Home Azerbaycan Azerbaycanlı Şair Huraman Muradova’nın “Ay Laçın Can Laçın” kitabı Ankara yayınlandı

Azerbaycanlı Şair Huraman Muradova’nın “Ay Laçın Can Laçın” kitabı Ankara yayınlandı

Azerbaycanlı Şair Huraman Muradova’nın “Ay Laçın Can Laçın” şiir kitabı Ankara yayınlandı

 Dr. Şemsettin Küzeci

Azerbaycanlı Şair ve Hayırsever iş insanı Huraman Muradova’nin “Ay Laçın Can Laçın” Şiir kitap Ankara’da Gülnar yayınevinden çıktı. Azerbaycan Yazarlar Birliği üyesi ve bir çok edebi ödülü olan şairin “Sana Mektup Yazacağım” şiirinin adın taşıyan ilk kitabı 2022 yılında Azerbaycan Türkçesinde Bakü’de yayınlanmıştır. Türkiye’nin Başkenti Ankara’da Gülnar Yayınevinden çıkan “Ey Laçın Can Laçın” eserinin Azerbaycan Türkçesinden Türkiye Türkçesine İmdat Avşar tarafından uyarlanmıştır. Kitabın yayın koordinatörü ve takdim yazısının yazarı olarak Huraman Muradova bu kitapta yer alan şiirlerin çoğu milli duygularla Türk dünyası meseleler ve Azerbaycan’ın haklı davası Karabağ ve Şehitler ile ilgili yazılan şiirleri olduğunu görmekteyiz. “Ay Laçın Can Laçın” eseri 74 şiir kapsayarak, 160 sayfadan oluşmaktadır.

 Azerbaycan’ın Gururu Şair Huraman Muradova

Can Azerbaycan’a 22. Ziyaretimi yaparken asıl toplantımız II Türk Dünyası Edebiyat ve Kitap Festivaline katılmak idi. Burada 7 gün boyunca şair, yazar, sanatçı, yayınevi sahibi, iş insanı ve çok sayıda edebiyat ve kitap sever ile tanıştık ve kaynaştık. Onlardan biri de Şair ve iş insanı Huraman Muradova idi. Şair olarak tanıştığımız Hanımefendi bir baktık bir iş insanı olarak da karşımıza çıkıyor. Biz de bu fırsattan yararlanarak kendisi ile samimi sohbet ettik. Kitabını bizlere imzalayarak çok şad olduğunu ve bizi da şad ettiğini diyebiliriz. O zaman bu değerli Hanımefendi daha fazla tanıyalım dedik.

Hayatı ve Ailesi

Huraman Muradova, 22 Ağustos 1965 yılında Azerbaycan’ın Goranboy şehrine bağlı, Hankervend köyünde doğdu. Babası aslen Karabağ’ın Laçın şehrindendir. Bu yüzden “Laçın” Huraman Muradova’nın şiirlerinin esas mevzusu olmuştur.

 Eğitimi ve Tıp sektöründe çalışması

İlk ve ortaöğrenimini üstün başarıyla bitiren şair Huraman Muradova, 1982 yılında Azerbaycan Devlet Mimarlık Üniversitesine girmiş ve 1988 yılında buradan mezun olmuştur. 1990 yılından itibaren Azerbaycan Devlet Maddi Teknik Teçhizat Bakanlığında mühendis olarak faaliyet gösteren Muradova, 2009 yılında “Milan Hospital” Özel Tıp Merkezini kurmuştur.

2014 yılından bu yana Bakü’de faaliyet gösteren “Milan Hospital” özel hastanesinde genel kurucu genel müdür olarak görev yapmaktadır.

Bir iş insanı

Tıp alanında gösterdiği hizmetlerden ötürü 2019 yılında Avrupa Tıp Birliği kurumunun (EPMA) fahri üyesidir. On dört yıldır sağlık sektöründe başarılı bir iş insanı olarak faaliyetlerini sürdüren Huraman Muradova Azerbaycan halkına bu kutsal yolda hizmet etmektedir. Kendi alanında yüksek seviyeli uzman doktorların görev yaptığı ve dünya standartlarına uygun tıbbi donanıma sahip olan “Milan Hospital” Azerbaycan’ın en nüfuzlu, en meşhur hastanelerinden biridir. Başarılı bir iş insanı olarak kendisini kanıtlamıştır.

Edebi çalışmaları

Huraman Muradova edebi çalışmalarına şiirle başlamış, yazmış olduğu şiirlerinin bazıları farklı sanatçılar tarafından bestelenmiş, seslendirilmiştir. Azerbaycan halkı onu mimar, iş insan, şair, hayırsever ve aynı zamanda hümanist bir Azerbaycan kadını olarak tanımakta ve sevmektedir.

 Edebiyat ve Mesleki Ödülleri

Huraman Muradova, Azerbaycan’da ve yurtdışında birçok ciddi kurum ve kuruluşlarca, uluslararası cemiyetler ve dernekler tarafından çeşitli ödüllere layık görülmüştür. Bu kapsamda, Aralık 2021 yılında Avrupa Tıp Birliği Kurumu tarafından tıp alanındaki başarılı yöneticiliğinden dolayı “Oxford Akademik Birliği Fahri Profesörlüğüne, Dünya Azerbaycanlıları Diaspora Teşkilatı tarafından “Buta” mükafatına, Azerbaycan’da ilan edilen “2022-Şuşa Yılı” kapsamında Şuşa’ya ithaf ettiği “Secdene Gelmişim Şuşa’m” adlı şiiriyle Azerbaycan Sahipkar Kadınlar İçtimai Birliği tarafından “Hurşidbanu Natevan” mükafatına, 2021 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Devletçilik siyasetine başarıyla hizmet ettiğine göre “parlamentinsesi.az.xeber” portalı tarafından “Şerefli Ömür” fahri medya mükafatına, II. Karabağ Savaşında, 44 günlük Vatan Muharebesi devrinde şehit ailelerine ve gazilere kurucusu ve sahibi olduğu “Milan Hospital” özel hastanesinde ücretsiz tıbbi hizmetlerine göre, Azerbaycan Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından “Fahri Ferman” ve “Vatanım, Bayrağım, Şerefim” mükafatlarına nail olmuştur.

Ayrıca, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü uğruna yapılan II. Karabağ Savaşı esnasında vatan uğruna vatandaşlık 11 Sana Mektup Yazacağım Huraman Muradova görevini layıkıyla yerine getirdiğine ve emsalsiz gayret ve hizmetlerine göre “N Sayılı Askeri Birlik Komutanlığı ve Nahçıvan Elahidde Umumkoşun Ordu Komutanlığınca Azerbaycan Savaş Sanatları Federasyonu Fahri Fermanına, II. Karabağ Savaşı’nda cephe gerisinde gösterdiği hizmetler ve savaş gazilerine ücretsiz tıbbı hizmetlerine göre birçok şehrin valileri tarafından Fahri Fermanlara; Azerbaycan “Karabağ Gazileri” İçtimai Birliğinin, “Genç Gaziler” bölümünce II. Karabağ Savaşında ve sonraki süreçte birlik ve beraberliğe katkıları ve cephe gerisinde yaralı asker ve subaylara sağladığı tıbbi yardım ve ücretsiz tedavilere göre Fahri Fermana layık görülmüştür.

21 Şubat 2022’de “Gazilere ve II. Karabağ Savaşında Vuruşan Askerler ile Ailelerine Sosyal Destek” İçtimai Birliğinin fahri üyesi kabul edilmiş, 31 Mayıs 2022’de de Azerbaycan Cumhuriyeti “Şehit Ailelerine Yardım ve Haklarının Müdafaası” İçtimai Birliğinin fahri üyesi seçilmiştir. 2021-2022 yıllarında Türkiye’de düzenlenen festivalde, Huraman Muradova’nın kurucusu olduğu “Milan Hospital” yılın en iyi kurumu ödülüne layık görülmüştür. 10 Aralık 2022’de televizyon projesi olarak düzenlenen etkinlikte “Kızıl Eller Milli Mükafatı” layık görülmüştür. Ayrıca Türkiye Cumhuriyetin Kuruluşunun 100. Yılı arifesinde “Türkiye Cumhuriyeti Kardeşlik” ödülüne layık görülmüştür.

Azerbaycan’ın gururu iş insanı ve şair Huraman Muradova, İki çocuk annesidir. Türkiye’de de önemli bir girişimci ve iş insanı olarak tanınmakta, sevilmektedir. Yazmış olduğu “Sana Mektup Yazacağım” adlı eseri şairin ilk eseridir.

Bakü, 2022 yılında yayınlanan Huraman Muradova’nın “Sana Mektup Yazacağım” adlı eseri hakkında çok sayıda şair ve yazar değerlendirme yazıları yazarak durgu ve düşüncelerini yansıtmaya çalışmışlardır. Kimi şiirlerle kimi övgü dolu satırlarla şairin vatanperverliği, iş insanlığı, yardımseverliği ve bir Azerbaycan vatandaşı olarak toprağını, bayrağını ve halkını seven bir kocaman yüreğe sahip olduğuna vurgu yapmışlardır.

2023 yılında Kerkük Kültür Derneği ile Dünya İletişimciler Derneği’nin Türk Şiirine “Hizmet Ödülü” ne layık görülmüştür.  Son olarak 31 Ekim 2023 tarihinde Azerbaycan Yazarlar Birliğinde düzenlenen bir törenle kendisine Irak Kültür Bakanının “Hizmet ödülü” takdim edilmiştir.

Huraman Muradova Hanımefendi ile 24. Hazar Şiir Akşamlarında 4 gün birlikte şiir okuduk, gezdik ve edebiyat sohbetlerinin yanında Azerbaycan, Türkiye ve Kerkükeli konularında ortak fikirler ve projeleri ele alırken, elinizdeki toplu şiirlerini kapsayan bu kitabının Türkiye’de bir yayınevi tarafından çıkarılması kendisine ivme kazandıracağına inandığımız için kendisine destekte bulunduk, gelecekte Türk dünyasında yıldızı parlayacağının kanısındayız. Kendisine Allah’tan başarılar diliyoruz.

Yazımın sonunda Huraman Muradova Bacımın yazmış olduğu “Sana Mektup Yazacağım” başlıklı şiirine nazire olarak aşağıdaki şiirimi ithaf ediyorum.

 Sana Mektup Yazacağım

(Nazire)

 Sana bu mektubu

Ne Bakü’den ne de Ankara’dan

Sana, bu mektubu

Yıkılmış Fuzuli Camisi’nden

Baba evinden,

Kerkük Kalesinden, yazıyorum.

Sana Mektup yazacağım,

Anlatacağım;

Kerkük’ün öz dilimde yazılan

Horyatlarını, Bayatlı’larını, Mani’lerini

 

“Altı Yıl Dicle-Fırat Sahillerinde”

Yazılan gelenek ve göreneklerini

Sana bir kez daha hatırlatacağım,

Orta Asya’dan, Azerbaycan’dan

İraq’a geldiğimizi…

 

Sana mektup yazacağım,

Bağdat’ın o sıcak rüzgârından

Nesimî’nin “Nesim” köyünden,

Kerbela’nın kutsiyetinden,

Necef’in muhteşemliğinden

Anlatacağım;

Hz. Ali ile Fuzuli’nin komşuluğunu

Sevginin ruhunu,

İlahi aşkla şiirin nasıl yazıldığını

Anlatacağım sana

Ehli- Beytin varlığını

Dünyanın darlığını…

 

 Sana mektup yazacağım

Anlatacağım sana

Sizlerden uzakta

Türkmenlerin nasıl çile çektiğini

Karabağ’a, Nizami’ye, Hatayı ’ya

Şiir ve horyat yazdıklarını,

O temiz sevgilerini, mehabetlerini…

Sana mektup yazacağım,

Ama yetmeyecektir ne kağıtlar ne kalemler

Sana olan aşkımı, sevgimi anlatmaya…

“İster at

Doğru yolu ister at

Kalbimi sana verdim

İster sakla ister at”

 Kitabın adını taşıyan “Ay Laçın Can Laçın” şiirini okurlara takdim ederek, yazımı noktalıyorum.

AY LAÇIN, CAN LAÇIN

İçimizde otuz yılın hasreti,

Aramızda yıllar kaldı, ay Laçın.

Alçak düşmanların hain niyeti,

Bizi senden ayrı saldı, ay Laçın.

Can Laçın…

Uzak bakışlarla soldun gözümde,

Boy verdin dilimde, bittin sözümde,

Zulmete çevrildi her gündüzüm de,

Hasret saçlarımı yoldu, ay Laçın.

Can Laçın…

Şehit kanlarıyla yeşeren taşın,

Bir günde, kederden ağaran başın,

Her yamaçta her kayanda gözyaşın,

Yüreğimde feryat oldu, ay Laçın.

Can Laçın…

Ata yurdum sende kaldı, kocaldı,

Sanki dünya bu ömrümden öç aldı…

Şükür gam-kederim geride kaldı,

Gözlerim sevinçten doldu, ay Laçın.

Can Laçın…

Adak kestim… Yurda yeteyim diye,

Gül olup bağında biteyim diye,

Mis kokan yaylaya çatayım diye,

Ne hoş gündü ne hoş haldi, ay Laçın.

Can Laçın…

Duydun azatlığın hür nefesini,

İşittin zaferin şen nağmesini,

Huraman sesine katıp sesini,

Sevincinden kanat çaldı, ay Laçın.

Can Laçın…

***

Dr. Şemsettin Küzecihttps://kerkukgazetesi.com
Dr. ŞEMSETTİN KÜZECİ Araştırmacı, eğitimci, gazeteci, şair, yazar Şemsettin Küzeci; 1965 yılında Kerkük’te doğdu. 1989 yılında Musul Üniversitesinden mezun oldu. 5 Yıl Kerkük’te lise öğretmenliği yaptı (1992-1996). Kerkük Televizyonu, Bağdat Türkmence radyosunda “gençlik ve spor” programları hazırlayıp sundu (1992-1995). Yazılarını Bağdat’ta Türkçe yayınlanan “Yurt” gazetesi, “Kardeşlik ve Birlik Sesi” dergilerinde yayınladı. 1993 yılında Irak rejimi tarafından tutuklandı. Üç ay Tikrit muhaberatında kaldıktan sonra serbest bırakıldı. 2015 yılında Musalla Lisesinde Lise öğretmeni olarak çalıştığı mesleğinde kendi isteği üzerinde Kerkük’te emekliye ayrıldı. 1996 yılında siyasi nedenlerden dolayı Irak’ı terk ederek Türkiye’ye yerleşti. 1999 yılında Irak Türkmen Cephesi Türkiye temsilciliğinde Basın Yayın ve Enformasyon Şube Müdürü olarak çalıştı (1999-2003). Kerkük Gazetesi'nin Türkiye temsilciliği ve Türkmeneli TV’de muhabir, programcılığı ve haber müdürü olarak çalıştı (2005-2009). 2008 yılında “Irak Basın Tarihi” üzerine Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV ve Sinema bölümünde “Osmanlı’dan Günümüze Irak’ta Basın Tarihi” konulu yüksek lisansını ve 2010 yılında Hollanda'da Global Lahey Üniversitesinde “Irak Televizyonları” üzerine doktorasını yaptı. 2009-2019 yılları arasında Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi'nde Basın ve Kültür Müdürü, 4 Şubat 2019 ile 14 Temmuz 2020 tarihleri arasında (ORSAM) Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nde Türkmen ve Medya uzmanı olarak görev yaptı. 16 Temmuz 2020 tarihinden beri Türkmeneli Vakfı Başkanlığından basın danışmanı olarak görev yapmaktadır. Sürekli basın kartı sahibi olan Küzeci, aynı zamanda Kerkük Gazetesi genel yayın yönetmeni ve Türkiye temsilcisi görevini sürdürmektedir. 2020 yılından beri Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şb. Yönetim kurlu üyesidir. Irak Türklerini; Türkiye, Türk dünyası ve uluslararası faaliyetlerinde gerçekleşen onlarca kongre, kurultay, konferans, bilgi şöleni ve toplantılarda temsil etti. 400’ye yakın uluslararası hizmet, takdir, teşekkür, onur belgesi, plaket ve ödül almıştır. 2006’da Irak, Azerbaycan ve Türkiye ile ilgili yapmış olduğu ilmî ve edebî çalışmalarından dolayı, Azerbaycan’da VEKTOR Uluslararası İlim Merkezi tarafından kendisine “Fahrî Doktora” Payesi verildi. 2022 yılında da Türk Dünyası Akademisi tarafından kendisine “Fahri Profesörlük” Unvanı verildi. Küzeci’nin bazı eserleri ve yazıları Arapça, Azerbaycan Türkçesi, İngilizce ve Rus, Özbek, Kazak dillerine tercüme edilmiştir. Basılmış 60 adet eserinden bazıları; Suçum Türk Olmaktır, Kerkük şairleri, Irak Basın Tarihi, Türkmeneli Edebiyatı, İçimizdeki Kerkük, Kerkük Soykırımları, Kerkük’ün Mili Şairi Mehmet İzzet Hattat, Kerkük’ün Efsane Sesi Abdülvahit Küzeci, Nevruz Çiçekleri (Türk Dünyası Kadın Şairleri), Ortadoğu’da Türk Katliamları, Sinan Sait, Türkmen Milli Takımı, Şehit Hüseyin Demirci (Tembel Abbas), Sarmaşık Duygular, Osmanlıdan Günümüze Irak’ta Türkçe Dergiler, Kerkük’ten Azerbaycan’a, Horyatlarım, Kerkük Katliamı, Telaferli Felekoğlu, Kerkük’ten Sesleniş, İçimizdeki Kerkük, Telafer Şairleri… İletişim: www.skuzeci.com skuzeci@gmail.com (+90) 533 255 26 60
RELATED ARTICLES

Azerbaycan’ın Hoşgörü Siyasetinin Somut Örneği Olarak Ahıskalı Türkler

Azerbaycan’ın Hoşgörü Siyasetinin Somut Örneği Olarak Ahıskalı Türkler Fazıl Mustafa* Genel olaraq Türk toplulukları bilim adamları için konuların tarihsel metodoloji üzerinden çözümü aktüel olduğundan sosiolojik metodoloji...

Irak’ta Nüfus Sayımı ve Irak Türklerine Etkisi

Irak’ta Nüfus Sayımı ve Irak Türklerine Etkisi FİRAS AĞAOĞLU firasagaoglu1@gmail.com  Nüfus sayımları, bir ülkenin demografik ve sosyo-ekonomik yapısını anlamak için vazgeçilmez bir aracı temsil etmektedir. Bilimsel temellere...

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: (Rusya-Ukrayna arasındaki füze gerilimi) ‘Benden sonrası tufan’ anlayışıyla bir yere varılmaz

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "(Rusya-Ukrayna arasındaki füze gerilimi) Bunlar bölgeyi, dünyayı büyük bir savaşın eşiğine getirebilir. 'Benden sonrası tufan' anlayışıyla bir yere varılmaz."...

Most Popular

Azerbaycan’ın Hoşgörü Siyasetinin Somut Örneği Olarak Ahıskalı Türkler

Azerbaycan’ın Hoşgörü Siyasetinin Somut Örneği Olarak Ahıskalı Türkler Fazıl Mustafa* Genel olaraq Türk toplulukları bilim adamları için konuların tarihsel metodoloji üzerinden çözümü aktüel olduğundan sosiolojik metodoloji...

Irak’ta Nüfus Sayımı ve Irak Türklerine Etkisi

Irak’ta Nüfus Sayımı ve Irak Türklerine Etkisi FİRAS AĞAOĞLU firasagaoglu1@gmail.com  Nüfus sayımları, bir ülkenin demografik ve sosyo-ekonomik yapısını anlamak için vazgeçilmez bir aracı temsil etmektedir. Bilimsel temellere...

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: (Rusya-Ukrayna arasındaki füze gerilimi) ‘Benden sonrası tufan’ anlayışıyla bir yere varılmaz

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "(Rusya-Ukrayna arasındaki füze gerilimi) Bunlar bölgeyi, dünyayı büyük bir savaşın eşiğine getirebilir. 'Benden sonrası tufan' anlayışıyla bir yere varılmaz."...

Yok Olmayı İstemiyorsak!

Yok Olmayı İstemiyorsak! Fevzi Türker Osmanlı İmparatorluğu, 623 yıllık tarihinin ilk yarısında bir Türk devleti olarak fetihleriyle esas büyümesinin büyük bölümünü bu dönemde gerçekleştirmiştir. İkinci yarısında...

Recent Comments