KERKÜK ŞAİRLERİ
Prof. Dr. İsa Kayacan
Kitapların sayfaları arasında gezerken artık bazı önemli noktalar üzerinde duracağım, daha doğrusu kitaplardan söz ederken eskisi gibi her kitap için bir yazı bir makale yazmayacağım, özellikle 2007 başından itibaren. Ama elimde bulunan kitap gibi kitaplar gibi, ciddiyet arz eden kalıcılık ağırlıklı olanlar hariç demek istediğimi de kaydetmek istiyorum.
KERKÜK ŞAİRLERİ
Şemsettin Küzeci Kerkük’ün, Türkmenlerin önemli bir sesi. Türkmenler arasında oralarda neler olup-bitiyor hep ondan haberdar oluyoruz. Gözü orada, gönlü oradakiler için duygularla dolu, kalbi oradakiler için atıyor.
Yenilerde 624 sayfalık bir kitabı yayınlandı antoloji görünümlü, içerikli. Kitap, Türkiye Kamu-Sen tarafından bastırılmış. Kamu-Sen yöneticilerini de burada kutluyorum.
Kerkük Şairleri adının taşıyıcısı olan kitabın iç kapağında “Irak Türkmen Şairleri, Cilt–1”, açıklaması da var. Yani bu kitabın 2 nci cildi de yolda demek oluyor.
Merkezi Azerbaycan’da bulunan Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği ‘nin yayını olarak da görebileceğimiz “Kerkük Şairleri” Antolojisi, tarihe düşülen önemli notlarla bilgilerle dolu.
SAYFALARA ŞÖYLE BAKIYORUZ
Evet, sayfalara şöyle bakıyoruz. Gördüklerimizden: İlk sayfalardan birinde yazar hakkında gazeteci araştırmacı-yazar Şemsettin Küzeci hakkında detaylı bilgi veriliyor. Şemsettin Küzeci’nin 9 ncu kitabı elimizdeki.
Sunuşu Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız’a ait. Akyıldız sunuşunun bir yerinde; “Türkiye Kamu-Sen olarak Türkün öz kültürünü tarihini sanatını edebiyatını desteklemeyi ve geliştirmeyi bir borç bildiklerinden” söz ediyor.
Giriş bölümü yedi sayfayla Şemsettin Küzeci imzasının taşıyıcısı. Küzeci, uzunca anlattıkları ifade ettikleri arasında daha doğrusu girişin hemen başında; “Irak Türkmen edebiyatıyla ilgili olarak bugüne kadar ne Irak’ta ne Türkiye’de ne de başka bir ülkede geniş çaplı bir araştırmanın yayınlanmadığını üzülerek tespit etmiş bulunuyoruz” diyor ve doğru söylüyor.
Antoloji içerisinde 70 Kerküklü şairin, imza sahibinin isimleri fotoğrafları doğum tarihleri, (vefat etmişse tarihleri) verildikten sonra hemen fotoğraf altındaki sayfaya şairin şiirlerinden birer dörtlük yerleştirilmiş. Sonraki sayfada, sayfalarda şairin biyografisi yayınlanmış eserlerinin sıralanışı karşımıza çıkıyor, çıkarılıyor. Ortalama sekiz-on sayfaya serpiştirilen şiirleriyle de dikkat çekiyor bu şairlerimiz, Kerküklü şair kardeşlerimiz.
Antoloji içerisinde yeralan şairlerimizden Kerküklü şairlerden bazılarının isimlerini şöyle sıralıyoruz efendim. Buyrun: Hasan Görem, Kahtan Hürmüzlü, Mahir Nakip, Mehmet Kasapoğlu, Mehmet Şahin, Nefi Demirci, Nesrin Erbil, Salah Nevres, Seyfettin Biravcı, Suphi Saatçi, Şemsettin Küzeci, Şemsettin Türkmenoğlu, Yılmaz İzzettin Abdi Bayatlı. Bunlar göz ucuyla yaptığım sıralama, aldığımız isim ve imzalar. Şimdi Antolojinin 546 ve 555’nci sayfalarında yer alan Seyfettin Biravcı’nın 550’nci sayfada yer alan “Akıncı” başlıklı şiirinden bir dörtlük nakledelim efendim.
Ben Türkmen’im, akıncıyım, gaziyim
Şimşek gibi ufuklarda çakarım,
Emir gelse ölüme de razıyım
Kükreyerek alçakları yakarım