Azerbaycan’dan Irak Türkmenlerine Büyük Destek

Azerbaycan’dan Irak Türkmenlerine Büyük Destek

Şemsettin Küzeci

 “Tarihi araştırdığımızda gördük ki, Kuzey Azerbaycan, güney Azerbaycan ve Irak Türkmenleri bir bütünün parçalarıdır”

                                                                                              Haydar Aliyev

Yukarıdaki slogan altında Merkezi Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de bulunan “Bakü Uluslararası Çokkültürlülük Merkezi- Bakı Beynəlxalq Multikulturalizm Mərkəzi” ile “Uluslararası İlişkiler Analiz Merkezi- Beynəlxalq Münasibətlərin Təhlili Mərkəzi” ve Kerkük Kültür Derneği’nin katkılarıyla “Irak Türkmenleri ve Türk Dünyası: Tarihsel Hafızanın Kurtarılması-İraq türkmanları və Türk dünyası: Tarixi yaddaşın bərpası” başlıklı uluslararası bir konferans 30-31 Ekim 2023 tarihlerinde Bakü’de düzenlendi.

Konferansa, Irak’ın Bağdat, Tuzhurmatu, Dakuk, Kerkük, Erbil, Musul-Telafer il ve bölgelerinden ve Almanya, Hollanda ve Türkiye’den de yaklaşık 40 Türkmen’in katılımıyla gerçekleşti.

Pazartesi, 30 Ekim 2023

Haydar Aliyev’in Mezarının Ziyareti

Konferans öncesi Irak Türkmen heyeti, Azerbaycan’ın Fahri Mezarlığını ziyaret etti. Azerbaycan Lideri Haydar Aliyev’in mezarına çelenk konuldu. Ardından “Kerkük İlahi Grubu” Haydar Aliyev’in doğumunun 100. Yılı anısına Kuran’ı Kerimden ayetler ve Mevlidi Şerif okudular. Ardından da heyet, Aliyev’in eşi Zarife hanımın mezarına çiçekler bırakarak ruhuna Fatiha suresini okundu.

Şehitler Mezarlığı ile Türk Şehitliği ziyareti

Irak Türkmen heyeti Karabağ şehitliğini resmi ziyarette bulundu. Heyetin son durağı ise, 1918 yılında Azerbaycan’ın kurtuluşu için Nuri Paşa komutanlığında Kafkas İslam Ordusunda şehit düşen Türk şehitliği ziyarete dildi. Şehitlikte Kerküklü 7 Türkmen şehidin de mezarlarına çelen konularak, tüm şehitler için ayetler ve mevlidi şerif okudu.

 Irak Türkmenleri ve Türk Dünyası: Tarihsel Hafızanın Kurtarılması Konferansı

Bakü Uluslararası Çokkültürlülük Merkezi ile Bakü Uluslararası İlişkiler Analiz Merkezi ve Kerkük Kültür Derneğini katkılarıyla 30 Ekim’de Hyatt Regency Otelde “Irak Türkmenleri ve Türk Dünyası: Tarihsel Hafızanın Kurtarılması” başlıklı konferans düzenlendi. Konferans 6 panelden oluştu. Açılış ve protokol konuşmalarını; sırasıyla Bakü Uluslararası Çokkültürlülük Merkezi Başkanı Revan Hasanov, “Uluslararası İlişkiler Analiz Merkezi Başkanı Ferid Şefiyev, Irak’ın Bakü Büyükelçisi Mekki Reysam El- Mamauri, Irak Milletvekili Erşat Salihi ve Kerkük Kültür Derneği Başkanı Şemsettin Küzeci yaptı.

Azerbaycan Uluslararası İlişkiler Analiz Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Büyükelçi Ferid Şefiyev, konferansın siyasi değil, kültürel ve bilimsel bir etkinlik olduğunu söyledi. Tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını, Irak’la da iyi ilişkiler içerisinde bulunduklarını belirten Şefiyev, Irak Türkmenleri ile Azerbaycanlıların birbirlerine çok yakın olduğunu kaydetti. Irak Parlamentosu Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Irak Türkmenleri ile Azerbaycanlıların kardeş olduğunu söyledi. Azerbaycan Türkleri ile Irak Türkmenleri arasında bağları daha da güçlendirmek için çalıştıklarını belirterek, “Birlikte çalışarak bu coğrafyada barış, istikrar ve huzuru tesis ede biliriz. Sınırlarımız uzak olsa da gönüllerimiz yakın.” dedi. Kerkük Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Küzeci, Irak Türkmenlerinin Azerbaycan Türklerinin bir parçası olduğunu söyledi. “İlişkilerimizin devam etmesini temenni ediyorum. Turan’a doğru hep birlikte yürüyeceğiz.” Sözlerine ekledi.

Konferans, Azerbaycan ve Irak Türkmenleri arasında kültürel ilişkiler çerçevesinde aşağıdaki panellerle devam etti.

Birinci Panel: “Azərbaycan və İraq türkmanları arasında mədəni əlaqələr. Dünən, bu gün, sabah”

Moderator: Şəmsəddin Küzəçi- Kərkük Türkman Mədəniyyət Dərnəyinin rəhbəri 

Qəzənfər Paşayev– əməkdar elm xadimi, professor Azərbaycan və İraq türkmanları arasında mədəni əlaqələrin tarixi” 

Aydın Kərkük– İraq Türkman Ədəbiyyatçılar birliyinin sədri “Azərbaycan və İraq türkmanlarının 2000-ci ilin əvvəllərinədək mədəni əlaqələri”

Fevzi Əkrəm Terzioğlu– İraq ədəbiyyatçılar və yazıçılar birliklərinin türkman ofisinin katibi“Azərbaycan və İraq ədəbiyyatçıları arasında ortaq fəaliyyət”

 

İkinci Panel: “İraq türkmanlarının Türk dünyasında yeri. Azərbaycanın və Türkiyənin nümunəsində”

Moderator: Cavid Vəliyev- Beynəlxalq Münasibətlərin Təhlili Mərkəzinin şöbə müdiri

Sabir RüstəmxanlıXalq şairi, Milli Məclisin deputatı“Türkmanların Türk Dünyasında yeri”

Kürşat Çavuşoğlu- jurnalist, Türkman Həmrəylik təşkilatının rəhbəri 

Mövzu: “Türk dünyasında türkman varlığı. Türkiyənin örnəyi”

Xatirə BəşirliAMEA-nın Nizami Gəncəvi adına Milli Azərbaycan Ədəbiyyatı Muzeyinin elmi işlər üzrə direktor müavini, professor

Mövzu: “İraq türkmanları və Azərbaycan yeni ədəbi-mədəni çağırışlar müstəvisində”

Çoban Xıdır Uluxan – dilçi, Kərkük Universitetinin professoru

Mövzu: “Füzulinin poeziyasında türkman şivəsinin izləri”

Səlcuq Bacalan- Ortadoğu Araştırmalar Mərkəzinin (ORSAM) elmi işçisi

Mövzu: “İraq türkmanlarında və Azərbaycanda milli kimlik məsələsi”

Üçüncü Panel: “İraq türkmanları bu gün”

Moderator: Aqil Şirinov – Azərbaycan İlahiyyat İnstitutunun rektoru, ilahiyyat üzrə fəlsəfə doktoru 

Neşet Əhməd- Niderlandda Türkman Diaspor Təşkilatının rəhbəriAvropada məskunlaşmış türkmanların milli kimlik ətrafında təşkilatlanması”

Əfzələddin ƏsgərAMEA-nın Floklor İnstitutunun professoru Böyük türkmanlardan İraq türkmanlarına doğru etnogenez prosesi”

Qənim Osmanİraq Türkmanları İnsan Haqları Dərnəyinin Almaniya təmsilçisiAvropadakı türkmanların insan hüquqlarının təminatı uğrunda mübarizəsi”

Faruk Abdullah- Bağdaddakı Türkman Qardaşlıq Оcağının sədri, İraq Türkman Cəbhəsinin sabiq rəhbəri

İraqda türkman qurumları”

 Dördüncü Panel: “İraq  türkmanlarının mədəni-mənəvi irsi və Azərbaycan”

Moderator: Araz Qurbanov- Bakı Beynəlxalq Multikulturalizm Mərkəzinin aparıcı məsləhətçisi

Güllü Yoloğlu- AMEA-nın Tarix və Etnologiya İnstitutunun “Türk xalqlarının etnoqrafiyası” şöbəsinin müdiri, tarix elmləri doktoruİraq türkmanlarının tarixi abidələri”

 Adil Zeynalabdin –Ortadoğu Strateji Araşdırmalar Mərkəzinin (ORSAM) elmi işçisiİraq türkmanlarının mədəni irsi insan hüquqları kontekstində”

 Elçin Əsgərov- Avrasiya Beynəlxalq İnkişaf Assosiasiyasının İdarə Heyətinin sədri “İraq türkmanları və Azərbaycan – ortaq mədəni irsin öyrənilməsi, bərpası və inkişafı problemləri”

Necat Kevseroğlu- İraqdakı “Türkmaneli” qəzeti, araşdırmaçı-jurnalist“Kərkükdə tarixi türk izləri”

 Beşinci Panel “İraq türkmanlarının söz sənəti ümumtürk ədəbiyyatının

nümunəsi kimi”

Moderator: Mətin Məmmədli- Beynəlxalq Münasibətlərin Təhlili Mərkəzinin aparıcı məsləhətçisi

Ləman Süleymanova- AMEA Floklor İnstitutu, filologiya üzrə fəlsəfə doktoruAzərbaycan bayatıları və İraq türkmanlarının hoyratları”

 Ömər Türkmanoğlu- Qazi Universitetinin professoru, sənətşünas“İraq türkmanlarının Türk dünyasının mədəniyyətində və incəsənətində payı”

Yıldız Səadəddin Bağdad Universiteti, Dilçilik fakültəsi Fələkoğlunun yaradıcılığında “millət” və “yurd” anlayışları”

Səkinə QaybalıyevaAMEA-nın Folklor İnstitutu, filologiya üzrə fəlsəfə doktoruİraq türkman ziyalılarının yaradıcılığında Azərbaycan”.

 Altıncı Panel“İraq türkmanlarının mətbuatı və Azərbaycan. Gələcəyə baxış”

Moderator: Yadigâr Məmmədli- Bakı Beynəlxalq Multikulturalizm Mərkəzinin şöbə müdiri, Mətbuat Şurasının İdarə Heyətinin üzvü

Rəşad MəcidMətbuat Şurasının sədri, “525-ci qəzet”in baş redaktoruAzərbaycan türkman ədəbi əlaqələrinin mediada işıqlandırılması”

Şəmsəddin Küzəçi – Beynəlxalq Kərkük Türkman Mədəniyyət Dərnəyinin rəhbəri İraq türkman mətbuatının qısa tarixi”

Gülzar Bayatlı jurnalist, Türkmaneli Televiziya Kanalının aprıcısıİraq türkman mətbuatının aparıcı nümayəndələri”

Vüqar Zifəroğlu- BDU-nun jurnalistika fakültəsinin dekanı, Mətbuat Şurasının sədr müavini Azərbaycan və İraq türkman mediası arasında əməkdaşlıq. Zərurət və perspektivlər”

Əhməd Haşim Muxtaroğlu- jurnalist, Türkman təhsil idarəsinin müdiriİraqda müasir türkman mediası”

 Değerlendirmek Konuşmaları

Panellerin sonunda Araz Qurbanov ile Şemsettin Küzeci tarafından birer değerlendirmek konuşması yapıldı. Konuşmalarda Irak Türkmenleri Azerbaycan kültürel, sanatsal ve edebiyat alanlarında aynı kökten aynı soydan olduklarına vurgu yapıldı. Bundan toplantı bir başlangıçtır.  Bu süreçten sonra iki toplum arasında daha zengin etkinliklerin yapılması ve sık sık bu gibi görüşmelerin ve buluşmaların gerçekleşmesine olumlu olarak değerlendirildi.

Azerbaycanlı Profesör Gazanfer Paşayev Ödüllendirildi

Uzun yıllardan beri hayatını ilmi ve edebi çalışmalarını Irak Türkmenlerine hasreden Azerbaycan İlim insanı, emektar İlim hadimi Profesör Gazanfer Paşayev, Irak devleti tarafından ödüllendirildi. Irak Kültür Bakanı Ahmet Fekkak tarafından ödüllendirilen Paşayev, ödülünü Irak eski Spor Bakanı Casım Muhammed Cafer ve Irak Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliği- Türkmen Edebiyatçılar Ofisi Genel Sekreteri Fevzi Ekrem Terzioğlu tarafından takdim edildi. Öte yandan Kerkük Kültür Derneği tarafından da 2023 Yılı Hizmet Ödülü Gazanfer Paşayev’a Dernek Başkanı Şemsettin Küzeci tarafından takdim edildi. Bir ödül de Antalya Irak Türkmen Dayanışma derneği tarafından verildi. Ödülü Dernek Başkanı Kürşat Çavuşoğlu takdim etti.

Tarihi Şirvanşah Müzesi ve Restoranı Akşam Yemeği Musiki Gecesi

1952 yılında hamam olarak inşa edilen ve günümüzde hem müze hem de restoran olarak kullanılan Şirvanşah Müze Restaurant’ta Azerbaycan’ın harika yöresel yemekleri yapılmaktadır. 18 yemek odası ve 10 civarında yemek salonları bulunan restoranda her akşam Azerbaycan halk müziği ve makam usluları Azerbaycan sanatçıları tarafından ifa edilir. Irak Türkmen heyeti akşam yemeği için bu müze ve restoranda misafir edildi. Birbirinden lezzetli Azerbaycan yemekleri takdim edildi. Daha sonra Azerbaycan Kültür Bakanlığı sanatçıları ve müzisyenleri sahne alarak bizler muhteşem bir müzik ziyafeti takdim edil. Türkmen heyetinde yer alan Prof. Dr. Ömer Türkmenoğlu okuduğu Kerkük ve Azerbaycan türküleriyle adete geceyi salladı ve neşemize neşe kattı.

Plaket Takdimi

Kerkük Kültür Derneği adına dernek başkanı Şemsettin Küzeci Bakü Uluslararası Çokkültürlülük Merkezi Başkanı Revan Hasanov, ve “Uluslararası İlişkiler Analiz Merkezi Başkanı Ferid Şefiyev, birer teşekkür plaketi takdim edildi. Ayrıca Irak Kültür Bakanı adına da Revan Hasanov’a Fevzi Ekrem Terzioğlu bir teşekkür plaketi takdim edildi. Böylece etkinliğin birinci gecesi bu güzel muhteşem faaliyetlerle son buldu.

Salı, 31 Ekim 2023

Nesimi ve Fuzuli Heykelleri ziyareti

Etkinliğin 2. Gününde Irak Türkmen heyeti Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de bulunana Iraklı Şairler Fuzuli ile Nesimi’nin heykellerine resmi bir şekilde çelenk konuldu.  Ruhlarına dualar okunarak hatıra fotoğrafları çekildi. Irak’ta doğan, Kerkük’te yaşayan ve Irak’ın Kerbela şehrinde vefat eden Fuzuli’nin Irak’ta her hangi bir heykeli mezarı bile uygun bir mekânda olmazken Azerbaycan ve Türk dünyasında bu kadar ilgi görmesi bizler için çük düşündürücü bir konu olması gerek.

Haydar Aliyev Merkezi ziyareti

Azerbaycan’ın en önemli yapılarından biri olarak gösterilen Haydar Aliyev Kültür Merkezi, 2007’de düzenlenen bir yarışmanın sonucunda Iraklı Mühendis Zaha Hadid tarafından tasarlandı. Azerbaycan Cumhuriyeti tarafından yaptırılan bu eser, modern, sıradışı ve futuristik mimarisi ile Azerbaycan toplumunun geleceğe yönelik yaklaşımının da bir sembolü olarak görülmektedir.Kültür merkezi, adını 1969-2003 yılları arasında Azerbaycan’a liderlik yapmış olan Haydar Aliyev’den almıştır ve açılışı dönemin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla gerçekleşmiştir. Azerbaycan ve Azeri toplumu için öneminin yanı sıra, Haydar Aliyev Kültür Merkezi dünya mimarisi adına da çok büyük önem teşkil eder. Zaha Hadid, dekonstrüktivizm akımının en önemli temsilcilerinden biri olarak, bu eserinde de akışkan ve postmodern bir tasarım ortaya çıkarmıştır. Binanın yüzeyleriyle oynanarak dik açılı kenarlar akışkan ve organik bir şekilde çözülmüştür.

Irak Türkmen Heyeti bu kültür merkezini ziyaret ederek, Azerbaycan’ın tarihi, kültürü, folkloru ve edebiyatı ile sanata eserlerini gördüler. Merkezin her köşesinde tarih kokan ve varlık gösteren bu merkez adeta dünyada Türk medeniyetinin eserlerini de içine alarak insanoğluna özünü ve varlığını hatırlatmaktadır.

Irak Türkmen Milli Kıyafetleri Merkez tarafından teslim alınması

Irak Türkmen heyeti, Türkmen Milli kıyafetlerinkinden biri erken diğer kadın Kerkük’ün ünlü terzileri tarafından dikilerek Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev ile Mihriban Hanım için getirilmiştir. Ancak Merkez yetkilileri kıyafetleri merasimsiz teslim alacaklarını ifade ettiler. Uzun bir süre istişarelerden sonra Fotoğraf çekilmeden teslim alacaklarını ısrar eden yetkililer, Türkmen heyetinin kıyafetlerini teslim etmeme kararı aldı. Böylece kıyafetlerin başka bir etkinlik ve başka bir platformumda resmi ve basın huzurunda teslim edilmek üzere ertelendi.

Türk dünyası Sevdalısı Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva’nin Mezarı ziyareti

Haydar Aliyev Merkezi ziyaretinden sonra Irak Türkmen heyeti Türk dünyası sevdalısı ve Irak Türkmenlerinin savunucularından biri olan Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva’nin 40. Günü anısına 2. Fahri Mezarlıkta ziyaret edildi. Heyet Paşayeva’nın mezarına Irak Türkmen toprağı ile Türkmen bayrağını bıraktıktan sonra “Kerkük İlahi Grubu” Yasin suresiyle mevlidi Şerif okudular. Dualar edildikten sonra Kerküklü Türkmen kadın şairi Kadriye Ziya Ganire Paşayava’nın ardından yazmış olduğu şiirini seslendirirken ziyaretçileri hüngür hüngür ağlattı. Irak Türkmen heyeti gözyaşları ile Kerkük aşığı Türk dünyası sevdalısı Ganire Paşayeva’ya veda ettiler…

Türkmen Heyetinin Irak’ın Azerbaycan Büyükelçiliği ziyareti

Irak’ın Azerbaycan Büyükelçisi Mekki Reysam El- Mamauri Azerbaycan’da etkinliğe katılan Türkmen heyetini kabul ederek, yakından ilgilendi. Türkmen heyetini bu anlamlı etkinliğe katılmalarından dolayı tebrik eden Büyükelçi, gelecekte Irak ile Azerbaycan arasında daha etkili etkinliklerin yapılacağına inanıyorum. Bu bir başlangıçtır. Bunun devamını bekliyoruz. Bu gibi toplantılar İki ülke arasında hem Kültür hem sanat hem de iki toplumunun birbirlerine bakış açılarını da yakınlaştıracağının kanısındayız dedi. Ziyaret esnasında Gazze Şehitleri için dualar ve ilahiler okunarak yad edildiler. Heyet ile Elçilik ve misafirler hatıra fotoğraf çektirerek ziyaret son buldu.

 Azerbaycan Yazarlar Birliği’nde Kitap Tanıtımı

Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayav’in babası Resul Rıza’nın 1959 yılında Bahtiyar Vahapzade ve Kasım Kasımzade ile yapmış olduğu ziyaret sonrası yazmış olduğu “Uzak Ellerin Yakın Töhfeleri” eserinin Yeni Türkçe ile bir kitap haline getiren Şemsettin Küzeci’nin bu kitabı Azerbaycan Yazarlar Birliğinde Irak Türkmen heyetinin huzurunda tanıtımı yapıldı. Tanıtıma AYB Başkanı Anar, Başkan yardımcısı Reşat Mecit, Profesör Gazanfer Paşayev ve çok sayıda edebiyatçı, şair, yazar ve Türkmen severler katıldı. Kitap takdimatı Reşat Mecit tarafından yönetildi. Gazanfer Paşayev verilen ilk konuşma sonra söz AYB başkanı Anar Beye varildi.

Şemsettin Küzeci’ye Resul Rıza Ödülü

 AYB Başkanı Anar, Irak Türkmen heyetine ziyaretlerinden dolayı Teşekkür ederek, Babasının bu eserini yeniden gençlere kazdırılmasından dolayı Şemsettin Küzeci’ye teşekkür ederek, 2023 yılı Azerbaycan Yazarlar Birliğinin Resul Rıza Ödülü Şemsettin Küzeci’ye verilmesini ilan etti. Ayrıca Anar Bey Şemsettin Küzeci’yi Azerbaycan yazarlar Birliği Kerkük Temsilcisi olarak görevlendirdi…

Azerbaycan Yazarlar Birliğine Yeni Fahri Türkmen Üyeleri

AYB bünyesinde Irak Türkmen Edebiyatçılar Danışmanı olan Gazanfer Paşayev konuşmasından sonra yeni 5 Türkmen şairin üyeliğini yönetime arz etti. Bu şairler, Kadriye Ziya, Mehmet Ömer Kazancı, Mahir Nakip, Ali Yağmuroğlu, Mahmut Kasapoğlu, bundan sonra da bu üyeliklerin devam ettiğine de vurgu yapıldı. Böylece Türkmen yazarların Azerbaycan Yazarlar Birliği üyesi olan Türkmenlerin sayısı 18’e yükseldi.

 Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev’e Hizmet Ödülü

Irak Türkmen edebiyatına ve medeniyetine vermiş oldukları hizmetlerinden dolayı AYB Başkanı Anar Beye Kerkük Kültür Derneği adına Hizmet Ödülü verildi Ödülü Dernek Başkanı Dr. Şemsettin Küzeci takdim etti.

Azerbaycanlı Şair ve İş İnsanı Hurman Muradova’ya Büyük Ödül

Irak Türkmenleri ile Azerbaycan arsında medeni ve insani ilişkilerin geliştirilmesindeki emeklerinden dolayı, Azerbaycanlı Şair ve İş insanı Hurman Muradova’ya Irak Kültür Bakanı tarafından Hizmet Ödülü gönderildi. Ödülünü Irak Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliği- Türkmen Ofisi Genel Sekreteri Fevzi Ekrem Terzi takdim etti.

Azerbaycan (Matbuat Şurası) Basın Konseyi Ziyareti

Türkmen heyeti etkinlik kapsamında Azerbaycan Matbuat şurası (Basın Konseyi) ni ziyarete ederek Irak Türkmen basını hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu. Heyette yer alan Türkmen şairleri de birer şiir okuyarak ziyarete renk akıttılar. Azerbaycan Devlet Üniversitesi, Gazetecilik Fakültesi öğrencilerini de katıldığı buluşmada çok önemli konular ele alındı. Buluşmada Basın Konseyi Başkanı Reşat Mecit, Gazetecilik Fakültesi Dekanı Vügar Mememdov ve Bakü Uluslarası Çokluluk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Yadigâr Memmedli, Gazeteci Azer Hasret ve diğer yetkililer de hazır bulundu… Toplantı kapsamında Kerkük Kültür Derneği adına Azerbaycan Matbuat Şurası Başkanı Reşat Mecit, Yadigâr Memmedli ve Azer Hasret birer Teşekkür Belgesi takdim edildi.

Kerkük İlahi Grubu Azerbaycan İlahiyat Fakültesinde

Kerkük İlahi Grubu üyeleri Ali Köprülü, Oğuz Demirci, Hüseyin Altunses ve Sami Blaveli, Bakü Devlet Üniversitesi, İlahiyat Fakültesine konuk oldular. Grup Başkanı Molla Ali Köprülü bir konuşma yaparak, Kerkük ilahileri hakkında bilgi verdi. Öğrenciler tarafından büyük ilgi gören grup okudukları örnek ilahiler herkesin beğenisini kazandı. Daha sonra bir konuşma yapan, Azerbaycan İlahiyat Enstitülünün rektörü, ilahiyat felsefe doktoru Aqil Şirinov Kerkük İlahi Grubuna teşekkür etti. Irak Türkmen öğrencilere fakültemizde bursu olarak okumalarına fırsat tanıyacaklarını. Şimdiden öğrencilerinizi gönderebilirsiniz dedi.

 Azerbaycan Matbuat Şurası ile Kerkük Kültür Derneği arasında İşbirliği Protokolü imzalandı

Irak Türkmen medya kuruluşları ile Azerbaycan Basın konseyi arasında ortak projeler ve işbirliği yapılması konusunda Kerkük Kültür Derneği ile Matbuat Şurası arasında bir İşbirliği metni imzalandı. Basın Konseyi Başkanı Reşat Mecit ile Kerkük Kültür Derneği Başkanı Şemsettin Küzeci tarafından imzalanana protokolde bundan sonra da bu işbirliği kapsamında diğer gazeteler ve Türkmen medya kuruluşları arasında ortak çalışmalar yapılacaklarına vurgu yapıldı. Toplantının sonunda Matbuat Şurası Başkanı Reşat Mecit, Azerbaycan ile Türk dünyası arasındaki çalışmalarından dolayı Şemsettin Küzeci’ye bir teşekkür plaketi takdim edildi.

“Irak Türkmenlerinin Türk Dünyasında Yeri” Kapanış Toplantısı

20-31 Ekim 2023 tarihleri arasında “Bakü Uluslararası Çokkültürlülük Merkezi- Bakı Beynəlxalq Multikulturalizm Mərkəzi” ile “Uluslararası İlişkiler Analiz Merkezi- Beynəlxalq Münasibətlərin Təhlili Mərkəzi” ve Kerkük Kültür Derneği’nin katkılarıyla “Irak Türkmenleri ve Türk Dünyası: Tarihsel Hafızanın Kurtarılması-İraq türkmanları və Türk dünyası: Tarixi yaddaşın bərpası” düzenlenen başlıklı uluslararası bir konferansin kapanış toplantısı Bakü’de İçerişehir’de Han Restoran’da akşama yemeğiyle eşliğinde gerçekleştirildi. Kapanış konuşmasında Bakı Beynəlxalq Multikulturalizm Mərkəzi yetkilileri Yadigâr Memmedli ile Araz Qurbanov ve Kerkük Kültür Derneği Başkanı Şemsettin Küzeci birer konuşma yaparak, etkinliğe katılanlara teşekkür ettiler. Ardından Tüm heyet katılım belgeleri takdim edildi. Gece Azerbaycan ve Kerkük müziğinde örnekler sunularak son buydu.

                                                                                      Teşekkürler Azerbaycan…

Previous articleCumhurbaşkanlığı: Irak ve Azerbaycan, çeşitli alanlarda çift taraflı anlaşmalar imzalayacak
Next articleCumhurbaşkanı Reşid, Ermenistan’a gidiyor
Dr. ŞEMSETTİN KÜZECİ Araştırmacı, eğitimci, gazeteci, şair, yazar Şemsettin Küzeci; 1965 yılında Kerkük’te doğdu. 1989 yılında Musul Üniversitesinden mezun oldu. 5 Yıl Kerkük’te lise öğretmenliği yaptı (1992-1996). Kerkük Televizyonu, Bağdat Türkmence radyosunda “gençlik ve spor” programları hazırlayıp sundu (1992-1995). Yazılarını Bağdat’ta Türkçe yayınlanan “Yurt” gazetesi, “Kardeşlik ve Birlik Sesi” dergilerinde yayınladı. 1993 yılında Irak rejimi tarafından tutuklandı. Üç ay Tikrit muhaberatında kaldıktan sonra serbest bırakıldı. 2015 yılında Musalla Lisesinde Lise öğretmeni olarak çalıştığı mesleğinde kendi isteği üzerinde Kerkük’te emekliye ayrıldı. 1996 yılında siyasi nedenlerden dolayı Irak’ı terk ederek Türkiye’ye yerleşti. 1999 yılında Irak Türkmen Cephesi Türkiye temsilciliğinde Basın Yayın ve Enformasyon Şube Müdürü olarak çalıştı (1999-2003). Kerkük Gazetesi'nin Türkiye temsilciliği ve Türkmeneli TV’de muhabir, programcılığı ve haber müdürü olarak çalıştı (2005-2009). 2008 yılında “Irak Basın Tarihi” üzerine Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV ve Sinema bölümünde “Osmanlı’dan Günümüze Irak’ta Basın Tarihi” konulu yüksek lisansını ve 2010 yılında Hollanda'da Global Lahey Üniversitesinde “Irak Televizyonları” üzerine doktorasını yaptı. 2009-2019 yılları arasında Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi'nde Basın ve Kültür Müdürü, 4 Şubat 2019 ile 14 Temmuz 2020 tarihleri arasında (ORSAM) Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nde Türkmen ve Medya uzmanı olarak görev yaptı. 16 Temmuz 2020 tarihinden beri Türkmeneli Vakfı Başkanlığından basın danışmanı olarak görev yapmaktadır. Sürekli basın kartı sahibi olan Küzeci, aynı zamanda Kerkük Gazetesi genel yayın yönetmeni ve Türkiye temsilcisi görevini sürdürmektedir. 2020 yılından beri Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şb. Yönetim kurlu üyesidir. Irak Türklerini; Türkiye, Türk dünyası ve uluslararası faaliyetlerinde gerçekleşen onlarca kongre, kurultay, konferans, bilgi şöleni ve toplantılarda temsil etti. 400’ye yakın uluslararası hizmet, takdir, teşekkür, onur belgesi, plaket ve ödül almıştır. 2006’da Irak, Azerbaycan ve Türkiye ile ilgili yapmış olduğu ilmî ve edebî çalışmalarından dolayı, Azerbaycan’da VEKTOR Uluslararası İlim Merkezi tarafından kendisine “Fahrî Doktora” Payesi verildi. 2022 yılında da Türk Dünyası Akademisi tarafından kendisine “Fahri Profesörlük” Unvanı verildi. Küzeci’nin bazı eserleri ve yazıları Arapça, Azerbaycan Türkçesi, İngilizce ve Rus, Özbek, Kazak dillerine tercüme edilmiştir. Basılmış 60 adet eserinden bazıları; Suçum Türk Olmaktır, Kerkük şairleri, Irak Basın Tarihi, Türkmeneli Edebiyatı, İçimizdeki Kerkük, Kerkük Soykırımları, Kerkük’ün Mili Şairi Mehmet İzzet Hattat, Kerkük’ün Efsane Sesi Abdülvahit Küzeci, Nevruz Çiçekleri (Türk Dünyası Kadın Şairleri), Ortadoğu’da Türk Katliamları, Sinan Sait, Türkmen Milli Takımı, Şehit Hüseyin Demirci (Tembel Abbas), Sarmaşık Duygular, Osmanlıdan Günümüze Irak’ta Türkçe Dergiler, Kerkük’ten Azerbaycan’a, Horyatlarım, Kerkük Katliamı, Telaferli Felekoğlu, Kerkük’ten Sesleniş, İçimizdeki Kerkük, Telafer Şairleri… İletişim: www.skuzeci.com skuzeci@gmail.com (+90) 533 255 26 60