20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 49’uncu yıl dönümü nedeniyle Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda resmigeçit töreni düzenlendi.
Törene Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 2.Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3.Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Fethi Oltulu, Ana Muhalefet, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, KKTC ve TC’den bakanlar, Türkiye’den gelen bazı parti başkanları, milletvekilleri, askeri erkan, diğer yetkililer ve vatandaşlar katıldı.
Türkiye Cumhuriyeti (TC) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törende yaptığı konuşmada, “Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49’uncu yıl dönümünde aranızda bulunmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Bugün bizi bir kez daha hasretle, muhabbetle bağrına basan Kıbrıs Türk halkına, adada yaşayan vatandaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Türkiye’deki 85 milyonun selam ve sevgilerini ileten TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, istiklal ve istikbal uğruna can veren aziz şehitleri rahmetle yad ederek, mekanlarının cennet olmasını diledi. “Rabbim bizlere de şehitlerimizin uğruna hayatlarını feda ettikleri kutlu emanetlere sahip çıkmayı nasip eylesin” diye konuşan Erdoğan, gazilere de sağlıklı ve bereketli ömür niyaz ederek, her birine şükranlarını sundu.
Geleceğe emin adımlarla yürüyebilmek için geçmişi çok iyi bilmek, genç nesilleri tarih bilinci ve şuuruyla yetiştirmek zorunda olduklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: “1963-1974 dönemi Kıbrıs Türkleri için maalesef kan, gözyaşı ve katliam demek idi. Adada tek bir Türk bırakmamaya yeminli Enosis sevdalıları barış ve huzuru dinamitledi. İnsanlık onurunu ve vicdanını ayaklar altına alarak, Kıbrıs Türklerine zulmetti. Kardeşlerimiz, evlerinden, yurtlarından, ailelerinden hayatlarından zorla koparıldı. Burada bu güzel topraklarda korkunç katliamlara şahitlik ettik. Gözünü kin ve nefret bürümüş hastalıklı bir zihniyetin neler yapabileceğini hem de çok acı bir şekilde bu topraklarda gördük. Her şey yapıldı, her türlü zulüm işlendi ama Türk milleti zalimlere asla boyun eğmedi.”
Kıbrıs Türkü’nün direniş azmi ve özgür yaşama iradesinin kırılamadığının altını çizen TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin tüm riskleri göze alarak, Kıbrıs Türk halkının yanında olacağının hesap edilemediğini kaydetti. “Türk ordusu, 49 yıl önce mücahit kardeşleriyle omuz omuza çarpışarak, yazdığı destanla Kıbrıs adasına barış, istikrar, demokrasi ve huzur getirdi” diyen Erdoğan, “Yok etmek istedikleri Kıbrıs Türkleri bugün KKTC çatısı altında kendi bayraklarının gölgesinde güvenle yaşıyor. Türkiye’nin de sarsılmaz desteğiyle Kıbrıs Türk halkı geleceğine daha bir umutla bakıyor” şeklinde konuştu.
TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, garanti anlaşmasından doğan hak ve yükümlülükleri çerçevesinde kahraman Mehmetçiğin adaya ayak bastığı 20 Temmuz 1974 gününün, Kıbrıs Türkü’nün asla yalnız olmadığını ve Türk milletinin hiçbir zaman boyunduruk altına alınamayacağını dünyaya bir kez daha gösterdiğini vurguladı.
“20 Temmuz, Kıbrıs Türk halkının barış ve huzur özlemi doğrultusunda egemenlik haklarının ve eşit statüsünün korunmasının sembolüdür” diyen Erdoğan, “Adanın güneyinde ise kendisini Kıbrıs’ın tek hakimi ve sahibi olarak gören gerçeklerden kopuk zihniyet hala varlığını sürdürüyor” şeklinde konuştu.
Rumların yeni liderinin Enosis, EOKA bayrakları altında poz verdiğini ifade eden TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, “EOKA terör örgütünün silahsız, çocuk, yaşlı, kadın demeden katlederek, toplum mezarlara gömdüğü masumların kimlik tespitine dahi karşı çıkıyorlar. Gerçekleri yani yaptıkları mezalimi ve katliamı bu şekilde tüm dünyadan gizlemeye çalışıyorlar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar buna muvaffak olamayacaklar” dedi.
“Bu topraklarda işlenen katliamları ne unutacağız ne de unutturacağız. Dünyanın da unutmasına asla izin vermeyeceğiz” vurgusu yapan Erdoğan, “Tarih apaçık göstermiştir ki Rumların Kıbrıs Türkü’ne tahammülü yoktur. Kıbrıs Türk tarafının yarım asrı aşkın bir süre çözüm için her türlü çabayı ortaya koyduğu müzakerelerden sonuç alınamamış olmasının nedeni de budur” şeklinde konuştu.
Türkiye ve Kıbrıs Türklerinin, hiçbir zaman müzakereden ve uzlaşıdan kaçmadığını belirten Erdoğan, “Zulmü bildiğimiz halde intikam peşinde koşmadık, kin gütmedik” dedi. Adanın iki unsurunun bir arada, barış içinde yaşamasının yollarını samimi bir şekilde aradıklarını ifade eden Erdoğan, “Bütün çabamız adaya 1974’te getirdiğimiz barışın kalıcı olmasını temin etmektir. Biz adil ve yaşayabilir bir çözüm arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Adadaki gerçekler apaçık ortada iken federal bir çözümün mümkün olmadığını artık herkesin anlaması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Tatar’ın 2021 yılında Cenevre’de ortaya koyduğu vizyona vakit kaybetmeksizin karşılık verilmesi gerektiğini kaydetti. Kıbrıs Türklerinin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü tescil edilmedikçe, yeni bir müzakere sürecine girişilmesinin söz konusu olmadığını belirten Erdoğan, “Kıbrıs Cumhuriyeti adını gasp eden Rum tarafının yaptığı tek iş kendi kabahatini gizleyerek, başta Avrupa Birliği olmak üzere üçüncü taraflara bizleri şikayet etmektir” dedi.
Anavatan Türkiye’nin, Kıbrıs Türkü’nün varlığının, güvenliğinin, esenliğinin ve refahının daima güvencesi olacağının altını çizen TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şartlar ne olursa olsun Kıbrıs Türklerinin eşit egemenliğinin ve eşit uluslararası statüsünün teyit edilmesine yönelik gayretlerimizden geri durmayacağız. Çalışmalarımız maruz bırakıldığınız hukuk dışı gayri insani izolasyonun ve ambargonun kaldırılması hedefiyle kararlılıkla sürecek” dedi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise konuşmasında, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nın Kıbrıs Türkü’nün hürriyet mücadelesinde Anavatan Türkiye ile omuz omuza, her zorluğa göğüs gerilebildiğinin en asil hikayesi olduğuna dikkat çekerek, bugün bir savaşın değil, Kıbrıs adasında barışın, huzurun insanca yaşanabilmesinin yıldönümü olduğunu vurguladı.
Kıbrıs Türkünün büyük azim ve kararlılıkla verdiği varoluş ve özgürlük mücadelesiyle kendi devleti kurmayı başardığını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, bunun da Kıbrıs Türk halkının ne kadar cesur ve asil bir halk olduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi.
Kıbrıs Türk halkının egemen eşitlik ile eşit uluslararası statüsü teyit edilmeden müzakere masasına oturmayacaklarını her platformda vurgulamaya devam ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs Türk halkını bir zulme dönüşen izolasyonlar altında ezerek, müzakereye zorlama dönemi bitmiştir” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, bir çözüm için Kıbrıs Türk halkının egemenliğini Rum tarafına asla teslim etmeyeceklerini, adil kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümün ancak iki devlet esasında olabileceğini haykırmaya devam edeceklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği olmak üzere diğer ülkelerden beklentilerinin, Kıbrıs Türk halkının özden gelen eşitliği için Rum tarafını uyarması ve Kıbrıs Türk halkının egemen eşitlik, eşit ulusal statüsünü teyide zorlamaları olduğunu kaydetti.
“Kıbrıs Türk halkını bir zulme dönüşen izolasyonlar altında ezerek, müzakereye zorlama dönemi bitmiştir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, bir çözüm için Kıbrıs Türk halkının egemenliğini Rum tarafına asla teslim etmeyeceklerini, adil kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümün ancak iki devlet esasında olabileceğini haykırmaya devam edeceklerini söyledi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, KKTC’nin “Barış ve Özgürlük Bayramı”nı kutladı
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) “Barış ve Özgürlük Bayramı”nı kutlayarak, “Kıbrıs bizim kalbimizdir, milli davamızdır, adanın barış ve esenliğinin teminatı olan kardeşliğimiz ilelebet devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49’uncu yıl dönümü ve “Barış ve Özgürlük Bayramı” dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Kurtulmuş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin “Barış ve Özgürlük Bayramı”nı kutladı.
Kurtulmuş, mesajında, “Kıbrıs bizim kalbimizdir, milli davamızdır, adanın barış ve esenliğinin teminatı olan kardeşliğimiz ilelebet devam edecektir. 20 Temmuz 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümünde aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, kahraman gazilerimizi saygıyla selamlıyorum.” ifadelerine yer verdi.
TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC’nin “Barış ve Özgürlük Bayramı”nı kutladı
TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49’uncu yıl dönümünde KKTC’nin Barış ve Özgürlük Bayramı’nı tebrik etti.
Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49’uncu yıl dönümünde, KKTC’li kardeşlerimizin Barış ve Özgürlük Bayramı’nı canı gönülden tebrik ediyorum. Aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi şükran ve saygıyla yad ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Ercan Havalimanı Yeni Terminal ve Pisti törenle açıldı
Ercan Havalimanı yeni terminal binası ve pistinin açılış töreni yapıldı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar açılışta yaptığı konuşmada, emeği geçenlere yürekten teşekkür ederek, “Burada çok insanın büyük gayretleri vardır” dedi.
Ercan Havalimanı’nın ismini taşıdığı, 1974’ün 20 Temmuz’unda ilk gün şehit düşen Fehmi Ercan’ı rahmetle anan Cumhurbaşkanı Tatar, “Onları bizim unutmamız mümkün değildir” dedi. Burasının 1974’te küçük bir askeri havalimanı, Tymbou havalimanı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, havalimanının, o günden bugüne KKTC’nin kendi makamları, Sivil Havacılık Dairesi’nin gayretleri ve Ercan Havalimanı’nın uçaklara hizmet verme yeteneği ve kabiliyetiyle, Türkiye ile birlikte FIR hatları bağlamında ulusal güvenliğin de sağlandığı bir merkez olduğunu vurguladı.
“Uluslararası bağlantılarda sıkıntılarımız vardır” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye üzerinden dünyanın her merkezinden KKTC’ye uçuşlar olabildiğini ancak direkt uçuş olmadığını söyledi. “Çünkü uluslararası camia bu haksızlığı bize yapmaya devam ediyor” vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, yeni terminali, pisti, donamı ve güvenliği ile böyle bir havalimanının Güney Kıbrıs’ta ve çoğu ülkede dahi olmadığına dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Tatar, “Buradan Kıbrıs Türk halkı adına uluslararası camiaya bir kez daha sesleniyoruz. Bu izolasyon, ambargolar, kısıtlamalar ve özellikle seyahat özgürlüğü bakımından bize yapılan haksızlıklara artık son verilmesi gerekmektedir. Çünkü seyahat özgürlüğü en doğal insan hakkıdır” diye konuştu.
KKTC’ye, İngiltere’de, Avustralya’da ve başka ülkelerde yaşayan vatandaşların gelmelerine engel olunduğunu, aynı zamanda KKTC’de yaşayan çok sayıda yabancı İngiliz vatandaşa da, özellikle İngiltere’den direkt uçuşların olmaması nedeniyle insan hakları ihlali ve kısıtlama yapıldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu engellerin ortadan kalkmasıyla, ülkemizin gerek turizmde, gerek ticarette gerek her türlü girişimle yeni teknoloji ve iletişim alanında, burasının bir cazibe vitrini olabileceğine olan güvenimiz tamdır” şeklinde konuştu.
Ercan Havalimanı’nın açılışından duyduğu memnuniyeti bir kez daha ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, emeği geçen herkese teşekkür ederek, yeni havalimanının hayırlara vesile olmasını temenni etti.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasında, Ercan Havalimanı’nın dün itibariyle Kıbrıs adasının en büyük yolcu kapasitesine sahip havalimanı konumunda olduğunu belirterek, “Bu eser Doğu Akdeniz’de bir istikrar havzası olan KKTC’nin bölgede bir marka haline getirilmesine katkıda bulunacak” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ercan Havalimanı terminal ve pistinin açılışına katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, Kıbrıs Türkünün adadaki varlığının baki olduğunun dosta düşmana haykırıldığı Barış Harekatı’nın 49. yıldönümünü kutladı.
Recep Tayyip Erdoğan, havalimanının yeni imkan ve kabiliyetlerle donatılan terminal binasını ve çift pistiyle geniş gövdeli uçaklara da ev sahipliği yapma kapasitesine kavuştuğunu vurguladı.
Erdoğan, 20 milyon yolcuya hizmet verebilecek duruma gelen Ercan Havalimanı’nın daha modern ve kapasiteli terminal binasının, turizme doğrudan katkısının yanı sıra daha fazla yatırım, gelir ve istihdam anlamı taşıdığını kaydetti.
“Bugün itibariyle Ercan Havalimanı Kıbrıs adasının en büyük yolcu kapasitesine sahip havalimanı konumundadır. Bu eser Doğu Akdeniz’de bir istikrar havzası olan KKTC’nin bölgede bir marka haline getirilmesine katkıda bulunacaktır” diyen Erdoğan, bu önemli eserin hizmete sunulmasına katkıda bulunan herkese teşekkür etti.
Uluslararası toplumun haksız ve hukuk dışı uygulamaları nedeniyle Ercan Havalimanı ile yalnızca Türkiye’ye doğrudan uçuşlar gerçekleştirildiğini dile getiren Erdoğan, “Kıbrıs Türkleri Ercan tavsiyeli hava sahası içinde uluslararası sivil havacılık örgütü standartlarında hava trafik hizmeti sağlıyor. Havalimanında gelişmiş teknoloji ve Türk misafirperverliğiyle yerli ve yabancı yolculara hizmet sunulmaktadır” dedi.
Açılışı dün yapılan yeni terminalin ve pistin uluslararası uçuşlar için kullanılacağı günlerin uzak olmadığını söyleyen Erdoğan, “Bu vesileyle uluslararası toplumu Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin uğradığı izolasyonu haklı görecek veya haklı gösterecek hiçbir BM Güvenlik Konseyi kararı bulunmadığını teslim eden dönemin BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın da çağrısına da kulak vererek hukuki temelden yoksun tamamen siyasi bu kısıtlamaları kaldırmaya davet ediyorum” dedi.
Erdoğan, “Kıbrıs adasında tahakkümü, gerginliği ve çatışma kültürünü değil eşit iki devletin yan yana birlikte yaşama idealini destekleyin çağrımı yineliyorum” ifadelerini kullandı.
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutlayan Erdoğan, havalimanına adını veren şehit binbaşı Fehmi Ercan başta olmak üzere tüm şehitleri, gazileri, kahramanları rahmetle andı.
Cumhurbaşkanı Tatar, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ile baş başa görüştü
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Tatar ile TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, baş başa görüşmesi sonrasında iki lider, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Hizmeti Sunulması Hakkında Anlaşma ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Düzensiz Göçle Mücadele TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Merkezi Tesisi Sürecinde Türkiye Cumhuriyeti’nce Verilecek Desteğe İlişkin Mutabakat Zaptı’nı imzaladı.
Başbakan Üstel: “KKTC, her gün gelişen alt yapısıyla, dünyanın saygın devletleri arasında hak ettiği yeri alma yolunda ilerliyor”
Başbakan Üstel, açılışıyla Kıbrıs adasının en büyük havalimanı haline gelen yeni Ercan Havalimanı’nın ülkenin dünyaya açılan yeni kapısı ve vitrini olarak, KKTC’nin çağdaşlık seviyesinin en önemli göstergelerinden de biri haline dönüşeceğini vurguladı.
Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelişiyle açılan Ercan Havalimanı yeni pist ve terminalinin açılış töreninin ardından basına açıklama yaptı.
Başbakan Üstel açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:
“Bu muazzam eser Türkiye Yüzyılına yaraşır bir eser olarak tarihteki yerini alırken, haksız ambargolardan kurtulmamız halinde enerjide olacağı gibi transit hava ulaşımında da hub olmaya aday bir havalimanı özelliği taşıyacak. Ülkemizde gerçekleştirilmiş diğer tüm büyük projeler gibi, havalimanı projesinin gerçekleşmesinde de gerek hükümetimizin gerekse Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ortaya koymuş olduğu kararlı duruşun ve siyasi iradenin izleri vardır. Anavatan Türkiye, ihtiyaç duyduğumuz gerek uluslararası alanda gerekse alt yapı çalışmalarının tamamlanması noktasında her zaman yanımızdadır, arkamızdadır. Bu bize güç vermektedir. Bu vesile ile bir kez daha Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şahsım ve halkım adına teşekkürlerimi sunuyorum.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bir devletin ihtiyaç duyduğu tüm kurumlar ve her gün gelişen alt yapısıyla, dünyanın saygın devletleri arasında hak ettiği yeri alma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.”
TC Dışişleri Bakanı Fidan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yılını kutladı
TC Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yılını kutladı.
Fidan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kıbrıs Türk halkının can güvenliğinin ve özgürlüğünün teminat altına alındığı 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümü kutlu olsun. Kahraman ordumuz ve Kıbrıslı mücahit kardeşlerimizin omuz omuza vererek zafere ulaştığı Kıbrıs Barış Harekatı, Kıbrıs Türklerinin varlığına kasteden teşebbüsü ebediyen tarihe gömmüştür.” ifadelerini kullandı.
Kıbrıs şehitlerini rahmet ve minnetle anan Fidan, gazileri şükran ve saygıyla yad etti.
KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Korukoğlu, Anıtkabir’i ziyaret etti
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 49. yılı vesilesiyle Anıtkabir’i ziyaret etti.
Beraberindeki heyetle Aslanlı Yol’dan yürüyerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine gelen Korukoğlu, buraya çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu.
Ardından hatıra fotoğrafı çektiren ve Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Korukoğlu, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.
Korukoğlu, deftere şunları yazdı:
“Kıbrıs Türkü’nün hürriyeti ile varlığına kasteden Rum-Yunan saldırılarını nihai olarak sonlandıran ve Türk varlığının Ada’da yok olmasını önleyen Mutlu Barış Harekatı’nın 49. yılı vesilesiyle manevi huzurunuzda bulunmanın heyecan ve gururunu yaşıyoruz. Kıbrıs Türkü, tüm dünyanın gözü önünde, 1963-1974 yılları arasında maruz kaldığı tüm zorluklar karşısında, ana vatan Türkiye Cumhuriyeti’nden aldığı cesaret ve destekle varoluş mücadelesini sürdürmüştür. Mutlu Barış Harekatı sayesinde ise özgürlüğüne kavuşmuştur. Kıbrıs Türk halkı, şanlı mücadelesini ilke ve inkılaplarınız ışığında kurduğu devletiyle taçlandırmıştır. Azınlık olarak yaşamayı kabul etmeyeceğini, özgürlüğünden, bağımsızlığından ve özden gelen haklarından vazgeçmeyeceğini tüm dünyaya göstermektedir. Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin maddi ve manevi desteğiyle Kıbrıs Türk halkı, devletine, bağımsızlığına, egemenliğine, özgürlüğüne ve vatanına sahip çıkmaya devam edecektir; 1974 öncesi yaşanan acıların bir daha tekrarlanmaması için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni sonsuza kadar yaşatacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, şahsım ve Kıbrıs Türk halkı adına en derin saygılarımı sunar, aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman mücahit ve gazilerimizi minnetle anar, aziz hatıranız önünde saygıyla eğilirim.”
KKTC’nin Barış ve Özgürlük Bayramı, İzmir’de törenle kutlandı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC), “20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı” nedeniyle İzmir’de tören düzenlendi.
Cumhuriyet Meydanı’ndaki törene İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan ve KKTC İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu’nun yanı sıra askeri erkan ile çeşitli kurumlardan temsilciler katıldı.
Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Başkonsolos İnanıroğlu, törende yaptığı konuşmada, 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı ile Kıbrıs Türk halkının özgürlüğüne kavuştuğunu belirtti.
Harekat ile adaya huzur ve güven geldiğini kaydeden İnanıroğlu, şunları söyledi:
“Adanın tek sahibi olduğu iddiasındaki hakimiyetçi ve ırkçı Rum zihniyetinin halen değişmediği gerçeği, geçtiğimiz haziran ayında bir Türk kızına yönelik yapılan ırkçı saldırıdan anlaşılabilir. Bu nedenle biz Kıbrıs Türkleri kendi yolumuzda ilerleyerek Kıbrıs’ta eşit egemenlik ve eşit uluslararası statüde iki devletli çözüm politikamızı dünyaya duyurmalıyız.”
Kıbrıs Türkü olarak yollarına anavatan Türkiye’nin desteğiyle devam edeceklerini vurgulayan İnanıroğlu, “Uluslararası toplumun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ayrı ve egemen bir devlet olduğu gerçeğini görmeleri ve ada üzerindeki haklarımızı korumak için var gücümüzle mücadelemize devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
KKTC’nin Barış ve Özgürlük Bayramı Antalya’da törenle kutlandı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) “20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı” nedeniyle Antalya’da tören düzenlendi.
Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törene KKTC Antalya Başkonsolosu Cem Topçu, Antalya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu’nun yanı sıra kaymakamlar, kurum ve STK temsilcileri katıldı.
Törende Atatürk anıtına çelenk bırakılmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
KKTC Antalya Başkonsolosu Cem Topçu, buradaki konuşmasında, Kıbrıs halkının barış ve özgürlüğüne kavuşmasını sağlayan Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümünü, Antalya’da kutlamaktan gurur duyduklarını söyledi.
20 Temmuz’un zulme son verilen, Kıbrıs halkının istiklalini kazandığı, adaya barışın girdiği kurtuluş günü olduğunu vurgulayan Topçu, “Barış Harekatı, anavatan ve garantör Türkiye’nin, Kıbrıs Türkü’nün her zaman yanında olduğunun sembolüdür.” dedi.
Türk tarafının adada adil ve kalıcı çözüme ulaşılması için bugüne kadar her türlü samimi çabayı gösterdiğini anlatan Topçu, buna karşılık Rum kesiminin, Kıbrıs Türkü’nü azınlık olarak görme, eşitlik temelinde çözümü reddetme gafletinden bir türlü uyanmadıklarının altını çizdi.
“İki devletle çözüm olmaz” demenin Kıbrıs Türk halkını, egemenliğini, eşitliğini, bağımsızlığını, devletini ve kazanımlarını görmezden gelmek olduğunu kaydeden Topçu, şunları dile getirdi:
“Hiç kimse, Kıbrıs Türkü’nden haklarından, devletinden, eşit statüsünden, egemenliğinden vazgeçmesini, Rumların iradesi altında azınlık olarak yaşamayı, onların tahakkümüne girmeyi kabul etmesini beklemesin. Kıbrıs diliyle, diniyle, kültürüyle farklı, eşit statüde egemen iki halk ve ülkenin bulunduğu kabul edilmeden müzakerelerde ilerleme sağlanamaz. Değil 49, 149 yıl da geçse Kıbrıs Türk halkı bağımsızlığından ve özgürlüğünden taviz vermeyecektir.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, seçimin ardından ilk resmi yurt dışı ziyaretini KKTC’ye yaptığını kaydeden Topçu, “Bu ziyaret iki ülke arasındaki emsalsiz ilişkiyi teyit etmektedir. Cumhurbaşkanımız bu ziyaretinde yavru vatana devam edecek projeler hakkında Kıbrıs Türkü’ne müjdeler vermiştir.” dedi.
Topçu, Barış Harekatı’nda Kıbrıs Türkü’nün, hürriyeti ve egemenliği uğruna canlarını feda etmiş şehitleri rahmetle, gazileri şükranla andıklarını ifade etti.
KKTC’nin “20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı” İstanbul’da kutlandı
KKTC’nin “20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı” dolayısıyla Taksim’de tören düzenlendi.
Cumhuriyet Anıtı önünde düzenlenen törene, İstanbul Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek, KKTC’nin İstanbul Başkonsolosu Seniha Birand Çınar ile gaziler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Burada anıta çelenk bırakan katılımcılar, saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı okudu.
Törende konuşan Başkonsolos Çınar, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yılı dolayısıyla burada olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Kıbrıs sorununun, Rum tarafı ile Yunanistan’ın iddia ettiği gibi 1974’te başlayan bir işgal sorunu olmadığını belirten Çınar, 20 Temmuz 1974’te gerçekleştirilen harekatın, Yunanistan’ın 15 Temmuz 1974’te adayı işgalinin doğrudan sonucu olduğunu vurguladı.
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümü Mersin’de törenle kutlandı
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümü dolayısıyla Mersin’de tören düzenlendi.
KKTC Mersin Başkonsolosluğu tarafından Cumhuriyet Alanı’nda düzenlenen törende, Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.
KKTC Mersin Başkonsolusu Zalihe Mendeli, buradaki konuşmasında, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yılını Kıbrıs Türk halkını aydınlığa, özgürlüğe ve bağımsızlığa kavuşturan coşkuyla idrak etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Kahraman Mehmetçiğin 20 Temmuz’da Kıbrıs’taki kardeşlerinin imdadına hem havadan hem de denizden yetiştiğini belirten Mendeli, şöyle devam etti:
“Kıbrıs Barış Harekatı, kendi yurdunda sonsuza dek var ve hür olma mücadelesini kazanan biz Kıbrıs Türk halkının ana vatanımız Türkiye ile omuz omuza çetin mücadeleler vererek başardığımız en büyük mücadeledir. Türk ordusunun ‘artık yeter’ diyerek son noktayı koymasının simgesidir. Bugün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde korkusuzca, özgürce yaşıyorsak bunu halkımızın fedakarlıklarına, direnişlerine aziz şehitlerimize, kahraman mücahitlerimize ve Mehmetçiklerimize borçluyuz.”
Mendeli, 49 yıl önce bugün Kıbrıs’ta tescil edilen barışın bugün hem adada hem de bölgede huzurun teminatı olduğunu vurguladı.
KKTC’nin, uluslararası toplum tarafından maruz bırakıldığı haksız izolasyonlara rağmen ana vatan Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle her geçen gün kalkınarak güçleneceğini dile getiren Mendeli, “Geçtiğimiz günlerde Türkiye ile ülkemiz arasında ekonomik ve mali işbirliği protokolünün imzalanmasıyla denizin altından kabloyla elektrik temini, sosyal konut ve hastane inşası, vatandaşlarımızın Türkiye’deki sağlık sistemine dahil edilmeleri ve altyapı gibi birçok proje hayat bulacak ve Kıbrıs Türk’ünün refah seviyesi de artacaktır.” dedi.
Programda öğrenciler tarafından şiir okundu, Büyükşehir Belediyesi halk oyunları ekibi gösteri sundu.
TC Dışişleri Bakanlığı, KKTC’nin Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutladı
TC Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutladı.
Bakanlığın sosyal medya paylaşımında, “Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümünde, milli davamız Kıbrıs için mücadele eden ve Kıbrıs Türklerinin hak ve özgürlüğü uğruna canlarını ortaya koyan şehitlerimizi saygı ve rahmet, kahraman gazilerimizi minnetle anıyoruz. Milletimizin ayrılmaz parçası Kıbrıs Türk halkının Barış ve Özgürlük Bayramı kutlu olsun.” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye’nin Londra Büyükelçiliğinde “Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümü” kutlandı
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümü ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı, Türkiye’nin Londra Büyükelçiliğinde düzenlenen törenle kutlandı.
Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş’ın ev sahipliğinde Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümü ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla Büyükelçilikte düzenlenen törene, KKTC’nin Londra Temsilcisi Çimen Keskin’in yanı sıra Türk ve Kıbrıslı Türk toplumundan çok sayıda davetli katıldı.
Büyükelçi Ertaş, burada yaptığı konuşmada, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümünde şehit ve gazileri rahmet ve minnetle andıklarını belirterek, “Ben de bir gazi çocuğuyum ve bugün KKTC devleti tarafından rahmetli babama verilmiş bu madalyayı gururla takıyorum.” ifadesini kullandı.
Rumların tutumu nedeniyle Kıbrıs meselesinde adil barışın 60 yıldır mümkün olmadığını dile getiren Ertaş, Rumların yetkiyi ve Ada’daki tüm doğal kaynakları münhasıran kendilerine hak gördüğünün ve bu zihniyetin halen devam ettiğinin altını çizdi.
Büyükelçi Ertaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Artık uluslararası toplum Ada’da var olan gerçekliği kabul etmek zorundadır. Bu zaten gerçektir. Ada’da iki devlet ve iki demokrasi fiilen mevcuttur ve bunun resmen de tanınması gerekir. Özellikle de Birleşik Krallık’tan bir garantör ülke olarak beklentimiz, bu konuda adım atmasıdır ve bilhassa haksız tecrit ve izolasyonları sona erdirecek adımlara süratle başlamasıdır. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve Türk Hariciyesi olarak bu konuda elimizden gelen bütün gayreti göstermeye kararlılıkla devam edeceğiz.”
KKTC’nin Londra Temsilcisi Keskin de Kıbrıs Barış Harekatı’nın 49. yıl dönümü dolayısıyla bir araya geldiklerini belirterek, Türkiye’nin Londra Büyükelçiliğinde bu önemli günü birlikte kutlamanın gururunu ve onurunu yaşadıklarını söyledi.
Keskin, “Kıbrıs’ta, Ada’yı Yunanistan’a bağlamak, bir diğer deyişle Enosis hayalleri peşinde koşan Rumlar, 1960’ta ortaklık ilkeleriyle kurulmuş olan Cumhuriyeti 1963’te silah zoruyla gasp ederek, Kıbrıs Türklerini tüm devlet mekanizmalarından atmış ve yıllarca şiddetle ve insanlık dışı uygulamalara maruz bırakmıştı.” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin, Kıbrıs Türklerini topyekün katliamdan kurtarmak ve Enosis’i önlemek amacıyla uluslararası anlaşmalara dayalı hak ve yükümlülüklerini kullanarak, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nı gerçekleştirdiğini anımsatan Keskin, “Böylelikle Türkiye, Ada’da barış ve huzur ortamını tesis etmiştir.” dedi.