Irak’ta her şey başlangıç noktasına döndü. Cumhurbaşkanı adaylık kapısı her açıldığında sayıları artan cumhurbaşkanı adayları hala tünelin sonunda ışık görmeyi bekliyorlar.
Irak Meclis Başkanlığı’nın adaylığını onayladığı 59 aday arasından iki Kürt partinin adayı arasında hummalı rekabet geçiyor. Adaylardan biri mevcut Cumhurbaşkanı Berhem Salih. Üyesi olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği Salih’i ikinci dönem cumhurbaşkanlığı görevi için aday yaptı. İkinci aday ise Kürdistan Demokrat Parti (KDP) üyesi Reber Ahmed. Irak Yüksek Federal Mahkeme’nin önceki gün (salı) aldığı karara göre son kez cumhurbaşkanı aday kapısının yeniden açılıp açılmamasına bağlı olarak Ahmed’in adaylığı askıda bekliyor. Geriye kalan 57 cumhurbaşkanı adayı (üçte biri Kürt) kendilerine yeşil ışık yakılması için iki ana partinin; hem KDP ve hem KYB’nin adayının başarısız olmasını umut ediyor. Ancak Yüksek Federal Mahkeme’nin kararıyla topun yeniden Meclis sahasına geçmesi, geri kalan adayların umutlarını zayıflatırken, KDP’nin adayına bir umut ışığı verdi.
Sadr Hareketi, Egemenlik İttifakı ve KDP’den oluşan üçlü ittifak, Federal Mahkeme’nin bu ittifakın direklerinden olan KDP’ye üçüncü darbeyi indirmesinden endişe ediyordu. Nitekim Mahkeme daha önce KDP’nin cumhurbaşkanı adayı Hoşyar Zebari’yi yarış dışı bırakarak birinci darbeyi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) petrol satmasının Anayasa’ya aykırı olduğuna karar vererek ikinci darbeyi vurmuştu. Ancak Federal Mahkeme’nin salı günü Meclis’in cumhurbaşkanı adaylık kapısını ikinci kez açmasına ilişkin yayınladığı karar, anlaşamayan her iki tarafa da orta yolu bulmaları imkanı sundu. Mahkeme verdiği kararda, cumhurbaşkanı adaylık kapısının ikinci kez açılmasını Anayasa’ya aykırı olarak nitelese de Meclis’e bu uygulamayı yapma hakkı tanıdı. Dolaşıma koyulan bilgilere göre Meclis adaylık kapısını bir kereliğine mahsus yeniden açmak için önümüzdeki hafta özel bir meclis oturumu düzenlemeye hazırlanıyor.
Ancak adaylık kapısını açma kararının alınacağı meclis oturumunun salt çoğunlukla (yüzde 50+1) mı yoksa meclis üyelerinin üçte iki çoğunluğuyla mı düzenleneceği henüz bilinmiyor. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre bazı siyasi çevreler bu hususla ilgili Federal Mahkeme’ye soru yöneltmeye hazırlanıyor. Mahkeme salt çoğunluğu kabul ederse, Meclis’te salt çoğunluğa sahip olan üçlü ittifak Reber Ahmed’i yeniden aday olmasını garanti altına alacak. Fakat Mahkeme söz konusu oturumun düzenlenebilmesi için üye sayısının üçte iki çoğunluğu sağlaması şartını koşarsa bu durumda üçlü ittifakın siyasi rakibi Şii Koordinasyon Grubu bu şartın yerine gelmemesi için oturumu boykot etme yolunu seçebilir. Federal Mahkeme Anayasa maddelerine uyulmasını talep etmekle birlikte cumhurbaşkanın ‘kısa süre içinde’ seçilmesi için çalışılmasını istedi. Uzlaşma olmadığı sürece ister cumhurbaşkanı seçimi ister Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’ın üzerinde ısrar etmeye devam ettiği çoğunluk hükümetini kurma noktasında her iki tarafın da planlarını uygulama şansı yok. Ş.A.