Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İİT Dışişleri Bakanları Gençlik Konseyi Sanal Zirvesi’nin kapanış töreninde konuştu
“İslamofobiye karşı kararlılıkla ve birlik içinde savaşmalıyız. Bu ciddi bir konu. İslamofobi ve ırkçılık çok ciddi bir düzeye ulaştı “
Geleceğin diplomatları, dünyamızı etkileyen acil konuları ve diplomasi, uluslararası ilişkiler ve devam eden salgınla ilgili konuları tartıştı..
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Gençlik Konseyi Sanal Zirvesi kapanış töreninde konuştu.
Genç diplomatların diplomasi alanında daha aktif hale gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Çavuşoğlu, bu görüşmelerin karşılıklı anlayış kültürünün gelişmesine katkı sağladığını belirtti.
Çavuşoğlu, İslam dünyasının Filistin sorunu ve yükselen İslamofobi gibi tarihi ve ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğuna işaret ederek, “İslamofobi ile kararlılıkla ve birlikle mücadele etmeliyiz. Bu ciddi bir mesele. İslamofobi ve ırkçılık çok ciddi bir düzeye ulaştı. “ ifadelerini kullandı.
İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) bağlı uluslararası bir kuruluş olan İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF), Dışişleri Bakanları Gençlik Konseyi Sanal Zirvesi’ni 23-27 Kasım 2020 tarihlerinde Zoom platformunda, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi. 47. Oturumu’nun resmi bir yan etkinliği olarak gerçekleştirdi. Simülasyon programının amaçlarından biri, gençleri gerçek hayattaki karar süreçlerine ve olayların nasıl işlediğine aşina hale getirmek.
Zirve 27 Kasım Cuma günü sona erdi. Dünyayı ve Müslüman Gençliği etkileyen yakıcı konulara odaklanan tartışmalara ve panellere 52 ülkeden 150 genç katılımcı katıldı. Uzmanlar ve üst düzey diplomatlar, kalıcı gelişme hedefleri, barış, refah ve birlikteliğe ulaşmak için önerilerini dinlemek üzere gençlere kulak verdiler. Katılımcılar yarının liderleri olduklarında bu becerilere ihtiyaç duyacaklarından diplomasi, birlik ve işbirliğinin önemini öğrendiler.
Eski Birleşik Krallık Bakanı ve Parlamento Üyesi H.E. Shahid Malik de, İİT Dışişleri Bakanları Gençlik Konseyi Sanal Zirvesi’nin Dışişleri Bakanları’nda batı medyası ve siyasetindeki İslamofobi hakkındaki görüşlerini paylaştı.
Barış İçin Dinler Genel Sekreteri Prof. Azza Karam, İKÖ Dışişleri Bakanları Gençlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, “Amerika Birleşik Devletleri’nden Rusya’ya, Çin’e, her yerde, küresel siyasi gelişmeler, zamanla bazı toplulukların korkusunu ve güvensizliğini normalleştirdi” dedi.
Forum ayrıca İslamofobi, azınlık hakları ve sosyal savunuculuk konularını tartışmak üzere Uluslararası Barış Enstitüsü Direktörü Nejib Friji ve Eski ABD Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı ve Mansaray Vakfı Kurucusu Bayan Saibatu Mansaray’ı ağırladı.
Taha Ayhan: ‘’Sosyal ağları genişletip güçlü bağlar kurmalıyız’’
Zirvenin son gününde İslam İşbirliği Gençlik Forumu Başkanı Taha Ayhan kapanış konuşmasını yaptı. Covid-19 hastalığı ile mücadele edenlere sağlık diledi.
Ayhan sözlerine şöyle devam etti:
“Son yirmi yılda, hiçbirşeyin, toplumda ve dünyada değişimi aktörleri olan gençleri eğitmek kadar güçlü olmadığını öğrendik, onlar bize büyük meselelerin nasıl üstesinden gelineceğini ve etkili bir değişim için yeni fikirler üreteceğimizi gösteriyor. Dünyada 1,75 milyar genç var , % 28,5’i veya 500 milyon genç İİT bölgesinde yaşıyor. Gençlik, topluluklarını ve dünyayı daha iyi hale getirme gücüne, niteliklerine ve potansiyeline sahiptir ve bu nedenle diplomasi faaliyetlerine katılımınız hayati önem taşıyor. Dünya zor durumda ve size ihtiyacı var. Toplumlarınızın size ihtiyacı var. Pek çok acil sorun ve ortak zorluklarla karşı karşıya olduğumuz doğrudur, ancak şüpheci davranamayız. Yenilmezsiniz ve topluluklarınızı daha iyi hale getirmek için gereken her şeye sahipsiniz. “
Ayhan, bölge gençlerinin kişilerarası niteliklerini ve liderlik becerilerini geliştirecek ve onları öngörülebilir yarına hazırlayacak fırsatları dile getirdi. “Gençlik olarak simülasyon programları, gençlere, birbirleriyle etkileşime girerek bir öğrenme ortamı yaratan ve çeşitli sosyal ve kültürel geçmişlere sahip akranlarıyla etkileşimde bulundukları bir alan sağlıyor .” dedi.
Ayhan,sosyal ağları genişletmenin ve güçlü bağlantılar kurmanın önemine değindi. Covid-19 ile mücadele için gerekli önlemlerin alınmasının; maske takmak, sosyal mesafeyi korumak, kalabalık yerlerden uzak durmak ve kişisel hijyenin önemini de vurguladı.
Ayhan, eşitsizliklere de değindi ve “Covid-19 bize eşit davranıyor; bizi zengin, fakir, mümin ya da inançsız olarak ayırmaz. Tüm insanlığın birlikte mücadele etmesi gereken bu salgın için, geride kimseyi bırakmadan bireysel ve sosyal hayatımızda gerekli olan maksimum hassasiyeti göstermemiz gerektiğini ifade edelim. “ şeklinde konuştu.