İsveç ve Finlandiya liderleri, NATO üyelik süreçleri hakkında Türkiye ile imzaladıkları üçlü memorandumdan memnuniyet duyduklarını belirtti.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdelena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İspanya’nın başkenti Madrid’deki NATO Zirvesi kapsamında dörtlü görüşmede bir araya geldi.
Görüşmenin ardından, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik süreçleri hakkında üç ülkenin liderlerinin huzurunda üçlü memorandum imzalandı.
İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye ile NATO konusunda bir anlaşmaya vardıklarını belirtti.
Andersson, “İsveç, Türkiye ve Finlandiya arasında bir anlaşmaya vardık. Bu da Türkiye’nin artık NATO’da davetli statüsü aldığımızı kabul ettiği anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.
İsveç halkı için bu anlaşmanın değerli olduğunu aktaran Andersson, “İsveç ve İsveç halkının güvenliği için bu anlaşmaya varmamızın iyi olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Çok uzun bir toplantı gerçekleştirdiklerini aktaran Andersson, İsveç’te 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek terör yasasını sıkılaştırdıklarının altını çizdi.
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de gelecek hafta Brüksel’de yapılacak katılım müzakerelerinin ardından İsveç’in NATO davet statüsünü resmen alacağını kaydetti.
– Finlandiya: “Üçlü memorandum, güvenliğine yönelik tehditlere karşı desteği genişletme taahhüdüdür”
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö da Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Ortak memorandumumuz, Finlandiya, İsveç ve Türkiye’nin birbirlerinin güvenliğine yönelik tehditlere karşı tam desteklerini genişletme taahhüdünün altını çiziyor. NATO müttefiki olmamız bu taahhüdü daha da güçlendirecektir.” değerlendirmesinde bulundu.
Önceki haftalarda Türkiye’nin terör tehdidi konusundaki endişelerini dile getirdiğini ve ülkesinin bu endişeleri sürekli ciddiye aldığını belirten Niinistö, Finlandiya’nın, terörizmin tüm biçimlerini ve tezahürlerini kınadığını dile getirdi.
Niinistö, şunları kaydetti:
“Bir NATO üyesi olarak Finlandiya, NATO’nun terörle mücadele belgelerine ve politikalarına tamamen bağlı kalacak. Terörle mücadele, silah ihracatı ve suçluların iadesi konusundaki iş birliğimizi geliştirirken, Finlandiya doğal olarak kendi ulusal mevzuatına göre çalışmaya devam ediyor. Finlandiya’nın NATO üyeliği yolundaki bu aşamayı tamamladığım için çok memnunum. Şimdi burada, Madrid’de gelecekteki müttefiklerimizle Finlandiya’nın NATO’daki rolü hakkında verimli görüşmeleri sabırsızlıkla bekliyorum.”