Kerkük’te Seçim Dramı
Dr. Şemsettin Küzeci
10 Ekim 2021 tarihinde Irak’ta yapılan genel seçimler sonucu açıklandıktan sonra, seçime katılan siyasi partiler ve koalisyonlar, peş peşe açıklamalar yaparak, seçimlere de yine şaibelerin olduğuna vurgu yaptılar. Irak Yüksek Seçim kurulunun açıklamaları ve sonuçların kesinleşmesi, birkaç gün alır denildi. Seçim kurulu ön sonuçlar açıkladı ve aniden de web sitesinden kaldırıldı. 2005, 2010, 2014, 2018 genel seçimlerinden farklı bir sistemle gerçekleşen 2021 seçimi yapılırken tartışmaları da beraberinde getirdi.
Seçimlerde ilk kazanan Şii bloku Koalisyon Mukteda el-Sadır 72 sandalye ile birinci oldu. Sünni bloku ise M. Halbusu liderliğinde “Takaddüm” koalisyonu 37 sandalye ile ikinci sırada yer aldı. Eski Başbakan Nuri el-Maliki liderliğinde Kanun devleti, 35 sandalye ile üçüncü oldu. Mesut Barzani ‘nin partisi DKP 33 sandeliye ile dördüncü sırada yer aldı…
Peki Türkmenler ne yaptı?
Kerkük’te 9 Türkmen Siyasi Partinin birleşmesi sonucu “Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi” adıyla 3 seçim bölgesinde için 11 aday çıkardı. Başlangıçta bu adım çok olumlu ve ılımlı bir politika olarak değerlendirildi. Ancak adayların dağılımı ve seçimi de tartışmalara neden oldu. Onlardan biri de Irak Türkmen Cephesi Bağdat İl Başkanı eski Milletvekili ve Irak Parlamentosu eski genel sekreteri Niyazi Mimaroğlu’nun listeden aday gösterilmemesi hem dedikoduya yol açtı. Hem de toplum içerisinde oyların bölünmesine neden oldu…
Seçim sonuçlarına göre Kerkük Birinci bölgeden ve 3. Bölgeden her hangi bir Türkmen kazanamadı. Kaldı ki, Türkmenlerin yoğun olarak yaşadıkları Kerkük’ün ikinci bölgesinde kimi dedi Türkmen Nüfusu 400 bindir ve seçmen sayısı 200 bindir. En azından 4 milletvekili çıkarabilir denildi… Ayrıca bu bölgede bağımsız Türkmen adayları da Türkmenlerin oylarını bölmeye yetti ve geçti bile… Sadece bu bölge de 18 bağımsız Türkmen adayı varıydı. Her biri bin oy toplarsa Türkmenlerin Bir Milletvekili kaybına yol açıyordu ve odu da…
Nihayet Kerkük’te 13 Milletvekili sandalyesinden Kürtler 6’sını Araplar 4’ünü ve Türkmenler de 2 sandalye Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi listesinden ve bir aday da Fetih listesinden çıktı. Yani toplum 2 milletvekili çıkarabildi. 17 Ekim 2017 tarihinde Kürtlerin Devlet tarafından yapmış olduğu operasyon sonucu Kerkük’ü terk etmeleri seçim sonuçlarını değiştirmedi. Bunun adını ne koyarsan koy, Kerkük’ün demografik yapısının değiştirildiğini ve Kürt varlığıyla Arap varlığı Türkmenlerin üzerinde olduğunu gösteriyor. Ancak şunu da unutmayalım ki, Kürtler ile Arapların seçime katılımları %40’ın üzerinde olurken, Türkmenlerin seçime katılma oranları %17 olarak saptandı. İşet acı gerçek budur. Toprağına, halkına, diline ve varlığına sahip çıkmayan bir toplum kimseden medet beklemesin. Önce içimizi temizleyeceğiz sonra dışımızı…