Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı peşmergelerin Kerkük’e geri döneceğine yönelik iddialara ilişkin konuşan İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, iktidara Irak Türklerine sahip çıkılması çağrısında bulundu.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı peşmergelerin Kerkük’e geri döneceğine yönelik iddialara ilişkin konuşan İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, iktidara Irak Türklerine sahip çıkılması çağrısında bulundu. Yokuş, “Doğu Türkistan’da yaptığınız gibi burada da kayıtsız kalmayın. Kerkük’ün feda edilemeyeceğini, Kerkük’ün bir Türk kenti ve Türk olarak kalacağını ifade ediyoruz” dedi. İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı peşmergelerin Kerkük’e geri döneceğine yönelik iddiaları meclis gündemine taşıdı.
“BÖLGEYİ BARZANİ’YE PEŞKEŞ ÇEKECEKLER”
Türk şehri Kerkük’ün emniyetinin peşmerge yönetimine geçmesi halinde Irak’ın siyasi yapısının yanı sıra Türkiye için de olumsuz bir durum oluşturacağını söyleyen Yokuş, “Bu gelişme, kısa vadede sadece siyasi bir hareket gibi görünse de uzun vadede bu bölgelerin tamamının peşmerge hâkimiyetine yani Barzani’nin yönetimine geçeceği gerçeğidir. Irak’ta Kazımi ve Maliki’nin hükûmet kurabilmeleri için peşmergenin oyuna ihtiyaçları var. Bu pencereden bakacak olursak bölgeyi Barzani’ye peşkeş çekecekleri aşikâr” dedi.
“IRAK TÜRKLERİ MERKEZİ HÜKÜMET DIŞINDA KİMSEYİ İSTEMİYOR”
Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin Barzani’yle ilişkileri geliştirmek adına 20 Ekim 2021 tarihinde Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin 20’nci peşmerge tugayını merkezî hükûmetin savunma bakanlığına bağladığını anımsatan Yokuş, Irak Anayasası’nda peşmergenin sadece Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin koruyucusu olduğunun belirtildiğini vurguladı. Bu hâliyle, Kerkük’ün güvenliğinin peşmergeye geçme ihtimalinin ortaya çıktığını ve bu durumun büyük bir krizin başlangıcı olacağını kaydeden İYİ Partili Yokuş şunları söyledi:
“Peki, biz Türkiye olarak Irak’ta yaşayan soydaşlarımıza destek olmak için ne yapıyoruz, Hükûmetimizin Irak ve Türkmenler için bir çalışması var mı? Kerkük Milletvekili Erşat Salihi “Biz Kerkük’ün idari sınırları içinde kimseyi istemiyoruz, kan dökülsün istemiyoruz.” diye bu hususta feryat ediyor ve devamında 2017 Irak referandumundan sonra güvenlik ortamının sağlandığını ve bu nedenle de Erbil’in yani Barzani’nin Kerkük’ü kontrolünün sona erdiğini ifade etmiştir. Şimdi, tekrar tehlikeye giren Kerkük idari sınırları Irak merkezî yönetimi ve Kuzey Irak bölgesel yönetimi arasında IŞİD tehlikesi gerekçesiyle kurulan Ortak Koordinasyon Odası sebebiyle risk altında diyorlar. Irak Türkleri Kerkük’ün idari sınırlarının içinde merkezî hükûmet dışında kimseyi istemiyor, bunun dışında Allah korusun gerilimin artacağını, kan dökülebileceğini büyük bir tedirginlikle ifade ediyorlar.”
“BU DURUMA TÜRKİYE’NİN SESSİZ KALMASI KABUL EDİLEMEZ”
“2003’ten bu yana Irak Savaşı’nın en büyük kaybedeni hiç şüphesiz ki Irak Türkleri olmuştur” diyen Yokuş şöyle devam etti: “Ülke nüfusunun yüzde 10’una yakınını oluşturan Türk nüfusu 1950’den beri yıldırma politikalarına maruz kalmıştır; önce Araplaştırmayla uğraşılmış, sonra da malum Saddam sonrası yine değişen bir şey olmamış, Irak Türkleri maalesef hâlen zulüm ve baskı altındadır. Özellikle, Irak Savaşı’ndan sonra Türk önderleri suikastlara kurban gitmiş, soydaşlarımız topraklarından sürülmek istenmekte, planlı ve aşamalı bir şekilde Büyük Orta Doğu Projesi maalesef işlemektedir. Zaman içerisinde Türklerin resmî daireleri yakılmış, nüfus kayıt ve evrakları yok edilmiş, Türkmen mezarları bile iskâna açılmıştır. Aşama aşama soykırım uygulanan soydaşlarımızın tek beklentisi, tek umudu Türkiye’dir. Misakımillî sınırlarımız içinde bulunan ve maalesef son on sekiz yıldır ateş hattına çevrilen bu bölge göz göre göre peşmergenin kontrolü altına girmektedir. Misakımillî sınırlarımız kaderine terk edilemez, Irak Türklerinin yalnızlaştırılması kabul edilemez. 1923 Lozan Anlaşması ve 1926 Ankara Anlaşması’nın belirlenen Türkiye-Irak sınırı ve 2 ülke sınırlarının ya da toprak bütünlüğünün korunması üzerine olduğunu buradan tekrar hatırlatmak istiyorum. Irak’ın 2023’ten sonra siyasi ve idari yapısı paramparça olmuş durumdadır. Bu olumsuz ve kritik duruma Türkiye’nin sessiz kalması kabul edilemez”
“TÜRKİSTAN DA YAPTIĞINIZ GİBİ BURADA DA KAYITSIZ KALMAYIN”
Türkiye’nin tarihî ve millî öneme sahip olan Kerkük’te Türk varlığını ve haklarını korumak için girişimde bulunması ve Irak Türklerine sahip çıkılması gerektiğini aktaran Fahrettin Yokuş, “Yerli ve millî olduğunu her defasında ifade eden siyasi iktidarın, yerli ve millî olan Kuzey Irak Türkmenlerine sahip çıkması gerekmektedir. Yerli ve millî olmak, nerede bir mazlum varsa ona sahip çıkmaktır, Türk kardeşlerimize, Müslüman kardeşlerimize sahip çıkmakla olur. Doğu Türkistan’da yaptığınız gibi burada da kayıtsız kalmayın ve Kerkük’ün feda edilemeyeceğini, Kerkük’ün bir Türk kenti ve Türk olarak kalacağını ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: Konya Gazetesi (AK)