Kerkük’ten Üsküp’e (4)
17-19 Eylül 2018
(Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şöleni)
Kozların içi püktü, Bazıları çürüktü
Dedim menem Kerkük, Düşman yerinde ürktü
Ne Köprü o köprüdü, Ne Üsküp o Üsküp’tü
Kerkük’ten Üsküp’e yazılarımı ilk seyahatim olan 18-20 Mayıs 2006 tarihinde Üsküp’te 19 Mayıs Atatürk Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına katılmıştık. İkinci seyahatim 5-12 Mayıs 2007 tarihinde Ohri’de 13. Türk Dünyası Gençlik Günleri ve Kurultayına katılmıştık. Üçüncü seyahatimiz 19-21 Aralık 2016 tarihinde Yahya Kemal Beyatlı Şiir şölenine katılım için gelmiştik. Ancak Rusya’nın Ankara Büyükelçisinin öldürülmesi nedeniyle program ertelenmiştir. Bu yıl dördüncü seyahatim olan Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir şölenine 17-19 Eylül 2018 tarihinde Üsküp’te gerçekleşti.
Üsküp Türk Gazeteciler ile Buluşma
Üsküp’e vardığımız gün serbest zamanımızı değerlendirerek Yeni Balkan Gazetesini ziyaret ettik. Orada dostumuz Murtaza Solooca ile buluştuk. Makedonya Türk basını ile ilgili bilgi paylaşımı yaptıktan sonra birlikte Türk Çarşısını dolaştık. Daha sonra bize Ziko dostumuz ve Makedonya Televizyonu Türkçe Bölümü Haber Müdürü Sedat Aziz kardeşimiz katıldılar. Koyu sohbetten sonra öğle yemeğini meşhur Üsküp Pçela restorandı Üsküp Kebabı yedik ve ardından da sütlü dondurma ile sohbetimize devam ederek hasret giderdik.
Tefeyyüz Okulu Ziyareti
Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şölenine katılan 8 ülkenin şair ve yazarlar “MATÜSİTEB” heyeti tarafından düzenlenen bir dizi etkinlik ve ziyaretler ile başladı. Önce Üsküp’te Türkçe eğitim veren Türk Lisesi “Tefeyyüz” okulu ziyarete dildi. Heyeti Okulun idare heyeti ve Türkçe öğretmen okul kapısında kabul ettiler. Okul gezildikten sonra lise son sınıf öğrenciler ile şairler arasında bir buluşma gerçekleşti. Tefeyyüz okulun idare heyeti adına, MATÜSİTEB başkanı kısa bir selamlama ve teşekkür konuşması yaptılar. Daha sonra Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan Yahya Kemal Beyatlı’yı anlattı. Ardından da her şair kendi şivesinde öğrenciler birer şiir okudular.
Tefeyyüz Okulu Ziyareti Irak Türkmen Bayrağı
Okulun idare heyetine Irak Türkmenlerinin “Milli Bayrağı” ve Türkiye ile Türkmeneli’nin Kardeşlik atkısı takdim edildi. Tefeyyüz okulu Makedonya’nın başkenti Üsküp’te, Osmanlı döneminde kurulan ve bugüne dek varlığını sürdürmeyi başarmıştır. Okul 1884 yılında Osmanlı yönetimi tarafından hizmete açıldı. 2. Dünya Savaşı sırasında eğitime ara verildiğini, 1944 yılının sonunda yeniden öğretime açıldı.
Makedonya Radyosu ile Canlı Bağlantı
Makedonya Devlet radyosu Türkçe bölümünde program sunucusu olan şair Seyhan Yakupi Tefeyyüz Okulu ziyaretimiz esnasında bendeniz (Şesmettin Küzeci) ile bir telefon bağlantısı kurdu. Hem Üsküp’ü hem Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Şiir Şölenini hem de Irak’ta Türk varlığını kısa bir şekilde anlattık.
Üsküp’te Rifai Tekkesi
Tefeyyüz okuluna 50m. Uzaklığında bulunan Rifai Tekkesini katılımcı şairler olarak ziyaret ettik. Yahya Kemal Beyatlı’ya göre: “Üsküp bir evliya şehri idi. Halkı rivayetine dayanarak, Bağdat’ta bir evliya fazlaimiş, yahut da Üsküp’te. Ulema henüz bu bahsi halledememiş”. Şairler heyeti ile Üsküp’te Rifai Tekkesi’ni ziyaret Tekkeye girdiğimizde kapısında 3 dilde (Türkçe, Arnavutça ve Makedonca) şu yazı yazılmıştır. 1818 yılında kurulan tekkenin giriş kapısında aşağıdaki yazı yazılmıştır.
“Dersen bu cihanda seni sokmaya efa’i / Gel işte budur dergah-ı vala-yı Rifai” Anlamı şöyle: “Bu dünyada zehirli yılanların seni sokmasını istemiyorsan buyur gel yüce Rifai dergahına.” Tek katlı yapıların önünde, içinde tekke mensuplarının kabir taşları bulunan genişçe bir hazire var, ferah bir mekan. 19 yıl önce gördüğüm haline göre daha bakımlı. Bursa Büyük Şehir Belediyesi tarafından 2012 senesinde restore edilmiş ve açılışı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından kalabalık bir törenle açılmış.
Şairlerle birlikte Rifai Tekkesinde bulunan mezarlıkta ölenlerin ruhuna Fatiha okuduktan sonra dualarla Tekkeden ayrıldık.
TİKA Üsküp Koordinatörlüğü Ziyareti
Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Balkanlarda da çok aktif olan TİKA Üsküp’te de ciddi çalışmalarına tanık olduk. Üsküp Cadde ve Sokaklarında TİKA’nın çalışmaları ve varlığı dikkat çekiyordu. Heyet olarak TİKA’yi ziyaret ettik. Heyetimizi TİKA Koordinatörü Aytekin Aydın kabul etti. TİKA’nin sosyal, eğitim ve Sağlık sektörlerindeki çalışmalarını heyetimize anlatan Aydın, gördük ki, Türkiye Osmanlıdan sonra da gerçekten de bu şehirleri yalnız bırakmamıştır. Projeleri sıralayınca TİKA Koordinatörü kendi kendimizle bir derin nefes aldık. Allah Türkiye’yi başımızdan eksik etmesin duasında bulunduk. TİKA ile MATÜSİTEB arasındaki işbirliği çok güzel örneklerle TİKA yetkilisince anlatıldığında doğru bir yol haritası izlendiğini gördük ve sevindik. Temennimiz bu “Yol Haritası” siyaset alanında da izlenir…
MATÜSİTEB Ziyareti
TİKA’dan sonra Heyetimiz bizleri davet eden ve proje sahibi olan MATÜSİTEB ziyaret ettik. Heyetimizi MATÜSİTEB başkanı ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı. MATÜSİTEB; Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatlan Birliği; bağımsız, gönüllü, partiler üstü, kâr gözetmeyen ve Makedonya Cumhuriyeti vatandaşlarının kuruluşlarından oluşan bir sivil toplum teşkilatıdır. MATÜSĐTEB, milli veya dini farklılıklar gözetmeksizin; temel prensipleri, tüzüğü, programlı hedeflen ile çalışma metotlarını kabul eden her kuruluşa açık bir teşkilattır.
Heyetimizi kabul eden MATÜSİTEB yönetimi, Başkan Hüsrev Emin heyetimize MATÜSİTEB ile ilgili bilgiler verdi. Hüsrev Emin “Vatandaşların Kuruluşları ve Vakıflar Kanunu’nun 5., 20. ve 72. Maddeleri (MC Resmi Gazetesi, No: 31/98) ile Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği – MATÜSĐTEB Tüzüğünün 39.maddesine binaen, 30.01.2010 tarihinde yapılan toplantıda tüzüğümüzü kabul edip ve Birliğimiz resmen kurulmuştur. MATÜSĐTEB, benzeri kuruluş ve teşkilatlarla işbirliği yapabilir, ayrıca uluslararası teşkilatlara da üye olabilir”. Söyleyerek heyetimizi aydınlattı.
Kerkük Kültür Derneği’nin Teşekkür Belgeleri
MATÜSİTEB ziyaretimizden isfilde ederek 8 ülkeden katılımcı şairler Irak Türkmen edebiyatına ve Kültürüne sunmuş oldukları ilgi ve alakadan dolayı Kerkük Kültür Derneğinin 5. Kuruluş yıldönümünde şair ve yöneticilere birer “Teşekkür” belgesi dernek kurucusu ev başkanı Şemsettin Küzeci tarafından takdim edildi. Ayrıca özel olarak Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan ve MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin’e Türkmeneli -Türkiye Kardeşliği Atkısı hediye edildi.
Yahya Kemal Beyatlı’nın Doğduğu-Yaşadığı Evi, Okuduğu Okulu ve Annesini mezarı ziyareti
Şairler heyeti Yahya Kemal Beyatlı’nın Doğduğu-Yaşadığı Evi, Okuduğu Okulu ve Annesini mezarın ziyaret ettiler. Ancak, Yahya Kemal Beyatlı’nın doğduğu ve yaşadığı eve önem verilmediğini gördük. Temenni ederiz ki bu konuyu Makedonya Kültür Bakanlığı ele alır ve Şaire yakışır bir şekilde hem Üsküp Türk Çarşısı girişinde veya Taşköprü çevresinde muazzam bir heykelini dikerler. Bu konuyu da hem MATÜSİTEB hem de Makedonya Parlamentosunda bulunan Türk Milletvekilleri takip eder…
Üsküp Turu
Yahya Kemal Beyatlı Şiir Şölenine katılan şairler Üsküp Türk Çarşısında bulunan Otellerde ikamet ettikleri için ü gün boyunca yabancılık hissetmediler. Ezan sesi Türkçe konuşan esnaf, Türk yemekleri Türk restoranları, Türk hamamı, Taşköprü ve Camiler… Makedonya’nın başkenti Üsküp, Vardar Nehri’nin iki kıyısına kurulmuş. Makedon dilinde “Skopje” olarak adlandırılan şehir, tarihi ve kültürel özellikleri ile yabancılık hissetmediğimiz bir yerdir. 1392’de Osmanlı topraklarına katılan şehir, 500 yıldan fazla bir süre Osmanlı egemenliğinde kalmış. Şehrin bir yakasında Arnavutlar ve Müslümanlar yaşarken, diğer tarafta Ortodoks Hıristiyanlar yaşıyor. Bu nedenle şehrin Eski Türk Çarşısı bölümünde çok sayıda Osmanlı eserine rastlıyoruz. Onlardan 100 yıllık Çınar ağacı dev bir tarihtir.
Heyetimiz MATÜSİTEB yönetim kurulu üyelerince Üsküp turuna çıkıyoruz. Önce tabi ki Türk çarşısı tüm esnaflarıyla ve el sanatlarıyla meşhur bir çakışıdır. Üsküp Fatihi Yiğit Paşa türbesi, Kurşunlu Han, Kapan Han, Çifte Hamam, Davut Paşa Hamamı, Camiler, Taşköprü ve Üsküp Kalesi… Ziyaret ederken buralarda ecdadımız Osmanlı 500 yıl iktidar süresince bu topraklarda yaşayanlara ciddi hizmet sunmuştur. Ayrım yapmadan eşit bir şekilde şehri idare etmiştir. Bugün bu tarihi Türk eserleri iktidarlarca önemsenmese bile Türkiye bu topraklara ve tarihi Türk eserlerine sahip çıkıyor. Buda Türkiye’nin misyonunu Balkanlarda ve dünyada daha etkili kılıyor.
Üsküp’ün Çehresi Değişmiş
İlk kez 2006 yılında Türkmeneli TV’yi temsilen Üsküp’e geldiğimde, 48 saat içerisinde 3 bölümden oluşan “Makedonya’da Türkler” adında bir belgesel çekmiştim. Tarihi Üsküp şehri ve Türk eseri o tarihte Üsküp şehir meydanına100 metre uzaktan bile görünürdü. Bugün Üsküp’e baktığımızda Üsküp’ün çehresi Dev heykellerle kaplanmıştır. Taşköprü heykeller arasında kaybolmuş, Çifte hamam kümbetleri külhana dönmüş misali dev yanında karınca görülmektedir. Üsküp Şehir Meydanı çevresi eskiden tarihi Türk eserleri ile görünürdü. Şimdi ise, Kocaman heykeller ve yeni köprü suni heykellere teslim olmuştur. Geçmişte Yugoslavya Devletinin parçalanmasıyla ortaya çıkan Makedonya, 2011 yıllarda bağımsızlığının 20 kuruluş yıl dönümünü kutlamıştı. O günden bu yana başkent Üsküp tam bir değişim ve dönüşüme uğramıştır. O tarihten Üsküp’ü hummalı bir inşaat ve yeniden yapılanma havasında görüyoruz. Devletin yürüttüğü “Skopje 2014” adlı proje ile şehir turistik açıdan geliştiriliyor. Yani şehir yeniden yapılıyor sanki… Şehrin dokusuyla örtüşüyormuş gibi görünen şaşalı köprüler, havuzlar ve bronz ve mermer heykeller şehre serpiştiriliyor. “Skopje 2014” projesiyle şehir sanki bir tema parkı haline geldi. 1963’teki depremde kaybedilen tarihi mirasların yeniden canlandırıldığı söylense de gördüğüm tablo bunu pek kanıtlamıyor.
Üsküp turumuzda bu değişimler dikkatimizi çekerek şehrin çehresi Türk kimliğinde arındırılmış gibi görünse de halk Türk çarşısında bu değişime tepkili ve çarşıda her hangi bir değişi olduysa ciddi tepki göstereceğini ima ediyor. Umarız ki, hem Makedonya’da Türk siyasetçileri hem de Makedon siyasetçileri bu hassas konuyu dikkate alırlar ve ciddilikle üzerinde dururlar.
Yahya Kemal Beyatlı Ölümünün 60. Yılında Üsküp’te anıldı
Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şöleni
Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığının Desteğiyle Kısa Adı “MATÜSİTEB” Olan Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği’nin 18 Eylül 2018 Tarihinde Yahya Kemal Beyatlı Ölümünün 60. Yılında “Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şöleni Üsküp’te düzenlendi. Şölene; Türkiye, Makedonya, Bulgaristan, Kosova, Yunanistan(Batı Trakya), Irak(Kerkük), Azerbaycan ve Moldavya (Gaguzyeri)’inden 24 şair ve yazar katıldı. Üsküp Türk Çarşısında bulunan Sulu Han’da gerçekleşen Programa Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanı Asaf Ademi, Makedonya Türk Milli Birlik Hareketi Başkanı Erdoğan Saraç, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan, MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin, TİKA Makedonya Koordinatörü Aytekin Aydın, TRT Makedonya Temsilcisi Bünyamin Şahin, Ensar Kültür Yardımlaşma ve Eğitim Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Süleyman Baki ve çok sayıda Bürokrat, edebiyatsever ve Üsküplüler katıldı.
Şiir Şöleninin açılış konuşmasını MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin yaptı. Ardından da Makedonya Kültür Bakanı Asaf Ademi bir konuşma yaparak Yahya Kemal Beyatlı ve toplantının önemine değindi. Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan’ın Yahya Kemal Beyatlı’nın hakkında yaptığı konuşmayla Şiir şölenine başladı. Şairler, Türkiye’den; Mahmut Bıyıklı, Ali Ayçil, Kerkük’ten Şemsettin Küzeci, Azerbaycan’dan Ekber Qoşalı, Kosova’dan Zeynel Beksaç, Taner Güçlütürk, İkender Muzbeg, Bulgaristan’dan Resmiye Mümin, Recep Selahattin, Batı Trakiya’dan Ramazan Hacı Ahmet, Edanur İnce, Gagauzya’dan Viktör Kopuşçu ve Ev sahibi Makedonya’dan İlhami Emin, Leyla Şerif Emin, Sehyan Yakupi, Mehmet Arif, İlker Yusuf, Emel Hamza Şerif Mumin Ali ve Rıfat Emin birer şiir okuyarak Yahya Kemal Beyatlı’yı Üsküp’te andılar.
Şiir şöleni süresince şairlere kanununla eşlik eden müzisyen Cengiz İbrahim icra ettiği birbirinden güzel taksimlere dikkat çekti. Makedonya Kültür Bakanı ile MATÜSİTEB Başkanı şölen sonunda deri üzerinde süsleme sanatıyla yazılan bire “Teşekkürname” Beratı katılımcı şairlere takdim ettiler. Toplantı toplu fotoğrafla son buldu. Böylece Türk dünyasını güçlü sesi şair Yahya Kemal Beyatlı ölümünün 60. Yılında bu muhteşem etkinlikle Üsküp’te anıldı.
Makedonya Kültür Bakanı Asaf Ademi Kabulü
Etkinliğin ertesi günü Kültür Bakanı Asaf Ademi katılımcı şairleri makamında kabul etti. Çok genç ve sempati tavırlarıyla bilinen bakan her şairler tek tek ilgilendi. Özellikle de Irak Türkleri ile ve Kerkük’te seçimlerle ilgili ciddi bir şekilde bilgi edinmek istedi. Oradaki Türkmenlerle ilgili hadiselere üzgün olduğunu ifade etti. Bu etkinliğe katılan şairlere ve organizasyonu düzenleyen MATÜSİTEB yöneticilerine teşekkür etti.
Makedon Bakana Hizmet Ödülü
Türk dünyasına sunmuş olduğu hizmetlerinden dolayı Merkezi Ankara’da bulunan Dünya İletişimciler Derneği adına Makedonya Kültür Bakanı Asaf Ademi’ye “Hizmet Ödülü” Plaketi dernek başkanı Şemsettin Küzeci ve katılımcı şairler tarafından takdim edildi. Ayrıca Bakana Irak Türkmen bayrağı ve Kerkük’ü tanıtan tarihi bir kitap hediye edildi. Toplu bir fotoğrafla ziyaret noktalandı.
Makedonya Parlamentosu Ziyareti
Türk Dünyası Gençlik Kurultaylarından tanıdığımız gençlerden Milletvekili ve Makedonya’ Türk Hareket Partisi Genel Başkanı olan dostumuz Enes İbrahim’i Makedonya Parlamentosunda ziyaret ettik. Bendeniz Ş. Küzeci ve can dostum şair ve yazar Ekber Qoşalı ile birlikte bizi makamında kabul eden Enes İbrahim ziyaretimizle ilgili duygu ve düşüncelerini bizlere aktardı. Çok mutlu olduğunu Türk dünyası onun için olmazsa olmaz olduğunu altını çizdi. Karşılıklı hediyeler takdimi yapıldıktan sonra Makedonya Parlamentosundan sessizce ayrıldık. 30 Eylül 2018 tarihinde yapılacak olan “Makedonya Referandumu”için hayırlı dualarımızı sunduk.
Kalkandelen Şehir Ziyareti
Harabatı Baba Tekkesi Ziyareti
Şairler heyeti Makedonya’nın güzel şehirlerinden biri olan Kalkan delen Şehrini ziyaret etti. Üsküp’ten yaklaşık 40 km. Uzaklıkta olan Kalkandelen şehrinde ilk ziyaretimiz “Bektaşi Tekkesi” olan “Harabatı Baba Tekkesi” ni ziyaret ettik. Bu tekke ne kadar eski ise de ama Türkiye devleti tekkeye sahip çıkarak, TİKA kanalıyla restorasyon çalışmaları başlatılmıştır. Muharrem gününe tesadüf eden ziyaretimiz Tekkeye gelenlerin toplantı halinde olduklarını gördük. Bizimle Harabati Baba’nın torunu yaklaşık 60 yaşında bir bayan ilgilendi Tekke ile ilgili bizleri bilgilendirdi. Güzel düşünceler ve hatıralarla Tekke’de ayrılıyoruz…
Alaca Camii Ziyareti
Heyetimi harabatı Baba Tekkesinden sonra Kalkandelen Şehrinde bulunan tarihi Alca Camii ziyaret etti. Bu camii Makedonya’nın Tetova kentinde bulunan süslü duvarlarıyla ziyaretçilere hayrete bırakan bu camii adeta tarihe meydan okuyor. Bazıları bu Camii’ye “Makedonya’nın zarafet sembolü” adını vermiştir. Bazıları da bu cami Makedonya’nın gururu ve onurudur diyor. Bir dönem Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli merkezleri arasında yer alan Makedonya yüzyıllar sonra bile imparatorluk mirasını bünyesinde barındırmaya devam ediyor. Kalkandelen olarak da bilinen Tetova kenti ise iki kız kardeş tarafından 579 yıl önce inşa ettirilen Alaca Camii ile ön plana çıkıyor.
Kalkandelen Maarif Vakfı
Şairler heyeti Alca Camii ziyaretinden sonra Türkiye’nin Makedonya’da kurduğu Maarif Vakfının okulunu ziyaret ettik. Bu okul 2016 yılından sonra Türkiye tarafından tesisi edilerek İngilizce ve Türkçe eğitimine başlamıştır. Okul Müdürü Ahmet Bey bizleri Okul girişinde karşıladı. Okulu gezdirdikten sonra toplantı salon unda idare heyeti ile şairleri buluşturdu. Kısa kısa tanıtımlardan sonra Şairlerin idare heyetine yönlendirdiği sorulara çok akıllıca ve mantıklı bir şekilde cevaplar verildi. Bu gibi okullar dünyanın neresinde olursa olsun O ülkenin eğitimine ve kalkınmasına yararlı olacağı şüphesizdir. Türkiye bu konularda ciddi adımlar atmıştır. Ulaştıkları yerlerde eğime destek ve katkıda bulunmuş, ulaşmadığı yerlere de uzaktan desteğini esirmemiştir. Büyük devlet misyonunu bu şekilde koruyan Türkiye Cumhuriyetine Allah’tan zeval gelmesin… Bu ziyaretten sonra da yolumuzu Üsküp’e çevirip Makedonya’dan ayrılmaya yol aldık.
Son Durağımız Ensar Derneği
Makedonya’da faaliyet gösteren Türk Sivil Toplum Kuruluşlar arasında aktif bir dernek olan Ensar Derneği’nin misyonu; maddi-manevi değerlere sahip çıkmak, muhafaza etmek, bizi biz yapan kültürümüze ve kültürel değerlerimize sahip çıkmak, ülkemizde, birik ve beraberliği sağlamak, fakirlere, yetimlere ve muhtaç öğrencilere burs sağlayarak yardım elini uzatmak, vatandaşlar arasında hoşgörü ve yardımseverlik duygusunu geliştirmek, birlik-beraberlik içerisinde bu ülkede yaşamak, gençlere mutlu ve huzurlu bir gelecek hazırlamak, gelecek nesilleri iyi hazırlamak ve onlara güzel şeyler sunmak ahlaklı ve samimi gençler yetiştirmek, geçmiş ve gelecek arasında köprü vazifesini görmektir.
Ensar Derneğine Hizmet Ödülü
Bu derneğin Başkanı Prof. Dr. Süleyman Baki verimli çalışmalarıyla öncelikle MATÜSİTEB in kurucusu ve tüzüğüne yazan bir akademisyendir. Eğitimini Türkiye’de bitiren Baki mütevazılığıyla gönüllerde taht kurmuş ve Makedonya Türklerinin saygısını ve sevgisini kazanmıştır. Bizler de bu derneği ziyaret etmekte onur duyduk. Her kesime kucak açan bir dernek öncelikli olarak te eğitime ve kültüre destek verdiği için ilgi görmektedir. Bu vesileyle Dünya İletişimciler Derneği adına Başkan Süleyman Baki’ye “Hizmet Ödülü” takdim etmekten şeref duydum. Ensar Derneği de bizler Teşekkür Plaket takdim ederek karşılıklı olarak gönülden bir işbirliği antlaşması imzalamış olduk.
Üsküp Türk Kitap Evinden Üsküp Havaalanına
Şairlerin geri dönüş planı Üsküp Kitap Evinde toplanarak başladı. Vedalaşma ile şairler birbirlerine iletişim adreslerini vererek başka bir toplantıda buluşmak üzere Üsküp’ten ayrıldı. Hatıralarda ayrılık özlemi, dudaklarda Türküler ve gönüllerde sevgi dolu duygular kaldı.
Teşekkürler Üsküp ve MATÜSİTEB
Başta Makedonya Kültür Bakanı Asaf Ademi ve MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin ve Eşi Leyla Şerif Emin olmak üzere Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şöleninin düzenlenmesinde emeği geçen her kese teşekkür eder, saygılar sunarız.
Son