Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni havalimanının adının İstanbul olacağını açıkladı.

Erdoğan, “Bugün iki büyük mutluluğu bir arada yaşıyoruz. Havalimanımızın açılışını yapıyoruz. Havalimanının tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum. Cumhuriyetimizin 95. kuruluş yıldönümünün gururunu da yaşıyoruz. Endonezya’da düşen uçakta ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum.” diyerek konuşmasına başladı.

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti.

“İstanbul bizim sadece en büyük şehrimiz değil, aynı zamanda ülkemizin en değerli markasıdır. Paha biçilmez bu şehre yaptığımız böylesine bu büyük esere işte bunun için adını ‘İstanbul’ verdik.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar ise şöyle;

“ATATÜRK HAVALİMANI AYNI İSİMLE HİZMET VERMEYİ SÜRDÜRECEK”

Atatürk Havalimanı aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecek. Atatürk Havalimanımız, burası tam kapasiteyle hizmete girdiğinde ticari seferlere kapanacak olmakla birlikte havalimanı vasfını koruyacak. Gerek havacılık fuarları gerekse başka bir takım faaliyetler için Atatürk Havalimanı aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecektir. Atatürk Havalimanı’nın bu faaliyetler dışındaki alanları ise söz verdiğimiz şekilde millet bahçesi olarak İstanbul halkının kullanımına açılacaktır. Şu andaki kapalı alanları da inşallah ülkemizin, İstanbul’umuzun en büyük fuarı haline getireceğiz. Dolayısıyla orası Atatürk Havalimanı, burası ise İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir.

“TÜM ETAPLAR 2028’E KADAR TAMAMLANACAK”

İstanbul Havalimanı’nın ilk etabı 90 milyon yolcu kapasiteli, bu 200 milyona kadar çıkabilecek. Tüm etapların 2028’e kadar tamamlanması öngörülüyor. Bu havalimanımız 10 yıl boyunca büyümeye devam edecek.

“EKONOMİK BÜYÜKLÜĞÜ 32,4 MİLYAR AVRO”

Kendi enerjisini üreten, çevreci, tabiat dostu ve engelsiz bir proje olan havalimanımızdaki hizmetler için 120 bin kişi görev yapacak. Şehir merkezine karayolu, raylı sistem ve deniz yoluyla alternatifli ulaşım imkanları sağlanacak. Bu proje yatırım bedeli 10 milyar 247 milyon avro. Devlete ödenecek 22,1 milyar avro olmak üzere. Toplam 32,4 mliyar avro ekonomik büyüklüğü ifade ediyor.

“DÜNYADA ÖRNEK OLACAK PROJE”

Bu dev projenin etüdünden inşasına ve işletmesine kadar her aşamasında emeği geçen, katkısı olan kamu kurumlarımıza, bankalarımıza, yüklenici firmalara, taşeronlara, mimarından mühendisine tabii hepsinden öte işçisine teşekkür ediyorum. İstanbul Havalimanı’nı sadece ülkemize değil, bölgemize ve dünyaya yaptığımız bir büyük hizmet olarak görüyoruz. Havalimanı hem mimarisi hem inşası hem işletmesi hem finansmanıyla gerçekten ülkemizin yüz akı, dünyada da örnek olacak bir projedir.

“YÜZDE 40 TASARRUF SAĞLAYACAK”

Atılımlarla, havacılık sektörümüzün cirosu 2,2 milyar dolardan 25 milyar dolara yükselmiştir. Enerji ve su verimliliğinde yüzde 40 tasarruf sağlayacak özellikleri ve teknoloji ağırlıklı yönetimiyle burası geleceğin dünyasına hitap eden akıllı bir havalimanı olarak faaliyet gösterecektir.

“KITALAR ARASI UÇUŞ GÜZERGAHLARI DEĞİŞECEK”

İstanbul Havalimanı’nın hizmete girmesiyle Avrupa hava sahasının yeniden yapılandırılması gerekecektir. Artık en önemli transfer noktası İstanbul olacağı için kıtalar arası uçuşların güzergahları da büyük ölçüde değişecektir. Konumu ve özellikleriyle tarihe damga vuracak bu eserin ülkemizde inşa edilmiş olması tesadüfi değildir.”