Şehit Halil Kasap
Dr. Şemsettin Küzeci
Türkmen Milli Takımı- Folklor Takımı’nın önemli oyuncularından olan Halil Kasap 1952 yılında Kerkük Musalla mahallesinde doğdu. İlkokul, Ortaokulu ve Liseyi Kerkük Musalla okullarında bitirdikten sonra İstanbul Güzel Sanatlar Fakültesinde okuma niyetindeydi, kısmet olmayınca ve iş hayatına atıldı. Evli, 2 kız ve 2 oğlan babası olan Halil Kasap 2003 sonrası Irak Türkmen Cephesi teşkilatında yer alarak, Türkmen Esnaflar ve Sanatkârlar Birliği başkanlığını yürütmekteydi. 13 Eylül 2005 tarihinde oğlu Ercüment ile işten (Kasap dükkânından) eve dönerken bir suikasta maruz kaldılar ve her ikisi de evlerinin önünde şehit düştüler.[1]
Türkmen Milli Takımı’na 1970 yılında katılan Halil Kasap hakkında dava arkadaşı Kerim Bayraktar şunları kaydetti: “Rahmetli şehidimiz Halil Kasap farklı bir kişilik ve farklı bir karaktere sahip idi. Girişimci, çalışkan, çok yönlü ve sanatçı ruhun onu her zaman farklı kılmıştır. Halil TMT’nin mihenk taşlarından biriydi. Ekipte en kıdemlilerden biriydi, işini zevkle yapardı, detaycı ve simetriğe önem verirdi. Her şeyde olduğu gibi halayda da hareket ve halay figürlerinin hakkını verirdi. Çok titiz idi, halay takımı sahneye çıkmadan önce halay takımı elemanlarının giyim kuşamlarına göz atarak herkesi moda koçu gibi işte senin gömleğinin yakası eğri diğerine senin şalvar üstü şalın simetrik olmamış diğerine senin çorap püskülleri biri uzun biri kısa olmuş vs. gibi düzeltmeler yapardı. Yani ekip sahneye çıkmadan önce Halil’ in göz taramasından geçerdi”. Çok çalışkan ve hareketliydi, Kerkük’te hangi okulda halay öğretisine ihtiyaç varsa, Halil oraya koşar ve halay figürlerini sıfırdan ve bıkmadan öğretmeye çalışırdı. Aynı zamanda Halil Kasap teşekkülü bir sanatçı gibiydi, folklor dışında, ressamdı, hattattı, terziydi, kasaptı, araç servis işleri yapardı, müzik öğrenmeye çalışırdı ve çok iyi lokanta yöneticisiydi.
Halil Kasap; gözü kara, korku bilmeyen, atak ve aktif bir Türkmen olarak, 2 Kasım 1971 tarihinde Kerkük’te öğrenci Boykotu sırasında kendi çevresinde büyük rol oynamış, bunu fark eden Baas rejimi onu çok kez sıkıştırmıştır. Gerçek bir teşkilatçı olan Halil Kasap Türkmen gençlerine daha yakın olmak için ve milli şuuru aşılama konusunda çok farklı metotlar kullanmıştır. Onlardan biri de TMT üyesi İsmail Dabbağoğlu ile Türkmen gençleri için amatör futbol takımı kurmuş, Takımın idari pozisyonunda olana Kasap Kerkük ve Türkmen bölgelerini köy ve kasaba kasaba dolanarak, Futbol takımı ile gençleri örgütlemeye çalışmışlar.
2003 tarihinde Baas Rejimi yıkılmış, Irak’ta daha devlet diye bir şey yok, hükümet dersen sembolik ve tamamen dış mihraklara bağlı, daha kimin ne olduğu belli değil, kuzeyden ve güneyden ne kadar it kopuk ve ne oldukları belli olmayan tipler Kerkük’e doldurulmuş ve adeta ortalık kaynıyordu, bu kadar belirsizliğin hakim olduğu bir ortamda, Halil, sahip olduğu Kerkük’ün büyük pazarında bulunan dükkanında Türkmenli bayrağının yanı sıra üç hilal, ITC bayrağı asılıydı, milli duygu ve hissiyatı o kadar yüksekti ki, milliyetçilik ruhu şov yapan sözde milliyetçilerden değildi, hakikaten gözü kara ve gerçek bir milliyetçiydi. Öte yandan Halil Kasap, Irak dikta rejimi sonrası Kerkük’te kurulan Türkmen Milliyetçi Hareketine İsmail Dabbağoğlu ile üye olarak aktif bir şekilde siyaset yapmaya çalışmışlardır. Harekete maddi ve manevi konular da çok desteği ve katkısı olmuştur. [2]
Halil Kasap şehitler kervanına katıldı, ama onun hikâyesi burada bitmedi. Halil’in yürüdüğü haklı davasını ve yolunda şehit edildiğini, oğlu Can ve 2 kızı, koca yürekli babalarının yolunda ve mesiresini tamamlayacaklarını belirtiyorlar. Ruhları şad mekânları cennettir inşallah.
[1] Dr. Şemsettin Küzeci, TMT web sitesi. 12 Haziran 2020
[2] Kerim Bayraktar, Mülakat, TMT Folklor Sanatçısı. Sosyal Medya, 11 Haziran 2020