Vefatının1. Yıldönümünde
Kerkük’ün Bilge adamı Ata Terzibaşı
Ankara’da anıldı
Dr. Şemsettin Küzeci
Irak Türklerinin bilge adamı avukat, araştırmacı, yazar ve Kerkükşinas Ata Terzibaşı vefatının 1. Yıldönümünde Ankara’da anıldı. Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı- Türkmeneli Kültür Merkezi ile Avrasya Yazarlar Birliği ile ortaklaşa düzenlenen “Ata Terzibaşı Anma Toplantısı” Ankara Holiday Inn Otelin toplantı salonunda gerçekleşti.
Ata Terzibaşı Kitap ve Fotoğraf Sergisi
Araştırmacı yazar Ata Terzibaşı’nın basılan kitap kapakları ile bazı özel fotoğraflarının yer aldığı serginin açılışını Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski Kültür Bakanı Yalçın Topçu, Dışişleri Bakanı Irak ile ilişkiler Genel Müdür Yardımcılığı Şb. Müdürü Gökhan Başan, Irak’ın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Abdullah tütüncü ve Yasin Dehham, Türkmenli Vakfı yönetim Kurulu üyesi Dr. Muzaffer Arslan, Avrasya yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu, Türkmeneli Kültüre Merkezi v. Başkanı Çimnaz Demirci, Azerbaycan’dan Profesör Gazanfer Paşayev ve Profesör Şirindil Alışanlı Hesenoğlu, Ankara Türkmen derneği Başkanı Abbas Türkmen, ORSAM ve AVİM temsilcileri ve çok sayıda sivil toplum kuruluş temsilcilerinin katılımıyla sergi açıldı.
Ata Terzibaşı Kısa Belgeseli
Türkmeneli Vakfı Eğitim ve Kültür Danışmanı Dr. Mustafa Ziya tarafından hazırlanan “Türkmeneli’nin Belleği Ata Terzibaşı” adlı kısa belgesel açılış öncesi gösterime sunuldu. Belgeselde Ata Terzibaşı’nın doğumundan vefatına kadar geçen süreç anlatıldı. Ata Terzibaşı’nın Türkmen mücadelesine sunmuş olduğu çalışmaları, kültür, sanat, edebiyat ve folklor alanındaki çalışmalarına ışık tutuldu.
Anam Toplantının Açılışı
Ata Terzibaşı’nın anma toplantısı Şemsettin Küzeci’nin takdimiyle başladı. Önce Saygı duruşu, istiklal marşı ile Türkmeneli marşı okundu. Daha sonra Türkmeneli Kültür Merkezi v. Başkanı Çimnaz Demirci selamlama konuşması yaptı. Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu, Ata Terzibaşı’nın Türk dünyasındaki yerine değindi. Türkmeneli Vakfı yönetim kurulu üyesi Dr. Muzaffer Arslan konuşmasında Ata Terzibaşı hakkında önemli bilgiler aktardı. Vakıf olarak böyle toplantılara önem verdiklerini, her türlü kültürel çalışmalara da açık olduklarını ifade etti.
Ata Terzibaşı’nın TV Görüntüleri sunuldu
Ata Terzibaşı’nın 90. yaş günüde Irak Türkmen Basın Konseyi tarafından 14 Kasım 2014 tarihinde Kerkük’te düzenlenen “Onur Günü” sonra kendisini heyet olarak evinde ziyaret edip, Ödüllerini ve Plaketlerini kendisine teslim edildi. O vesileyle kemerelerimize konuştu. Biz de o görüntüleri kısa olsa da Anma toplantısında sunduk. Ata Terzibaşı şöyle konuşmuştur. “ Benim için yapılan bu “ Onur Günü” toplantısı için sizler çok teşekkür ederim. Denizler mürekkep olsa, ağaçlar kalem olsa, yazarsam hele azdı teşekkürüm. Ancak, keşke bu Onur Gününü gençler için yapsanız. Gençlere daha da önem verseniz beni daha da mutlu ederdi.” Dedi. Sözlerini Azerbaycanlı Profesör Gazanfer Paşayev ve Azerbaycan Yacıcılar Birliyine teşekkürler devam etti”. Kamereler konuşmayı sevmeyen Terzibaşı, konuşmalar uzayınca gülümseyerek esprili bir şekilde şunları dile getirdi “yavaş yavaş benimde ahlakım değiştiriyorsunuz” dedi ve kemereleri kapattık…
Protokol Konuşmaları
Protokol konuşmalarında önce Azerbaycan’dan gelen Profesör Gazanfer Paşayev’e söz verildi. Paşayev konuşmasında Ata Terzibaşı ile 1964 yılında Bağdat Türkmen Kardaşlık Ocağında Şehit Dr. Rıza Demirci yoluyla tanıştığını, Irak Türkmen folklorunu yazmak için onunla istişarede bulunduğunu söyledi. Daha sonra bugüne kadar devam eden ilişkilerini ve Kerkük ile Azerbaycan arasında medeni ve edebi alakalardan söz etti. İlk Ustadının Ata Terzibaşı olduğunu da açıkladı.
Profesör Şirindil Alışanşı Hesenoğlu ise, Ata Terzibaşı ile Gazanfer Paşayev’in Kerkük ve Azerbaycan edebiyatı ile ilgili münasebetlerden ve ortak kültür konusunda önemli bilgilere vurgu yaptı. Gelecekte Azerbaycan ve Irak Türkmen edebiyatı ve medeni alakalarının daha da genişletilmesini ve yazılmasını temenni etti. 1994 yılında büyük bir heyetle Irak’a Bağdat ve Kerkük’ü de ziyaret ettiklerinde Ata Terzi, Kerkük’teki kültür ve sanattan bahsetti. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu konuşmasında devlet ve millet olarak Türkmenlerin yanındayız. Kerkük’teki gelişmeleri yakından izliyoruz. Oradaki Bayrak krizi kesinlikle kabul edilemez. Bu konuda bizim sabrımızı tüketmesinler. Türkiye istediği takdirde her şeyi yapar. Kerkük’ün bir oldubitti ’ye getirenler bunu iyi bilsin ki, biz sabrediyoruz. Soydaşlarımızı unutmamışız. Irak Anayasasındaki 140 madde zaten süresi dolmuş ve bitmiştir. Bu nedenler Kerkük’ü kimse karıştırmasın. Ata Terzibaşı Anısına yapılan bu toplantı vesilesiyle de Cumhurbaşkanımızın sevgi ve saygılarını sunarım. Dedi. Ata Terzibaşı Türk dünyası için büyük bir kayıptır. Sergide gördüğümüz kitapları Irak’taki Türk varlığının birer kanıtıdır, Diyerek sözlerine ekledi.
Azerbaycanlı Profesör Gazanfer Paşayev’a Hizmet Ödülü
Profesör Gazanfer Paşayev’in 50 civarında basılan kitabının 25’i Irak Türkmen Edebiyatı, dili ve ilişkileri ile ilgilidir. 50 yılı aşkın bir süredir Irak Türkmenlerine hizmetlerinden dolayı, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı adına Profesör Gazanfer Paşayev’e “Hizmet Ödülü” takdim edildi. Ödülü Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve e. Kültür Bakanı Yalçın Topçu ve Türkmeneli Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Dr. Muzaffer Arslan takdim etti. Öte yandan Gazanfer Paşyev’in Ata Terzibaşı hakkında Azerbaycan Türkçesinde hazırladığı “Ata Terzibaşı’nın Folklorşinaslık Faaliyeti” kitabını Dr. Mustafa Ziya ile birlikte Yalçın Topçuya takdim ettiler.
Ata Terzibaşı Paneli
Vefatının 1. Yıldönümü anısına Ata Terzibaşı Paneli düzenlendi. Paneli yöneticisi ve konuşmacısı Prof. Dr. Mahir Nakip, konuşmacı olarak Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun ve Azerbaycan’dan Gazanfer Paşayev. Ata Terzibaşı hakkında birbirinden değerli ve önemli konuşmalar yaptılar. Profesör Ercilasun Ata Terzibaşı’nın Kerkük Horyatları kitabını analiz yaparak, örnekler sundu. Kerkük horyatlarının özelliğine ve güzelliğine değindi. Profesör Gazanfer Paşayev ise,
Kərkükün baş qalası,
Divarı daş qalası.
Ölü ana yanında,
Tökür qan-yaş balası.
***
Bağdaddan karvan gəlir,
Dərdli, pərişan gəlir.
Kimlər qurban kəsilib
Sularım al-qan gəlir.
Bu horyatları dedikten sonra Ata Terzibaşı ile ilgili çalışmalarından konuştu. Irak Türkmen Edebiyatçılarının çalışmalarına da değinen Paşayev şunların altını çizdi “Mən bir folklorşünas kimi çəkinmədən deyə bilərəm ki, Əta Tərzibaşının xoyrat və manilərlə bağlı tədqiqatlarına bənzər tədqiqata təsadüf etməmişəm. Ümumiyyətlə, Əta Tərzibaşının folklorla bağlı bütün tədqiqatları əvəzsizdir. Ona görə ki, tükənməz incilər xəzinəsi olan folklor Azərbaycan ədəbiyyatşünaslıq elminin iftixarı prof. Dr. Yaşar Qarayevin göstərdiyi kimi, əsatir və xoyratlarda, nağıl və dastanlarda əbədiləşir, canlı yaddaşa çevrilir, heç kəsin soyunu, əslini, zatını unutmağa qoymur, onu parçalanmaqdan xilas edir, şüurda, düşüncədə, mənəviyyatda xalqın bütövlüyünü təmin edir”. “Əta Tərzibaşı, Şakir Sabir Zabit, Məhəmməd Xurşid, İbrahim Daquqi, Əbdüllətif Bəndəroğlu, İhsan Vəsfi Allahın rəhmətinə qovuşublar. Süphi Saatçı, Mahir Naqib, Ərşad Hürmüzlü, Mustafa Ziya, Şəmsəddin Küzəçi, Həbib Hürmüzlü və başqaları indi İraqın hüdudları xaricində də tanınır və İraq-türkman folklorunu, ədəbiyyatını və mədəniyyətini layiqincə təmsil edirlər”.
Son konuşmacı Prof. Dr. Mahir Nakip, Ata terzinin bilinmeyenlerini anlattı. Bugüne kadar bekâr kalması ve 300 üzerinde makalesinin olması, Kütüphanesinde 200 adet el yazma kitabının olduğunu ve daha çok ilginç ve enteresan huylarından bahsetti. Mesela Avukatlıkta hiçbir zaman kan davalarını bakmadığını dile getirdi. Tek başına bir okul olduğunu ve kendisine özel olarak doğrularını anlattı. Konuşmacılardan sonra Ata Terzibaşı’nın dava arkadaşı Av. Habib Hürmüzlü söz alarak Ata Terzibaşını kısa da olsa beraber çalıştığı bazı anekdotlarını anlattı.
Panel sonrası konuşmacılara Türkmeneli Kültür Merkezi adına birer şükran plaketi takdim edildi. Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun’a Dr. Muzaffer Arslan, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu’na Hasan Demirci, Prof. Dr. Mahir Nakip’e Çimnaz Demirci ve Prof. Dr. Şirindil Alışanlı Hesenoğlu’na dr. Şemsettin Küzeci plaketleri takdim ettiler. Toplu bir hatıra fotoğrafıyla Ata Terzibaşı anma toplantısı son buldu.