12 MAYIS 2018 SEÇİMLERİ VE TÜRKMENLER

12 MAYIS 2018 SEÇİMLERİ VE TÜRKMENLER

Fevzi Türker

12 Mayıs seçiminin yapılış tarihi konusunda siyasi gruplar arasında uzun süren tartışmalar yaşanmıştır. Başbakan Haydar El-İBADİ seçimlerin 12 Mayıs’ta yapılması konusunda ısrar etmiştir. Meclis Başkanı Selim EL-CUBURİ ise, İŞİD’DEN kaynaklanan mültecileri gerekçe göstererek seçimlerin yıl sonunda yapılmasını önermiştir. Sünni partiler de seçimlerin başka bir tarihe ertelenmesini istemişlerdir. Sonunda Irak Meclisi, seçimlerin 12 Mayıs 2018’de yapılmasını karara bağlamıştır.

12 Mayıs 2018’de yapılması kararlaştırılan Irak Genel Seçimleri’ne Şii Araplar, Sünni Araplar, Kürtler, Türkmenler ve diğerlerini temsil edecek değişik siyasi görüşten 20 ittifaktan, 204 siyasi partinin katılacağı bildirilmiştir.

12 Mayıs seçimlerini bu kez yurtsever, nezih, adaletli, kültürlü ve şovenist düşünceye sahip olmayan adayların kazanmaları, ülkede güvenlik adalet ve istikrarı sağlayacağı gibi Türkmenlerin uğradıkları haksızlıkları yasalarla gidermek açısından büyük önem arz edecek bir seçim olacaktır.

Türkmen adaylar, bu seçimlere KERKÜK Türkmenleri ittifakı ile diğer ittifaklardan katılacakları bildirilmiştir. KERKÜK Türkmenleri ittifakını oluşturan başta Irak Türkmen Cephesi (İTC) Türkmeneli Partisi, Adalet Partisi ve Milliyetçi Türkmen Partisi’nden oluşan 4 siyasi partiden 18 adayın katılacağı bildirilmiştir. Ayrıca Türkmenler bu seçimlere MUSUL’DAN İTC ve diğer ittifaklardan 36 adayla, TUZHURMATU’DAN 12 ve DİYALA ilinden ise 1 adayla katılacaklardır.

Seçimler yaklaşıyor, Irak Türkmen Cephesi ve diğer siyasi partiler yoğun bir seçim kampanyası çerçevesinde evden eve, köyden köye TELAFER’DEN MENDELİ’YE TÜRKMENELİ’NİN her köşesini gece gündüz dolaşarak halkımızı seçim konusunda bilinçlendirmek ve 12 Mayıs seçimlerine katılmalarını sağlamak ve oylarını Türkmen adaylara vermelerini teşvik etmek olmalıdır. Bu gibi acil ve önemli bir seçim kampanyası hemen başlatılırsa, bunda TÜRKMENELİ kanalının katkısı büyük olacaktır.

Türkmenler olarak, 12 Mayıs seçimlerine mutlaka ”BİZ HER ŞEYDEN EVVEL TÜRKMENİZ ” şiarıyla katılmalıyız. Mezhebimiz ve siyasi görüşümüz ne olursa olsun bilmeliyiz ki, halkımızın varlığını, kimliğini ve geleceğini sadece Türkmen dili koruyabilir. Dilimizi korumak, sahip çıkmak ve yaşatmak istiyorsak, 12 Mayıs seçimlerine katılarak oyumuzu dürüst, halkını seven sayan Türkmen adaylara vermeliyiz ve mümkün olan en çok milletvekiliyle meclise girmeliyiz.

Halkımız, zalim Saddam rejimi döneminde yıllarca korkunç haksızlıklara, zulümlere, idamlara ve en kötüsü asimilasyona maruz kaldı. Saddam rejimi, Araplaştırma politikalarıyla Türkmenleri öz yurtlarından söküp atmaya çalışmıştır. 2003’ten sonra da Saddam politikalarına benzer politikalar devam etmiştir. Yani Araplaştırma politikasının yerini Kürtleşme politikası almıştır. O kara günlerin geri dönmesini aklımızın ucundan geçirmek istemiyorsak, 12 Mayıs seçimlerine Türkmenler olarak var gücümüzle katılmalıyız.

Türkmenlerin uğradıkları haksızlıkları gidermek ancak Meclisin çıkaracağı kanunlarla, hatta mevcut anayasanın bazı maddelerinin değiştirilmesiyle mümkündür. Türkmenlerin haklarını savunmak ve uğradıkları haksızlıkları gidermek ancak çok sayıda iyi seçilmiş Türkmen milletvekilin 328 üyeli Meclise girmesiyle mümkün olacaktır. Dolayısıyla, Türkmen tarihinde dönüm noktası sayılacak 12 Mayıs seçimlerine katılmak ve Türkmen adaylara oy vermek, her Türkmen’in milli ve şerefli görevlerinden birisi olacaktır.

Türkmen seçmen, Türkmenler için tarihi bir dönüm noktası sayılan 12 Mayıs günü seçim sandığına doğru giderken ve oyunu kullanmadan önce etraflıca düşünmelidirler. Oyunu halkımıza hizmet edebilecek ,halkımızın haklarını savunabilecek ,Milliyetçi , dürüst, temiz ve yetenekli adaylara vermelidir.

30 Nisan 2014’te yapılan genel seçimlerde ikisi Irak Türkmen cephesinden (İTC) olmak üzere Türkmenlerden 9 aday Irak Parlamentosu’na milletvekili olarak girebilmiştir. Söz konusu seçimlerden sonra kurulan hükümette, Türkmenlere Iraklılarca hiç önemi olmayan İnsan Hakları Bakanlığı tahsis edilmiş ve bu bakanlık daha sonra parasızlık gerekçe gösterilerek iptal edilmiştir.

Nüfusumuzun 3 hatta 3.5 milyon olduğunu iddia etmekteyiz. Nüfusumuz, gerçekten iddia ettiğimiz gibi 3-3.5 milyon ise, neden Irak Meclisi’ne en az 35 milletvekiliyle temsil edilmiyoruz? Bunu nedenlerini düşünmek ve araştırmak gerekir. Umarız önümüzdeki 12 Mayıs genel seçimlerinde Irak Meclisine Kerkük’ten 5, Musul’dan 5, Tuzhurmatu’dan 3 ve Diyala’dan 1 olmak üzere toplam 14 Türkmen vekili meclise göndermeyi başarırız. Seçimlere sayılı günler kaldı. Meclise en az 14 milletvekiliyle giremezsek, kendimize halk olarak yazık etmiş oluruz.

Yurtdışında yaşamakta olan Türkmenlerin sayısı 200 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir. Sadece Türkiye’deki Türkmen seçmenlerin sayısı 60-70 bin olduğu bilinmektedir, bu da iki milletvekili demektir.

Milletini seven her Türkmen seçmeni 12 Mayıs günü birkaç saatini sandığa giderek oyunu kullanmak için ayırmalıdır. Her kim ki nedeni ne olursa olsun seçime katılmak istemiyorsa, milletine karşı suç işlemiş olduğunu unutmamalıdır.

Halk olarak gülünç duruma düşmek istemiyorsak, 12 Mayıs genel seçimlerine katılarak milli vazifemizi yerine getirmeliyiz.