Home Yazarlar Dr. Şemsettin Küzeci Vefatının 7. Yılında Kerküklü Şair ve İşadamı Sami Yusuf Tütüncü

Vefatının 7. Yılında Kerküklü Şair ve İşadamı Sami Yusuf Tütüncü

Vefatının 7. Yılında Kerküklü Şair ve İşadamı

Sami Yusuf Tütüncü

Sami Yusuf Tütüncü SONSAMİ YUSUF TÜTÜNCÜ (2)SAMİT YUSUF TÜTÜNCÜÜ

Dr. Şemsettin Küzeci

Kerkük aşığı, şair, edebiyatçı ve işadamı Sami Yusuf Tütüncü, mütevazı Türkmen bir ailesinin çocuğu olarak 1957 yılında Kerkük Piryadi mahallesinde doğdu. Henüz iki yaşındayken Kerkük Katliamı yaşadığı topraklarda patlak verdi. Katliamın birinci gününde yaşadığı evin dört merdiveninden düşerek bir ayağı kırıldı. Katliam nedeniyle doktoralara zamanında olaştırılmayan Tütüncü, sakat kalarak bir ayağı ömür boyu felç oldu. Ailesinin yardımı, arkadaşlarının desteği ve teşvikiyle ilkokula Musalla mektebinde başladı. İlkokulu son sınıfa kadar tamamladı. Ailesinin yaşadığı değişik sıkıntılar yüzünden ilkokul sonrası okuyamadı.

Sami Tütüncü, Kerkük Şehitleri köprüsünün başında bulunan babasının dükkânında işe başlar. Babası bir araba kazası sonucu vefat edince, dükkânın işi kendisisine kalır. Arkalarında gözü yaşlı asil bir anne, kardeşleri İbrahim ve Cezmi birlikte gece gündüz çalışarak, güler yüzlü, tatlı sözü, üstün zekâsı ve alçak gönüllülüğüyle müşterilerinin sevgisini kazanarak hem ailesinin geçimini sağladı hem de Kerkük’ün önde gelen Türkmen işadamlarından biri oldu. Tütüncü, evli olup; Yusuf, Ülkem, Özlem ve Yurdal adında 4 çocuk babasıydı.

Gençliğinden beri milli duygular içerisinde hareket eden Tütüncü, Şehit Rüştü Muhtaroğlu, Halit Şengül, Muazzam Kasapoğlu, Erşat Salihi, Sadun Köprülü, Kasım Kazancı, Necmettin Kasap ve diğer mücadeleci arkadaşları ile birlikte Kerkük Kurtuluş için milli teşkilatlarda yer almıştır. Teşkilatların lojistik destekçisi olarak bilinmekteydi. 1980 yıllarında Türkmen milli hareketi üyesi suçlamasıyla dikta rejim tarafından tutuklandı. Dava arkadaşları gönül rahatlığıyla kimi idam sehpasını kimi de 10 yıldan 20 yıla kadar hapse mahkûm edilerek Tütünü’nün dışarıda kalmasını uygun gördüler ve onu dile vermeyerek, serbest bırakılmasını sağladılar.

Sami Tütünü’nün edebi hayatı çocukluğundan beri başladı. Önce hoyrat daha sonra şiir ve düz yazı denemeleriyle edebiyat dünyasına merhaba dedi. Türk edebiyatçılarından: Faruk Nafiz Çamlıbel, Namık Kemal, Kerküklü Mehmet İzzet Hattat, Abdüllatif Benderoğlu ve Salah Nevres gibi şairlerin şiirlerinden ilham alarak şiir dünyasına farklı bir duyguyla atıldı. Tütüncü, şiirlerini “İnsanların gözyaşları, gariplerin yurtlarına özlemleri, yoksulların sofrası ve sevdikleri için” yurt gazetesi, kardaşlık ve birlik sesi dergilerinde yazardı.

 Sami Tütüncü 1987’de Irak Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliğine, 1994 yılında Arap edebiyatçılar birliğine kabul edildi. 1997 yılında “İki Gönül” adında ilk şiir kitabını Şemsettin Küzeci ile ortaklaşa İstanbul’da yayınladı. 2000 yılında “Gönlümüm Ezgileri” şiir ikinci kitabını kendi imkânları ile Kerkük’te son ve eseri “Mahpus Duygular” kitabını 2011 yılında Ankara’da yayınladı. Gönlümün ezgileri şiir kitabı hem Arapçaya hem de Kürtçeye çevrildi. Irak, Türk dünyası şairleri arasında tanınan Sami Tütüncü Türkiye ve Azerbaycan’da önemli antoloji ve ansiklopedilerde yer aldı.

“Şiir,  normal bir ateş; şair de normal bir insan değil. Şiir bir başka evrendir;  her insan bu evrende yaşayamaz.”  diyor, Şair Sami Tütüncü… Tütüncü, 2003 yılında Kerkük’te kurulan Irak Türkmen Edebiyatçılar Birliğine üye oldu. Aynı yılda merkezi Azerbaycan’da bulunan Dünya Genç Türk Yazarlar Birliği Irak temsilcisi görevine seçildi. 2005 yılında Irak Türkleri Derneği Ankara şubesi tarafından çıkarılan Kerkük dergisinin Kerkük temsilciliğini yaptı.

Sami Tütüncü, Irak Türkmen edebiyatının durgun bir döneminde Türkmen edebiyatını canlandırmak amacıyla 15 Temmuz 2005 tarihinde 10 edebiyatçı: Seyfettin Biravcı, Şahin Dayıkadır, Metin Abdullah, Mehmet Ömer Hamzeli, Müfit Yahyavalı, Kara Vahap, Yılmaz İzzettin Abdi, Kadır Dervişoğlu ve Dr. Şemsettin Küzeci ile birlikte Kerkük’te Işık Edebiyatçılar Gurubu’nun kurdu. Aralık 2005’te Grubun yayın organı olarak Işık dergisine İmtiyaz sahipliği yaptı. Ayrıca, birçok edebiyatçı için anma, onur günleri ve önemli paneller düzenledi.

 Sami Tütüncü şairliği ve yazarlığının yanında bir hayırsever Türkmen işadamıydı. Onlarca yoksun aileye yardımda bulunurdur. İnsanlık adına, Allah rızası için İnsanların etnik kimliklerine bakmaksızın hastaların tedavi masraflarını karşılardı. Durumu olmayan öğrencilere özel burs verirdi. Kültür-Sanat faaliyetlerine sürekli maddi ve manevi destek sağlardı. Bu verimli çalışmalarından dolayı Irak, Türkiye ve Azerbaycan kurum ve kuruluşlarca onlarca hizmet ödülü, onur ve teşekkür ve belgelerine layık görüldü.

 Sami Tütüncü 2002 yılında dini görevini yerine getirerek, Hac farizasını tamamladı. Son yıllarda dini şiirleri daha fazla önemseyerek, onlarca İlahi ve methiyeler yazdı. İlahilerinin çoğu Kerkük İlahi Grupları tarafından mevlidi şeriflerde seslendirildi. Ayrıca, Tahsin Kerkükoğlu tarafından da bazı ilahilerine TV’lerde klip çekildi.

 Sami Tütüncü Kardeşleri Cezmi ve İbrahim ile birlikte, İslam dinini yeni nesillere daha etkili kılmak için açılışı Ekim 2011 yılında yapılan Kuran’ı Kerim İlmini öğretmek ve ezberletmek Yusuf El-Siddik Cami ve Medreseni inşa ettiler.

“Her canlı ölümü tadacaktır”. 31 Aralık 2011 tarihinde Sabah saat 02.00 sularında Sami Tütüncü Kerkük’teki evinde anı bir şekilde gözlerini hayata yumarak, tanrının rahmetine kavuştu. Ardından da sevenlerini gözyaşlarına boğarak Türkmenelini yasa boğdu. Nur içinde yatsın.

 Sakın Unutma

Şiir: Sami Yusuf Tütüncü

Uyu yavrum ağlama

İşte buda

Bir gündür geçer,

İnsanlar acı çeker,

Yüreğinde gam eker,

İstemeyerek bavulunu

Sırtına alır.

Uyu yavrum ağlama

“Rukun El-din” 1 sokakları

“Toma” 2 kapıları

“Kasiyon”3 dağları

“Şam- Halep” yolları

Düz olacak Kerkük’e

Sık sık dolmuş bavulları

Kerkük’ün göbeğinde açacağız

Dökülen gözyaşlarımızı

Şerbet diye dağıtacağız.

Uyu yavrum ağlama

Yurdumuzdan kara bulut

Sırtımızdan bu ağır yük

Elbette yok olacak.

Uyu yavrum ağlama

Şayet ki, öldüysem

Götürün beni

Musalla düzlüğüne

Muazzamlar köksüne

Bırakın beni

Gelen geçen

Kerkük aşığı desinler

Ruhuma yürekten

Fatiha okusunlar

Sakın unutma yavrum

Sakın unutma…

15.05. 2006

Suriye-Dimeşik

 1.2.3 Şam’ın Meşhur Sokak ve mahalleleri.

**

 

Şair ve Türkmen İşadamı

Sami Yusuf Tütüncü’nün Ardından

YARIM KALAN ŞİİRİM

Hani Gelecektin Ankara’ya

Hani gelecektin Ankara’ya

Doktora gidecektik.

Son gece konuştuğumuzda

Sabahleyin geliyoruz demiştin.

Ama gün sökmeden

Bana gelen telefon dünyamı yıkmıştı.

Gelemeyeceğini anladım.

Saatlerce o telefona daldım.

Hani hani…

Hani gelecektin Ankara’ya hani…

 

Hani gelecektin Ankara’ya

Çıkacaktık Atamın huzuruna,

Oradan Başbuğu dua okuyacaktık.

Hani seninle Ankara’yı

Köşe Bucak dolaşacaktık

Muradımıza varacaktık.

Hani hani…

Hani gelecektin Ankara’ya hani…

 

Senin için şölenler hazırlamıştık

Kayacan’la birlikte…

Ama senden sonra

O da beni yalnız bıraktı gitti

Sensizliğe alışamadan…

Eyvah bu kurtlar sofrasında sizsizim!

Hayta küsmüş dostlara ıssızım.

Hani hani…

Hani gelecektin Ankara’ya hani…

 

Ardından şiirler okundu, ağıtlat yakıldı

Kerkük yetim, öksüz, Türkmenler dyısız

Kerkük’ün sevgisini bize ne güzel anlatmıştın.

Kebapçı da onu dile getirdi.

“Kışte gece sevili

Şiir hece sevili

Sen öğrettiv bizlere

Kerkük nece sevili”

Şimdi biz Kerkük’ü

Nasıl sevdiğimizi bilemezsin

O yüzden geri dönmelisin

Ama dönmüyorsun!

Hani hani

Hani gelecektin Ankara’ya hani…

Şemsettin Küzeci

 

**

Dr. Şemsettin Küzecihttps://kerkukgazetesi.com
Dr. ŞEMSETTİN KÜZECİ Araştırmacı, eğitimci, gazeteci, şair, yazar Şemsettin Küzeci; 1965 yılında Kerkük’te doğdu. 1989 yılında Musul Üniversitesinden mezun oldu. 5 Yıl Kerkük’te lise öğretmenliği yaptı (1992-1996). Kerkük Televizyonu, Bağdat Türkmence radyosunda “gençlik ve spor” programları hazırlayıp sundu (1992-1995). Yazılarını Bağdat’ta Türkçe yayınlanan “Yurt” gazetesi, “Kardeşlik ve Birlik Sesi” dergilerinde yayınladı. 1993 yılında Irak rejimi tarafından tutuklandı. Üç ay Tikrit muhaberatında kaldıktan sonra serbest bırakıldı. 2015 yılında Musalla Lisesinde Lise öğretmeni olarak çalıştığı mesleğinde kendi isteği üzerinde Kerkük’te emekliye ayrıldı. 1996 yılında siyasi nedenlerden dolayı Irak’ı terk ederek Türkiye’ye yerleşti. 1999 yılında Irak Türkmen Cephesi Türkiye temsilciliğinde Basın Yayın ve Enformasyon Şube Müdürü olarak çalıştı (1999-2003). Kerkük Gazetesi'nin Türkiye temsilciliği ve Türkmeneli TV’de muhabir, programcılığı ve haber müdürü olarak çalıştı (2005-2009). 2008 yılında “Irak Basın Tarihi” üzerine Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV ve Sinema bölümünde “Osmanlı’dan Günümüze Irak’ta Basın Tarihi” konulu yüksek lisansını ve 2010 yılında Hollanda'da Global Lahey Üniversitesinde “Irak Televizyonları” üzerine doktorasını yaptı. 2009-2019 yılları arasında Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi'nde Basın ve Kültür Müdürü, 4 Şubat 2019 ile 14 Temmuz 2020 tarihleri arasında (ORSAM) Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nde Türkmen ve Medya uzmanı olarak görev yaptı. 16 Temmuz 2020 tarihinden beri Türkmeneli Vakfı Başkanlığından basın danışmanı olarak görev yapmaktadır. Sürekli basın kartı sahibi olan Küzeci, aynı zamanda Kerkük Gazetesi genel yayın yönetmeni ve Türkiye temsilcisi görevini sürdürmektedir. 2020 yılından beri Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şb. Yönetim kurlu üyesidir. Irak Türklerini; Türkiye, Türk dünyası ve uluslararası faaliyetlerinde gerçekleşen onlarca kongre, kurultay, konferans, bilgi şöleni ve toplantılarda temsil etti. 400’ye yakın uluslararası hizmet, takdir, teşekkür, onur belgesi, plaket ve ödül almıştır. 2006’da Irak, Azerbaycan ve Türkiye ile ilgili yapmış olduğu ilmî ve edebî çalışmalarından dolayı, Azerbaycan’da VEKTOR Uluslararası İlim Merkezi tarafından kendisine “Fahrî Doktora” Payesi verildi. 2022 yılında da Türk Dünyası Akademisi tarafından kendisine “Fahri Profesörlük” Unvanı verildi. Küzeci’nin bazı eserleri ve yazıları Arapça, Azerbaycan Türkçesi, İngilizce ve Rus, Özbek, Kazak dillerine tercüme edilmiştir. Basılmış 60 adet eserinden bazıları; Suçum Türk Olmaktır, Kerkük şairleri, Irak Basın Tarihi, Türkmeneli Edebiyatı, İçimizdeki Kerkük, Kerkük Soykırımları, Kerkük’ün Mili Şairi Mehmet İzzet Hattat, Kerkük’ün Efsane Sesi Abdülvahit Küzeci, Nevruz Çiçekleri (Türk Dünyası Kadın Şairleri), Ortadoğu’da Türk Katliamları, Sinan Sait, Türkmen Milli Takımı, Şehit Hüseyin Demirci (Tembel Abbas), Sarmaşık Duygular, Osmanlıdan Günümüze Irak’ta Türkçe Dergiler, Kerkük’ten Azerbaycan’a, Horyatlarım, Kerkük Katliamı, Telaferli Felekoğlu, Kerkük’ten Sesleniş, İçimizdeki Kerkük, Telafer Şairleri… İletişim: www.skuzeci.com skuzeci@gmail.com (+90) 533 255 26 60
RELATED ARTICLES

Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan: Suriye topraklarına giren İsrail, işgalci zihniyetiyle Suriye’nin egemenliğini hedef almaktadır

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Suriye topraklarına giren İsrail, işgalci zihniyetiyle Suriye'nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır. Suriye halkının barışa ve huzura yaklaştığı süreci...

İsrail Başbakanı Netanyahu, Suriye’de Baas rejimini deviren grupları tehdit etti

Ş.Küzeci-Kerkük/Ankara: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye’de Baas rejimini deviren grupları tehdit eden görüntülü mesaj yayımladı. Başbakanlık Basın Ofisi, Netanyahu'nun Suriye hakkındaki açıklamalarının yer aldığı...

TÜRKİYE, TÜRKMENLERİN GARANTÖRÜ OLMALIDIR

Suriye’nin değişen bayrağa bakarak üç kısma bölüneceği söyleniyor: 1) Kürt Bölgesi 2) Arap Bölgesi 3) Şii-Nusayri Bölgesi Herkes konuşuyor, Kürtler konuşuyor, Şiiler, Dürziler, Nusayriler konuşuyor. Araplar konuşuyor. Ancak...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan: Suriye topraklarına giren İsrail, işgalci zihniyetiyle Suriye’nin egemenliğini hedef almaktadır

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Suriye topraklarına giren İsrail, işgalci zihniyetiyle Suriye'nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır. Suriye halkının barışa ve huzura yaklaştığı süreci...

İsrail Başbakanı Netanyahu, Suriye’de Baas rejimini deviren grupları tehdit etti

Ş.Küzeci-Kerkük/Ankara: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye’de Baas rejimini deviren grupları tehdit eden görüntülü mesaj yayımladı. Başbakanlık Basın Ofisi, Netanyahu'nun Suriye hakkındaki açıklamalarının yer aldığı...

TÜRKİYE, TÜRKMENLERİN GARANTÖRÜ OLMALIDIR

Suriye’nin değişen bayrağa bakarak üç kısma bölüneceği söyleniyor: 1) Kürt Bölgesi 2) Arap Bölgesi 3) Şii-Nusayri Bölgesi Herkes konuşuyor, Kürtler konuşuyor, Şiiler, Dürziler, Nusayriler konuşuyor. Araplar konuşuyor. Ancak...

Kalbimizin bir yarısı Gaziantep, Hatay ise diğer yarısı Halep’tir, Şam’dır

Ş.Küzeci- Kerkük/Ankara: Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kalbimizin bir yarısı Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ise diğer yarısı Afrin'dir, Halep'tir, Hama'dır, Humus'tur, Şam'dır." dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye,...

Recent Comments