ABD Başkanı Donald Trump Suriye’yi vurma emri verdiğini açıkladı. Trump, Fransa ve İngiltere’nin ABD ile güçlerini birleştirdiğini ifade etti.
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’deki kimyasal saldırıya ilişkin “saldırı emri” verdiğini söyledi.
Trump, ABD ile Fransa ve İngiltere’nin, Suriye rejimi hedeflerini vurmaya başladığını duyurdu.
Trump’ın saldırı emri sonrası Şam’dan patlama sesleri duyulduğu ifade edildi.
ABD, saldırılarda savaş uçakları ve Tomahawk füzelerini kullandı.
ABD Savunma Bakanlığı, “Suriye’deki operasyonumuzu bozmaya çalışan askeri platformları veya ekipmanları hedefleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.
ABD bombardımanı Barza bölgesinde bilimsel araştırma merkezi, Qaysun dağlarında Cumhuriyet Muhafızları genel merkezi, Mezzeh Askeri Havaalanı, Damir Askeri Havaalanı, Alkaswa bölgesi ve başkent Şam’da bazı merkezleri kapsadı.
TRUMP: SALDIRI EMRİNİ VERDİM
Trump’ın yaptığı açıklamadan satır başları şöyle:
Kısa bir süre önce Amerikan kuvvetlerine, Suriye diktatörü Beşar Esad’ın kimyasal silah kapasitesiyle ilgili yerlere yönelik kesin bir saldırı yapmaları için talimat verdim. İngiltere ve Fransa ile birlikte ortaklaşa bir operasyon şu anda başlamış durumda. İki ülkeye de teşekkür ediyoruz.
Bugün Fransa, İngiltere ve ABD haklı bir şekilde bu vahşete ve barbarlığa karşı güçlerini birleştirdi. Bugün askerlerimize sesleniyorum, tanrı onların yanında olsun. Dua ediyoruz ki ABD’yi korusun.
Bunlar bir kişinin eylemleri değil, bir canavarın işlediği suçlardır. Bugünkü adımımız, kimyasal silah üretimine ve kullanımına yönelik kararlı bir caydırıcılık cevabıdır. Suriye rejimi kimyasal unsurları kullanmayı bırakıncaya kadar (İngiltere ve Fransa’yla) bu (askeri) karşılığı sürdürmeye hazırız.
Bugün suçlu Esed rejimine en çok ekipman, finans sağlayan ve destek veren iki yönetime de bir mesajım var: İran ve Rusya’ya. Ne tür bir millet, masum kadın, çocuk ve erkekleri kitlesel olarak katleden bir suçluyla bağlantılı olmak ister ki? Toplumlar, dostluklarını sürdürdükleri ülkelerle değerlendirilir. Hiçbir devlet vahşi diktatörleri destekleyerek uzun süre devam edemez.
Rusya, şu anki karanlık yolda devam mı edeceğine, yoksa medeni milletler arasında istikrar ve barış için bir güç mü olacağına karar vermelidir.
SALDIRIDA EN AZ 6 SİVİL YARALANDI
Sputnik’e konuşan bir yerel kaynağın aktardığı bilgiye göre, ABD öncülüğündeki Suriye saldırılarında en az 6 sivil yaralandı.
Konuya ilişkin henüz Suriyeli yetkililerden açıklama yapılmadı
RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN TEPKİ
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye’nin barış için şansı olduğu bir zamanda saldırıya uğradığını söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Esad rejimine yönelik saldırısına tepki gösterdi. Zaharova, geçen hafta Suriye’de yaşanan şüpheli kimyasal madde saldırına karşılık Suriye’nin başkenti Şam’a yönelik gerçekleştirilen hava saldırısından saatler sonra sosyal medyada yaptığı açıklamada, Suriye’nin barış için şansı olduğu bir zamanda saldırıya uğradığını söyledi. Zaharova, “İlk olarak Arap Baharı, Suriye halkını test etti. Sonra Suriye ve Irak’taki DEAŞ, şimdi de akıllı Amerikan füzeleri. Bağımsız bir ülkenin yıllardır terörist saldırganlığı altındaki başkentine saldırıldı” ifadelerini kullandı. Zaharova, “Barış için şansı olduğu bir zamanda Suriye’nin başkentine saldırmak için anormal olmalısınız” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye düzenlediği saldırıyı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı koltuktan indirme ve Arap Baharı’nı yeniden canlandırma girişimi olarak niteledi.
OPERASYONDAN SONRA İNGİLTERE’DEN İLK AÇIKLAMA
Suriye’ye düzenlenen hava harekatı sonrası İngiltere Başbakanı Theresa May basın toplantısı düzenledi.
May’in konuşmasından satır başları;
Geçen hafta Duma’da yüzlerce kişi hayatını kaybetti, bütün belirtiler kimyasala silah saldırısı olduğunu gördük. Kadın, erkek, çocuk korkunç ölümlerini, korunmak için evlerinin bodrumuna saklanan insanları gördük. Klor gibi bir kokuyla insanların ciğerlerinin yandığını gördük. Semptomların toksik kimyasal olduğuna dair raporlar ulaştı. Kimyasal silah varil bombasıyla kullanıldı.
Haber alma teşkilatları, saldırının arkasında Suriye’nin olduğu açıklandı. Muhaliflerin varil bombaları yok. DEAŞ’ın Duma’da herhangi bir varlığı mevcut değil. Suriye’de kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığını biliyoruz. Geçen yıl Han Şeyhuın’da sarin gazı kullanılmıştı. Analizlerimizin devamı sonucunda Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı ve kullanacağı sonucuna ulaştık. Bunun için tüm diplomatik kanalları denedik ama hepsi boşa çıkarıldı. 2013 saldırısı sonrası sona erdirmek sözü verdi, Rusya da garantör oldu ancak bu gerçekleştirilmedi. Suriye’nin eski silahların ortadan kaldırılması raporu herhangi bir kanıt elde edilemedi. Tüm bu olaylarda her türlü kanbıt olmasına rağmen, sorumluluların ortaya çıkarılması kararı BMGK’da Rusya tarafından veto edildi. Rusya, bu saldırının arkasında İngiltere’nin olduğunu bile iddia ettiler.
Suriye’nin kimyasal silah kullanımına müdahale etmek için bu kararı aldık. Rejimi devirmek, iç savaşa neden olmak gibi bir amacımız yoktu. Kimyasal silah üretim ve depolama tesislerini hedef aldık. ARGE üretimini büyük ölçüde azaltmıştır.
Bu gece yapılan saldırı, geçen yılkinden büyüktü. Bu askeri müdahalenin kimyasal silahları engelleme konusunda yalnız olmadığını görmemiz gerekiyor. Hiçbir şekilde kimyasal silah kullanılmadığını görmemiz gerekiyor.
Geçtiğimiz aylarda İngiltere’de ajana yönelik sinir gazı kullanılması da, bu normlara uyulmadığının göstergesidir.
Başka bir yol ve alternatif denemek isterdik ama kimyasal silahların herhangi bir yerde, bir şekilde kullanılmasına izin veremeyiz.
Suriye’de 7 yıldır yaşanan savaşla, halkın yeni ülkelere sığınmacı olarak gittiklerini görüyoruz. Lübnan, Ürdün ve Türkiye’ye en fazla sığınmacının gittiğini görmekteyiz. Uluslararası toplumun da bu konuda çok net bir mesaj verdiğini düşünüyorum.
Bu operasyon, Suriye’nin kimyasal silah kapasitesinin ortadan kaldırmak için düzenlendi. Yeni bir operasyon olması durumunda, parlamentoya gideceğiz, ama bu tek seferlik bir operasyondu.
RUDSKOY: SURİYE HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ 103 FÜZENİN 71’İNİ ÖNLEDİ
Sputnik’in haberine göre, Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy, “Eldeki verilere göre saldırıda toplam 103 kruz füzesi kullanıldı. Büyük oranda Sovyet üretimi hava savunma komplekslerinden oluşan Suriye hava savunma sistemleri, hava ve deniz bazlı füzelere başarıyla karşılık verdi ve 71 kruz füzesini önledi” dedi.
“ABD’nin hamleleri bölgeyi istikrarsızlaştırmaya yönelik. Suriye ve bazı diğer ülkelere S-300 sevkiyatı yapmayı düşünebiliriz” ifadelerini kullandı.
Rudskoy, şu anda Şam ve Suriye genelinde bir operasyon düzenlenmediğini ve durumun ‘sakin’ olduğunu da belirtti.
NATO’DAN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI KARARI
NATO, Brüksel’deki karargahta öğleden sonra Suriye’yi görüşmek için olağanüstü toplanacak.
NATO yetkilisinin yaptığı açıklamada, NATO Kuzey Atlantik Konseyi’nin bugün öğleden sonra Brüksel’deki NATO karargahında olağanüstü toplanacağı ve müttefiklerin Esed rejimine yönelik saldırıları görüşeceğini bildirildi.
Konsey’de İngiltere, Fransa ve ABD temsilcilerinin Suriye’ye yönelik saldırıları hakkında diğer müttefiklere bilgi vereceği kaydedildi.
NATO Kuzey Atlantik Konseyi, Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in başkanlığında 29 üye ülkenin daimi temsilcilerinin katılımıyla toplanacak.
İRAN CUMHURBAŞKANI RUHANİ, ESAD’I ARADI
ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’yi vurması sonrası İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı telefonla aradı. Ruhani, “Esad’ı aradım, yanınızdayız mesajı verdim” dedi.
BMGK SURİYE İÇİN TOPLANACAK
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye’ye düzenlenen hava harekatını görüşmek üzere saat 18.00’da toplanacak.
PENTAGON’DAN YENİ AÇIKLAMA
Rusya ve Suriye rejimi, yüzden fazla füze fırlatıldığını ancak hava savunma sistemlerinin bunların çoğunu vurduğu açıklamalarına cevap veren ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ise, tüm hedeflerin vurulduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:
Suriye’nin hava savunma çabaları büyük ölçüde etkisiz kaldı. Operasyon sınırlı, ezici ve etkiliydi. Tüm hedefler başarıyla vuruldu. Operasyonun görüntüleri paylaşıldı.
Amaç Esad’ın kimyasal silah kullanmasını engellemekti. Ve bu konuda net bir mesaj oldu.
Operasyon öncesi ve sonrasında Ruslarla iletişim devam etti.
LAVROV: SURİYE SALDIRISI YASADIŞI
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye düzenlediği saldırıyı ‘yasadışı’ ve ‘kabul edilemez’ olarak niteledi.
Hariciye ve Savunma Politikası Konseyi toplantısında konuşan Lavrov, Suriye saldırısının yasadışı ve kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, Batılı ülkelerin saldırıyla ilgili basında ve sosyal medyada yer alan bilgiler dışında hiçbir dayanağı bulunmadığını vurguladı.
“MACRON, PUTİN’İN BULGULARI PAYLAŞMA TALEBİNİ GERİ ÇEVİRDİ”
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron’dan kimyasal saldırı iddiasıyla ilgili bulguları paylaşmasını talep ettiğini aktaran Lavrov, ancak Paris’ten ret cevabı alındığının altını çizdi.
BİR DESTEK DE ALMANYA’DAN
Almanya Başbakanı Angela Merkel de Suriye’de başlatılan operasyonla ilgili bir açıklama yaptı. ABD’nin öncülüğündeki operasyonu destekleyen Merkel, “Kimyasal silahlarla ilgili uluslararası düzenlemelerin etkisini korumak ve Suriye rejimini başka ihlallere karşı uyarmak amacıyla yapılan askeri operasyon gerekli ve orantılıydı” ifadelerini kullandı. Yeniçağ