Azerbaycan Şiiri Kitabı
(Araştırma ve İnceleme)
Şemsettin Küzeci
Bu kitap, Irak Kültür ve Tanıtma Bakanlığı Türkmen Kültür Müdürlüğü, kültür yayınları dizisinin 66 numarayla ile Abdüllatif Benderoğlu’nun imzasıyla Bağdat Genel Kültür İşleri Evi tarafından 1987 yılında yayımlandı. İki cilt olan bu şahane eser, Azerbaycan şiirinin başlangıcından 1917 yılına kadar ve şairleri ve ürünlerini ve yaşadıkları dönemleri titizlikle ortaya koymuştur.
Kitap’ta Benderoğlu, Önsöz ve giriş bölümlerini yazarak, birinci bölüm Şairler, Katran Tebrizi, Hatip Tebrizi, Aynulkazzat Miyaneci, Kivami Matrazi Gencevi, Mehseti Gencevi, Afzaluddin İbrahim Hakani Şirvani, Nizami Gencevi’ye yer vermiştir. İkinci Giriş bölümünden sonra da İzzeddin Hasanoğlu, Marağalı Avhadeddin Avhadi, Şemseddin Muhammed Assar Tebrizi, Kadı Burhaneddin, Kasım Enver, İmadeddin Nesimi el-Bağdadi’yer yer verirken, üçüncü giriş bölümünden sonra daKişveri, Habibi, İsmail Hatai, Muhammed Fuzuli el-Bağdadi’ye yer vermiştir. 4. Giriş bölümünden sonra Muhammed Amani, Mesihi, Saip Tebrizi, Kavsi Tebrizi, Mehcur Şirvani, Molla Veli Vedadi, Molla Penah Vajıf gibi şairlere yer verilmiştir. 5. Giriş bölümü sonrası da Abbas Kulu Ağa Bakıhanov, Mirza Şefi Vazıh, Kasım Bey Zakir’e ve 6. Giriş sonrasında Mirza Fetih Ali Ahundov, Seyit Azim Şirvani, Hürşit Banu Natevan, Abdullah Bey Asi’ye ver verilmiştir. 7. Bölüm son bölüm olarakta; Mirza Ali Ekber Sabir, Muhammed Hadi, Abbas Sıhhat, Hüseyin Cavid gibi dev şairlere yer vermiştir. Kitabın son bölümünde ise, Şairlerin şiirlerinde geçen bazı Arapça ve Farsça kelimelerin Türkçe karşılığı verilmiştir.
Böylece kitabın birinci cildi olarak yukarıdaki şairlere yer verilmişti. Kitabın İkinci cildinde ise, bu dönemlerden sonra gelen şairler yer almaktadır.