Skip to content
28 Nisan 2026
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
IRAK TÜRKLERİNİN BAĞIMSIZ SİYASİ GAZETESİDİR

IRAK TÜRKLERİNİN BAĞIMSIZ SİYASİ GAZETESİDİR

Özgür Basın, Özgür Toplum

Sosyal medya hesaplarımız

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
Primary Menu
  • HABERLER
    • Akademik Makaleler
    • Arapça
    • Azerbaycan
    • Basın
    • Dünya
    • Editörden
    • İngilizce
    • Kitap
    • Kültür – Sanat
    • Türkiye
  • Yazarlar
  • Multimedya
  • Kütüphane
  • Kültür – Sanat
  • Röportajlar
  • Genel Tanıtım
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Türkmeneli’ni Tanıyalım
  • Kerkük Türküleri
  • Kerkük Kültür Derneği
  • Kitaplarımız
  • İletişim
  • Home
  • Haberler
  • Türkmenlerin Güç Odağı Olma Stratejisi
  • Haberler
  • Türkmeneli

Türkmenlerin Güç Odağı Olma Stratejisi

Kerkük Gazetesi 25 Mayıs 2021
14202613_963740973772239_3463747924872641521_n
Türkmenlerin Güç Odağı Olma Stratejisi
Her milletin siyaseti, kendi milli menfaatlerini karşılayabilecek hedeflere yönelik olmalıdır. Bu hedeflere ulaşmak için gereken araçlar gerçekçi olarak seçilmelidir. Gerçekçi olmayan araçlar, hedefe ulaşmayı sağlamayacağı gibi başarısızlık duygusu da uyandırır.
Milletlerin veya milli grupların kimi çıkarları örtüşebilir ama onlara ulaşmanın yolları genellikle farklıdır. Bu nedenle hiçbir milletin siyaseti bir başka milletin siyaseti ile bire bir örtüşmez. Ancak ortak çıkarların karşılanmasında işbirliği yapabilirler.
Farklılık ve kimi zaman karşıtlık grupların hatta milletlerin ihtiyaç ve çıkarlarının doğasında vardır. Ama önemli olan bir düşmandan rakip; bir rakipten sorun ortağı; sorun ortağından çözüm ortağı yaratmak da uluslararası ilişkilerin doğasında vardır. Yüksek siyaset akıl ve stratejik incelikle üretilir. Duyguya dayalı, karşıtlıklardan türetilen siyaset ideolojik ve çatışmacıdır. Uzun vadede kazananı yoktur. Taraflarını ve kaynaklarını tüketir.
Önemli olan siyaset üretirken ne teslimiyetçi olmak ne de sürekli dostluk hayalinden hareket etmemek; milli çıkarlardan, ihtiyaçlardan ve beklentilerden hareket etmektir. Zaman zaman karşı karşıya gelinen, zaman zaman da işbirliği yapılan taraflar vardır. Bunlar zaman içinde yer değiştirebilirler. Önemli olan hasımlardan işbirliği yapılan yaşam ortakları yaratabilmektir. Bu da gerçekli siyaset (reel-politik) ve onu tasarlayıp uygulayacak yetkin siyasetçiler gerektirir.
Türkmeneli’nin bu tarz siyasete ve siyasetçiye ihtiyacı vardır. Biz Türkmenler için dört-merkezi vardır. Güvenliğimiz, çıkarlarımız ve güncel hayatımızın kalitesinin yükseltilmesi için Erbil-Süleymaniye-Bağdat-Ankara dörtgeninde akılcı bir siyaset izlememiz ve Erbil-Süleymaniye arasındaki dengeyi yakalamak gerekir. Hem bu merkezlerle iyi ilişkiler geliştirmeliyiz hem de bu güç merkezlerinin kendi aralarında iyi ilişkiler geliştirmesine katkıda bulunmalıyız. Seçimlerimiz ve attığımız adımlar bu siyaset dörtgeninde istikrar ve işbirliği içinde olmasını sağlamalıdır. Bölgemizdeki barış ve işbirliği biz Türkmenlerin güveni, refahı ve artan etkisi açısından hayati önemdedir.
Biliyoruz ki ne barış ne de istikrar kendi kendine oluşmuyor. İnşa edilmesi veya oluşturulması gerekir. Biz Türkmenler Irak barışının ve istikrarının inşasında rol almaya hazır olmalıyız. Hem kendi halkımıza, hem yaşadığımız topraklara hem de gönül ve akrabalık bağımız olan Türkiye’ye böyle katkı sağlayabiliriz.
Bir de Irak Türkmenlerinin ortak akıl ve ortak strateji oluşturmak ihtiyacı vardır. Bunu bu güne kadar gerçekleştirdiğimizi söyleyemeyiz. Yapmamız gereken şudur: Kısa sürede Irak Türkmenlerinin çeşitli örgütlü gruplarından (aşiret, siyasal parti, meslek grubu vs.) seçilecek kadın ve erkeklerden bir AKİL İNSANLAR grubu/konseyi/meclisi oluşturmak ve ortak sorunları buraya taşıyıp buradan çıkacak kararlarla milli Türkmen siyasetini oluşturmak. Bunu gerçekleştirebilirsek üç şeyi başarmış olacağız: 1- Aramızda dayanışmayı sağlayabileceğiz; 2- ortak sorunlara ortak çözümler bulabileceğiz; 3- dışarıya karşı çok daha güçlü olabileceğiz ve parçalı bir toplum değil yekpare bir halk olarak hareket edebileceğiz.
Dr. Hicran Kazancı
Irak Türkmen Cephesi
25 Mayıs 2021
Paylaş:

Continue Reading

Previous: Maliki¸ olağanüstü hal hükümetini şiddetle reddetti
Next: Türkiye Kültür Bakanı Sanatçı Mustafa Semir Parlakyıldızı kabul etti

Related Stories

_DSC1445
  • Haberler

“Milli Kimlik ve Soydaşlık Mirası” Uluslararası Konferansı Ankara’da gerçekleşti

Kerkük Gazetesi 27 Nisan 2026
681476860_1992377291375501_8985019646647772832_n
  • Haberler

Kerkük’te Acı Bir Trafik Olayı

Kerkük Gazetesi 27 Nisan 2026
Halide Halid1
  • Haberler

 7.Uluslararası Nizamettin Kutlu Kültür Sanat Ödülleri Sahiplerini Buldu

Kerkük Gazetesi 27 Nisan 2026

Güncel Haberler

“Milli Kimlik ve Soydaşlık Mirası” Uluslararası Konferansı Ankara’da gerçekleşti _DSC1445 1

“Milli Kimlik ve Soydaşlık Mirası” Uluslararası Konferansı Ankara’da gerçekleşti

27 Nisan 2026
Kərkük: Tarixi Ədalətsizlik və Beynəlxalq Sorumluluq 0a475cc3-e609-4f23-ad39-96eac51616faff 2

Kərkük: Tarixi Ədalətsizlik və Beynəlxalq Sorumluluq

27 Nisan 2026
YAZARAQ DANIŞIRAM 683053850_949947337819131_2033060624158245483_n 3

YAZARAQ DANIŞIRAM

27 Nisan 2026
MİLLİ KİMLİK VE SOYDAŞLIK MİRASI _DSC1487 4

MİLLİ KİMLİK VE SOYDAŞLIK MİRASI

27 Nisan 2026
Kerkük’te Acı Bir Trafik Olayı 681476860_1992377291375501_8985019646647772832_n 5

Kerkük’te Acı Bir Trafik Olayı

27 Nisan 2026

Editörden

8a680ac8-4ae7-4206-affa-f7b541cd7857
  • Azerbaycan
  • Editörden

Şemsettin Küzeci’nin Azerbaycan Kitaplarının imza günü

11 Ocak 2026
178386911_1925588547591950_2559509787806110237_n
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Haberler
  • Türkmeneli
  • Yazarlar

Irak Türkmen Cephesi 26 Yaşında

24 Nisan 2021
ALTUNKÖPRÜ ŞEHİTLERİ (1)
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Türkmeneli
  • Yazarlar

30. Yılında Kerkük’te Altunköprü Katliamı

28 Mart 2021

Videolar

eed5bfac-185e-4361-a144-ea9eb702ee9d
  • Azerbaycan
  • Basın
  • Haberler
  • Türk Dünyası
  • Türkmen Edebiyatı
  • Video
  • Videolar

Kerkük’ün Milli Yazarı Ata Terzibaşı’nın Hayatı Filim Oldu

26 Aralık 2024
demirel
  • Haberler
  • Türk Dünyası
  • Türkiye
  • Türkmeneli
  • Videolar

20 önce Süleyman Demirel Irak Türkmen Öğretmenlerini kabul etmişti

23 Aralık 2020
indir
  • Basın
  • Haberler
  • Türkmen Basını
  • Türkmeneli
  • Videolar

Kerkük Gazetesi’nin YouTube kanalı açıldı

16 Kasım 2020

Foto Galeri

DSCI8493
  • Basın
  • Foto Galeri
  • Haberler

Türkmeneli TV’nin eski Teknik Müdürü Sacit Baydar Vefat etti

17 Ekim 2020
M ZİYA1
  • Foto Galeri
  • Kitap
  • Kütüphane

Mustafa Ziya’nin Küçük Not Defterinden Şiirler kitabı çıktı

20 Ocak 2020
1828866_620x410
  • Foto Galeri

ABD’li komutandan Münbiç’e ziyaret!

8 Şubat 2018
Facebook
kerkuk_turkuleri
Youtube

AMACIMIZ

Irak’taki Türkmenlerin gerçek anlamda varlıklarını, birlik ve beraberliklerini sağlamak; gazete yoluyla da sıkıntılarını, kültürlerini ve varlıklarını dünyaya tanıtmak ve Türk dünyası arasında bir köprü oluşturmaktır.

Bizi Takip Edin

Facebook Twitter Youtube Instagram
Menu
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Türkmeneli’ni Tanıyalım
  • Kerkük Türküleri
  • Kerkük Kültür Derneği
  • Kitaplarımız
  • İletişim

  • HABERLER
  • Yazarlar
  • Multimedya
  • Kütüphane
  • Kültür – Sanat
  • Röportajlar
  • Genel Tanıtım
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.