ve yaralanan 15 Temmuz Ruhu göstermiş kahraman vatandaşları evinde Kaymakam beyle ziyaret edip, Annesi Gazi olan yıllarca Askere gidemeyen firar gezmek zorunda kalan bir evladı vatani görevi için ikna etti. Evladı bulunur bulunmaz sevincini başkan hanımla paylaştılar. Annesi evladını Başkan Başka hanıma emanet etti. STK başkanı sayın Şenay Başak hanım, Anne’ye  “şakın pes etmeyin” dedi. Anne ise, “ben pes etmedim. evladıma kavuştum. İnşallah darısı diğer annelerin başına”. Henüz sınırda tehlike geçmemişken Başkan Şenay Başak, Ceylanpınarın cesur yürekli evlatlarıyla asker selamı vererek Ceylanpınar’ın sokaklarını dolaştı. Gerçekleştirilen ziyaret kapsamında Başak,  beraberindeki heyetle ilçede bir dizi temaslarda bulundu.

Aile Vatan demektir

Dernek başkanı Mimar Şenay Başak sözlerine şöyle devam ediyor: Ailenin dağılması demek, toplum millet ve millet değerlerinin ortadan kalkışı demek. Aile değerleri, aile bağları, hayati önlem taşıyor, evlatları bilinçli bireyler yetiştirmeyi, güçlü toplumlar oluşturmayı ilk bireylerden ve aile değerlerinden tasarlayıp, geliştirmek, gerekmekte, Askeri görev vatan görev en önemli görevdir.  Her vatan evladının gururla heyecanla yapması gereken görev ve sorumluluk. Aile Çevre Doğa Değerleri tasarım ve geliştirme derneği genel başkanı ve yönetim kurlu olarak bugün sevinçliyiz. Ve gururluyuz. Ceylanpınar da vatani görevini yapamayan onca zaman vatani görevinden mahrum kalmış evladımızı Mehmetçiğimizi gururla vatani görevini yapmaya ikna etmek, ardından yemin törenine hem takipçisi olmak hem ailesi olarak orada ona kol kanar germek, bizleri son derece duygulandırmıştır. Mutlu etmiştir. O evlatlar bizim, bir tarafta Kayıp Diyarbakır Analarımız günlerdir kayıp evlatlarımızı ı beklerken bir taraftan Vatani görevi için evlatlarını çağrıda bulunup, vatani görevi için ikna eden analarımız. Aile demekte Vatan demektir…https://www.iha.com.tr/diyarbakir-haberleri/hdp-onundeki-ailelere-destek-ziyareti-2438776/

TİGEM’den hem eğitim hem İstihdam

Dernek Başkanı Şenay Başak önemli konuya değindi. İşlenmemiş dünyanın 3 arazisi olan TİGEM alanından istihdam için 15-21 yaş aralığına hem eğitim hem istihdam konusuna değindi. Önek vererek şunları kaydetti: “Hollanda önümüzde büyük bir örnek, Konya kadar metre kare’ye sahip İstanbul kadar nüfusa… Ve 350 adet peynir çeşidi ihracatı şatlar terör belası aynı. Şimdi değerleri yaşatma zamanı, işlenmiş topları ve organik tohumları yaşatmak zamanıdır.https://twitter.com/ulketv/status/1189612251055046661?s=12

Kadın her şeydir

Evlatların bilhassa Güneydoğu’da ve Doğu Anadolu’da yaşamış olduğu yaşam koşulları, içinde bulundukları durum ve coğrafyanın maalesef kader oluşundan etkilenmelerinden toplum dengesi dağılıyor. Kültürel miraslar dağılıyor, ekonomik miraslar ortadan kalkıyor, amcalar yeğenler birbirine küsüyor. Yeğen ve dayının birbirine küsmesi akrabayı dağıtıyor, toplum değerleri zayıflıyor. Ardından evlatlarımızı maalesef kaybediyoruz. Tüm bunların önüne geçebilecek kadınlarımız, analarımız… Kadın güçlüdür, Kadın Toplumu yönetir, Kadın adildir, Kadın barışçılığın ve üretkenliğin yanındadır. “Dünyadaki Herşey Kadının eseridir.” Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK “Kadın varsa demokrasi vardır.”

Hedefimiz Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ı Bilgilendirmektir

Kısa bir görüşme sonunda Başak hanıma hedefiniz nedir? Bundan sonra neler yapmayı düşünüyorsunuz sorduk? Başkan Başak: “2020 yılında genel olarak topluma yönelik özellikle de kadın ve gençler için bir dizi projelerimiz vardır. Bu projeleri sayın Cumhurbaşkanı’na arz etmek arzusundayız. Bunu da buradan beyan etmekte herhangi bir sakınca görmüyorum”. Diyerek sözlerini noktaladı.