Sadr’ın siyasetten çekilme kararı, İran’da ikamet eden dini merci Kazım el-Hairi’nin Sadr destekçilerine İran dini lideri Ali Hamaney’e tabi olma çağrısının ardından geldi. Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’ın dün ilan ettiği ‘siyasetten nihai çekilme’ kararı Irak’ı sarstı, ülkedeki siyasi kaosu derinleştirdi ve başkent Bağdat sokaklarında Sadr destekçileri ile Şii Koordinasyon Çerçevesi destekçileri arasında çatışmalara yol açtı.
Sadr’ın siyasetten çekilme kararı, İran’da ikamet eden dini merci Kazım el-Hairi’nin Sadr destekçilerine İran dini lideri Ali Hamaney’e tabi olma çağrısının ardından geldi. Sadr’ın kararından yaklaşık bir saat sonra binlerce Sadr destekçisi Yeşil Bölge’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı bastı. Bu gelişme, Başbakan Mustafa el-Kazımi’yi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlediği haftalık hükümet toplantısını askıya almaya sevk etti. Saha kaynakları, başka protestocu grupların Es-Selam Sarayı, Cumhurbaşkanlığı binası ve Ulusal Hikmet Akımı lideri Ammar el-Hekim’in konutunun yer aldığı Cumhurbaşkanlığı kompleksine doğru harekete geçmeyi planladığını söyledi. Bazı aktivistler ise Irak resmi haber ajansı INA’nın Sadr destekçilerinin protesto hareketinin hedefleri arasında yer aldığını ifade etti.
Ortak Operasyonlar Komutanlığı ‘ikinci bir duyuruya kadar’ ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Sadr destekçileri ve Sadr’ın hasımlarının destekçileri arasında meydana gelen çatışmalarda ilk belirlemelere göre Sadr Hareketi’ne bağlı Seraya es-Selam komutanı Akil Cuhi’nin de aralarında yer aldığı 12 kişi hayatını kaybetti. Sadr Hareketi’nin açıklamasında, Seraya es-Selam’ın Yeşil Bölge çevresinde konuşlanmasıyla birlikte Haşdi Şabi unsurlarının güvenlik güçlerine ait üniformaları giyerek ‘göstericileri korumak için’ ateş açtıkları belirtildi.
Önceki gece yaşanan şiddetli patlamalar Yeşil Bölge’yi sarstı. Basında yer alan haberlere göre hükümet binası yakınlarına roket düştü. Şarkul Avsat’ın ulaştığı kaynaklar, Asaib Ehlil Hak grubunun Bağdat’ta bulunan bir yerleşkesine saldırı düzenlendiği ileri sürdü.
Sadr, bu gerilimin ortasında, çatışmalar durana kadar açlık grevine girdiğini duyurdu. Sadr Hareketi’nin bir yöneticisine dayandırılan habere göre Sadr “Yozlaşmışları göndermek, şiddete başvurmayı haklı kılmaz” ifadesini kullandı.