Türkiye Siyasetine Reset Atıyor
Dr. Şemsettin Küzeci
AK Parti’nin 22 Mayıs 2016 tarihinde yaptığı olağanüstü Kongresinde tek aday olarak Partinin 3 genel Başkanı Binali Yıldırım oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra Ahmet Davutoğlu ve şimdi de Binali Yıldırım Genel Başkan ve Başbakan olarak Türk siyasetini Erdoğan ile uyum içerisinde yürüteceğini konuşmasında açıkladı. Binali Yıldırım’ın seçilmesi ile birlikte cet hızıyla Hükümet İstifa etti ve yeni hükümet için Kollar sıvandı. Oysa ki Hükümet çoktan bile kurulmuştur. AK Parti organlarında kan değimi kaçınılmaz idi.
AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde, partinin Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliklerine aday gösterilenler arasında, 26 yeni isim yer aldı. Kongrede, 50 kişilik MKYK asil üyeliklerine aday gösterilenler arasında 26 yeni isim bulunuyor. Bu isimler Ahmet Sorgun, Ayhan Ogan, Ayşe Suna Köseoğlu, Cevdet Yılmaz, Emine Nur Günay, Erol Kaya, Fatma Şahin, Fatma Güldemet Sarı, Fazilet Dağcı Çığlık, Fevzi Şanverdi, Hüseyin Özbakır, Jülide Sarıeroğlu, Mahmut Kaçar, Markar Esayan, Murat Baybatur, Mustafa Köse, Mustafa Savaş, Mustafa Yel, Özben Gökçen, Sema Ramazanoğlu, Serkan Bayrak, Şaban Dişli, Veysi Kaynak, Yasin Aktay, Zeyit Aslan ve Zeynep Alkış.
Aday gösterilmeyen isimler: Genel Başkanlığa seçilen Binali Yıldırım dışında, MKYK üyesi olan ancak bu kongrede aday gösterilmeyen isimler ise şöyle: “Ayhan Sefer Üstün, Ahmet Kılıç, Aziz Babuşçu, Bülent Gedikli, Cemil Çiçek, Faruk Çelik, Fatma Betül Sayan Kaya, Mahmut Atilla Kaya, Mehmet Ali Şahin, Mehmet Babaoğlu, Mehmet Doğan Kubat, Mehmet Erdem, Mehmet Özhaseki, Metin Doğan, Mevlüt Çavuşoğlu, Naci Ağbal, Nihat Zeybekci, Numan Kurtulmuş, Ömer Çelik, Recep Akdağ, Selçuk Özdağ, Selçuk Öztürk, Süleyman Soylu, Yalçın Akdoğan, Zeki Aygün.”
Öte yandan, Abdülhamit Gül, Ali Aydınlıoğlu, Asuman Erdoğan, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Burhan Kuzu, Çiğdem Karaaslan, Edibe Sözen, Efkan Ala, Nükhet Hotar, Fatih Şahin, Galip Ensarioğlu, Hamza Dağ, Hayati Yazıcı, Mehdi Eker, Mehmet Muş, Mehmet Müezzinoğlu, Mustafa Ataş, Mustafa Şentop, Nurettin Canikli, Öznur Çalık, Ravza Kavakçı Kan, Vedat Demiröz ve Yaşar Karayel ise MKYK’daki yerini korudu.
Binali Yıldırım’ın Bin 405 oyla genel başkan seçildiği kongrede yeni MKYK bin 343 oyla kabul edildi.
AK Parti MKYK listesi şu isimlerden oluşacak:
1 – Abdülhamit Gül
2 – Ahmet Sorgun
3 – Ali Aydınlıoğlu
4 – Asuman Erdoğan
5 – Ayhan Ogan
6 – Ayşe Sula Köseoğlu
7 – Bekir Bozdağ
8 – Berat Albayrak
9 – Burhan Kuzu
10 – Cevdet Yılmaz
11 – Çiğdem Karaaslan
12 – Edibe Sözen
13 – Efkan Ala
14 – Emine Nur Günay
15 – Erol Kaya
16 – F. Seniha Nükhet Hotar
17 – Fatih Şahin
18 – Fatma Güldemet Sarı
19 – Fazilet Dağcı Çığlık
20 – Fevzi Şanverdi
21 – Hamza Dağ
23 – Hüseyin Özbakır
24 – Jülide Sarıeroğlu
25 – M. Galip Ensarioğlu
26 – M. Mehdi Eker
27 – Mahmut Kaçar
28 – Markar Esayan
29 – Mehmet Muş
30 – Mehmet Müezzinoğlu
31 – Murat Baybatur
32 – Mustafa Ataş
33 – Mustafa Köse
34 – Mustafa Savaş
35 – Mustafa Şentop
36 – Mustafa Yel
37 – Nurettin Canikli
38 – Özben Y. E. Gökçen
39 – Öznur Çalık
40 – Radiye S. Katırcıoğlu
41 – Ravza Kavakçı Kan
42 – Sema Ramazanoğlu
43 – Serkan Bayram
44 – Şaban Dişli
45 – Vedat Demiröz
46 – Veysi Kaynak
47 – Yasin Aktay
48 – Yaşar Karayel
49 – Zeyid Aslan
50 – Zeynep Alkış
Böylece AK Partide önemli bir kan değişimi oldu. Bu değişimin temeli yeni bir Anayasa ve Başkanlık sistemidir. Ancak AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, “partili cumhurbaşkanlığı” düzenlemesinin Haziran ayında Meclis’e sunulacağını belirtti. Bunda anlıyoruz ki, AK ve Erdoğan’ın benimsediği Başkanlık sistemi partililer tarafından olmazsa olmazlarıdır. Ancak Türkiye bu değişime giderse diğer siyasi partilerde de kan değişimi şarttır. Bu değişimleri yakın zamanda göreceğiz. MHP ve CHP de kendilerine reset atacaklarını düşünüyoruz. Önümüzdeki günler göreceğiz Türk siyasetini ne gibi değişiklikler bekliyor. Şimdiden vatandaşlar kendi kendilerine reset atarsa bu değişiklikleri şimdiden kabul edip zor durumda kalmayacaklardır.