Home Yazarlar Dr. Şemsettin Küzeci Türk Dünyasının Milli Yazarı Zakir Sadatlı

Türk Dünyasının Milli Yazarı Zakir Sadatlı

Türk Dünyasının Milli Yazarı

Zakir Sadatlı

Dr. Şemsettin Küzeci

İlk Tanışmamız

Azerbaycanın çok değerli bir araştırmacı, şair, gazaeteci ve yazarı olan Zakir Sadatlı ile 19-22 Aralık 2008 tarihlerinde Ankara’da tanışmıştık. Bu tarihlerde ikimizde aynı Avrasya Yazarlar Birliğinin üyesi olarak Ankara-Gölbaşı’nda düzenlenen II. Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresinde bir araya geldik.  Ben; Kerkük’te yayınlanan Işık Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni olarak katılmıştım. Zakir Sadatlı da Azerbaycan’ı temsilen katılmıştır. 4 gün boyu edebiyat, kültür, sanat ve basın konularından bahsedip epeyi kaynaşmıştık. Bizimle birlikte olan tüm dostlarımızla öyle olmuştur. Bir de bizimle birlikte Bağdat’ta yayınlanan “Kardaşlık” dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ömer Kazancı da varıydı.

Kongre boyunca Azerbaycan-Kerkük ile bağlı çeşitli konularda saatlerce konuştum. Bu alanda tüm çalışmaları masaya gözden geçirdik. Zakir Sadatlı döndü bana “Ah ben de Irak ile bir kitap yazsaydım çok şad olurdum” dedi. Benim sanki içime bir bardak sıcak su döküldü. Ben de neden olmasın dedim. Bugüne kadar hep Gazanfer Paşayev yazmıştır. Artık sizlerden de bekleriz. Sizler gazeteci gözüyle daha farklı yazarsınız” dedim. Söz burada sessizce noktalandı ve kapandı. Meğerse Zakir kardeşim benim sözümden sonra aklında kafasında hemen plan yapmaya başlamıştır.  Bir süre sonra Bakü’den bir telefon geldi. Ben Zakir Sadatlı dedi. Çok sevinmiştim. Kardaş ben Bağdat, Kerkük’e gitmek istiyorum. Orada Belgesel çekeceğim. Ardından da kitap yazacağım. Dedi. Beni çok mutlu etmiştir. İlgili arkadaşlarla plan kurduk. Zakir kardeşimi Bağdat ve Kerkük’e gönderdik. Bir hafta kaldı. Güzel görüşmeler yaptı yazdı çizdi ve sağ salim Bakü’ye döndü. Birkaç ay sonrası bana ikinci bir telefon daha geldi. Bu defa Zakir Kardeşim dedi ki, kitap bitti. Size gönderiyorum. Gözden geçir. Kitabın adı “İraq Olsun”. O kadar sevindim, Anlatılması zor olması gerek. Birkaç gün kitabı okudum. Bazı ufak tefek düzeltmeler sonrası kitabı gönderdim.

Kitap Bakü’de basıldı. Her kes mutlu hem ben, hem kendisi hem de Türkmenler.. Gerçekten de bu kitap bir azda siyasi anlamda Türkmenlerin çilesini, sıkıntısını ve yaşam tarzlarını anlatan canlı bir örnek niteliğindeydi. Kitabı Zakir kardeşimden imzalı olarak almak isterdim. Ama ne yazık ki, 2014’te Bakü’ye gittiğimde ne ailesiyle görüşebildim. Nede mezarına gidebildim. Ancak Gazeteci Azer Hasret kardeşim kitabı bana takdim etti. 2017 yılında ise, Bakü’ye 14. Seferimde mutlak Zakir kardeşimin ailesiyle görüşeceğim. Dedim. Zakir Sadatlı’nın Kızı Fidan hanımla telefonlaştık ve Azerbaycanlı dostlarımızla birlikte Fidan hanımla tanıştık ve gözyaşlarımıza hâkim olamadık…

Bu kadar girişten sonra, bu güzel, değerli ve samimi dostum Zakir Sadatlı’nın kim olduğunu ve hayat serüvenini siz değerli okurlarıma anlatmak istiyorum.

Zakir Sadatlı Kimdir

Şair, senarist, popilist, iletişimci ve yazar Aslanov Zakir Eminoğlu, 15 Mayıs 1961 tarihinde Azerbaycan’ın Celilabad şehrinin Sadatlı bölgesinde doğdu. 1978 yılında Privolni şehrinde orta mektebini bitirdi. 1979-1981 yıllar arasında milli görevini (askerliğini) Afganistanda yaptı. 1982-1987 yıllarında Azerbaycan Devlet Pedekoji Enstitüsü Felsefe bölümünü bitirdi. 1987 yılında Bakü şahri 1. Nolu Ortaokulunda öğretmenliğe başladı.

Ermenistan-Azerbaycan, Dağlık Karabağ  çarpışmasında ilk yıllarında (1990-1993) Karabağda ön Cephede yer almıştır. 1993-2010 yıllarıarasında Azerbaycan Devlet Televizyonu ve Radyosounda “Savaş Vatanperverlik ve Salname” program yapımlarında editör ve baş editörlük yaptı. Daha sonra Azerbaycan Radyosu “Gençlik ve Spor”  programları yapımlarında baş editör yardımcısı görevlerinde bulundu.

Azerbaycan Yazarlar Birliği (2005) ve Avrasya Yazarlar Birliği (2006) nin üyesi olan Zakir Sadatlı; Edebiyata küçük yaşta başlamış, 1983 yılında edebi çalımaları ilk kez Azerbaycan basınında yer aldı. İlk yayınlanana şiirleri “Kervan”, “Kamillik məsafəsi”, “Dəşti” Celalabad Şehir Gazetesi “Yenigün” gazetesinde yer aldı. Daha sonra halk ile ilgili konularda onlarca makale ve yazıları farklı farklı gazete ve dergilerde yer aldı.

Şair, yazar Zakir Sadatlı  eserlerini Azərbaycan’da “Ulduz”, “Füyuzat” ve Türkiye’de “Kardeş Kalemler”, “Türk Ocağı”, Irak’ta Kardaşlık” dergilerinde ve zaman zamanda Hürriyet gazetesinde yayınladı. “Aydınlıq”, “Gündoğandan-Günbatana”  filmleri başta olmak üzere 20’den fazla filmin senaryosunu yazmıştır. Ayrıca Savaş- Vatanperverlik konularında yüzlerce filmin yazarıdır. Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin tanınmış araştırmacısı olarak, Cumhuriyet devrimi hakkında onlara çalışması ve makalesi bulunmaktadır.

Yazarın “Salam, Baça” hikayesi Mahmud Kaşğarinin doğumunun 1000. Yılı münasebetiyle  2008 yılında YUNESKO tarafında 24 Türk Dilli ülkenin yazarları arasında yapılan yarışmada 1574 eser içerisinde ilk üçe  girmiştir. Zakir Sadatlı’nın yarışmada kazandığı eser Azerbaycan üzerine birinci oldu. Türk Dünyası eserleri arasında Üçüncülük ödülünü kazandı. Aynı eser Alman, Arap, Kazak, Rus, Tarar dillerine aktarılarak yayınlanmıştır.

“İraq Olsun” eseri ise, Irak Türkmenleri ile ilgili önemli bir eserdir. Belgesel tarzı olan ve seyahatname notlarını özelliğine sahip bu eser 2012 yılında Azerbaycan’da yayınlandı. Şunuda unutmamak gerekir ki Zakir Sadatlı’nın bu eseri, Irak’taki Türkmenleirn yaşam tarzlarını, siyasi ve sosyal faaliyetlerini tarayan, Profesör Gazanfer Paşayev’den sonra eser yazar önemli bir isim oldu…

Zakir Sadatlı Azərbaycan devletinin fedailerinden biri olan Aziz Alpoud’un “Hayatımın Hikayeler”  Türkiye Türkçesinden Azerbaycan Türkçesine aktarmıştır. Bu tarihi önemli ser hem Türkiye, hemde Azerbaycan’da büyük ilgi görmüştür.

Hatıra ve roman tarzı olan  Zakır Sadatlı’nın “Afganistan Uçurumu”  adlı eseri 2013 yılında yayınlanmıştır. Bu eser Azerbaycan edebiyat alanında en büyük ödül olan “Milli Kitap” ödülünü almıştır. 28 Ağustos 2012 tarihinde başladı ve 5 Temmuz 2013 tarihleri arasında düzenlenen bu ödül yarışmasına 241 eser katılmıuş ve Zakir Sadatlı’nın bu eseri Hatıra- Roman dalında “Milli Kitap” ödülüne layık görülmüştür.

Zakir Sadatlı ile Xanlar Bayramov birlikte yazmış oldukları “Onu Gence Büyütmüştür” kitabının da yazarıdır. Bu kitap tanıtmış Şasiyet Tofiq Bağırov’un siyasi ve sosyal çalışmalarını anlatan bir kitaptır.

Şair, gazeteci yazar  Zakir Sadatlı 5 Şubat 2013 tarihinde 51 yaşında ani bir kalp krizi sonucu Bakü’de vefat etti. Naşı doğum yeri olan Celalabad Şehrinde toprağa verildi.

Zakir Sadatlı’nın ardından  “Men Varam Dünya’da” adlı şiir kitabı ve yurt içi ve yurt dışındaki dostları, tanıyanları ve aydınlar tarafından hakkında yazılan hatıralar “Ayrı Adam” adlı eserde yayınlandı.

Türk dünyasının Milli yazarı niteliğini taşıyan Zakir Sadatalı’nın aramızdan ayrılışı büyük bir boşluk yarattı. Ancak onun eserleri Tüm türk dünyasında özellikle de Azerbaycan, Türkiye, Irak ve Afganistan’da onu sürekili yad edecek ve saygıyla anılacaktır. Nur içinde yatsın, mekanı cennet olsun Zakir Kardeşimin. Can Azerbaycanın vefali evladı..

      Eserleri:

  1. Onu Gəncə Böyütmüşdü. Bakü 2008
  2. Əziz Alpoud’un “Həyatımın Hekayətləri”. Bakü 2011
  3. İraq Olsun. sənədli povesti, Bakü 2012
  4. Əfqanıstan Uçurumu. Xatirə-Roman, Bakü 2013
  5. Mən Varam Dünyada. Bakü 2014
Dr. Şemsettin Küzecihttps://kerkukgazetesi.com
Dr. ŞEMSETTİN KÜZECİ Araştırmacı, eğitimci, gazeteci, şair, yazar Şemsettin Küzeci; 1965 yılında Kerkük’te doğdu. 1989 yılında Musul Üniversitesinden mezun oldu. 5 Yıl Kerkük’te lise öğretmenliği yaptı (1992-1996). Kerkük Televizyonu, Bağdat Türkmence radyosunda “gençlik ve spor” programları hazırlayıp sundu (1992-1995). Yazılarını Bağdat’ta Türkçe yayınlanan “Yurt” gazetesi, “Kardeşlik ve Birlik Sesi” dergilerinde yayınladı. 1993 yılında Irak rejimi tarafından tutuklandı. Üç ay Tikrit muhaberatında kaldıktan sonra serbest bırakıldı. 2015 yılında Musalla Lisesinde Lise öğretmeni olarak çalıştığı mesleğinde kendi isteği üzerinde Kerkük’te emekliye ayrıldı. 1996 yılında siyasi nedenlerden dolayı Irak’ı terk ederek Türkiye’ye yerleşti. 1999 yılında Irak Türkmen Cephesi Türkiye temsilciliğinde Basın Yayın ve Enformasyon Şube Müdürü olarak çalıştı (1999-2003). Kerkük Gazetesi'nin Türkiye temsilciliği ve Türkmeneli TV’de muhabir, programcılığı ve haber müdürü olarak çalıştı (2005-2009). 2008 yılında “Irak Basın Tarihi” üzerine Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV ve Sinema bölümünde “Osmanlı’dan Günümüze Irak’ta Basın Tarihi” konulu yüksek lisansını ve 2010 yılında Hollanda'da Global Lahey Üniversitesinde “Irak Televizyonları” üzerine doktorasını yaptı. 2009-2019 yılları arasında Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi'nde Basın ve Kültür Müdürü, 4 Şubat 2019 ile 14 Temmuz 2020 tarihleri arasında (ORSAM) Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nde Türkmen ve Medya uzmanı olarak görev yaptı. 16 Temmuz 2020 tarihinden beri Türkmeneli Vakfı Başkanlığından basın danışmanı olarak görev yapmaktadır. Sürekli basın kartı sahibi olan Küzeci, aynı zamanda Kerkük Gazetesi genel yayın yönetmeni ve Türkiye temsilcisi görevini sürdürmektedir. 2020 yılından beri Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şb. Yönetim kurlu üyesidir. Irak Türklerini; Türkiye, Türk dünyası ve uluslararası faaliyetlerinde gerçekleşen onlarca kongre, kurultay, konferans, bilgi şöleni ve toplantılarda temsil etti. 400’ye yakın uluslararası hizmet, takdir, teşekkür, onur belgesi, plaket ve ödül almıştır. 2006’da Irak, Azerbaycan ve Türkiye ile ilgili yapmış olduğu ilmî ve edebî çalışmalarından dolayı, Azerbaycan’da VEKTOR Uluslararası İlim Merkezi tarafından kendisine “Fahrî Doktora” Payesi verildi. 2022 yılında da Türk Dünyası Akademisi tarafından kendisine “Fahri Profesörlük” Unvanı verildi. Küzeci’nin bazı eserleri ve yazıları Arapça, Azerbaycan Türkçesi, İngilizce ve Rus, Özbek, Kazak dillerine tercüme edilmiştir. Basılmış 60 adet eserinden bazıları; Suçum Türk Olmaktır, Kerkük şairleri, Irak Basın Tarihi, Türkmeneli Edebiyatı, İçimizdeki Kerkük, Kerkük Soykırımları, Kerkük’ün Mili Şairi Mehmet İzzet Hattat, Kerkük’ün Efsane Sesi Abdülvahit Küzeci, Nevruz Çiçekleri (Türk Dünyası Kadın Şairleri), Ortadoğu’da Türk Katliamları, Sinan Sait, Türkmen Milli Takımı, Şehit Hüseyin Demirci (Tembel Abbas), Sarmaşık Duygular, Osmanlıdan Günümüze Irak’ta Türkçe Dergiler, Kerkük’ten Azerbaycan’a, Horyatlarım, Kerkük Katliamı, Telaferli Felekoğlu, Kerkük’ten Sesleniş, İçimizdeki Kerkük, Telafer Şairleri… İletişim: www.skuzeci.com skuzeci@gmail.com (+90) 533 255 26 60
RELATED ARTICLES

Doğumunun 100. Yılında Ata Terzibaşı web Sitesi Açıldı www.ataterzibasi.com

Bugün 14 Kasım 2024 Ata Terzibaşı'nın Doğumunun 100. Yılıdır. 14 Kasım 1924 tarihinde Kerkük'te doğan Terzibaşı, 92 yaşında 31Mart 2016 tarihinde Kerkük'te vefat etmiştir.   Kerkük’ün...

Azerbaycan’ın Ünlü Yazarı Varis Yolcu’dan “Qar yağmasın…” Hikayesi

Qar yağmasın... Hekayə  Dünyanın ən yaxşı nəsnələrini görmək və onlara əllə toxunmaq mümkün deyil. Onları yalnız hiss etmək mümkündür.                                                              Helen Keller Gecənin bir aləmində N. İ.-nin yuxudan qan-tər...

Türk Dünyası “Kızıl Elma” ödülleri sahiplerini buldu

İstanbul’da gerçekleştirilen Türk Dünyası “Kızıl Elma ödül töreni”nde “Ebedi Birlik” Gençlik Kamu Birliği üyeleri ödüle layık görüldü. Koray Bozat ve Atakan Taşur'un organizasyonuyla gerçekleşen ödül...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Doğumunun 100. Yılında Ata Terzibaşı web Sitesi Açıldı www.ataterzibasi.com

Bugün 14 Kasım 2024 Ata Terzibaşı'nın Doğumunun 100. Yılıdır. 14 Kasım 1924 tarihinde Kerkük'te doğan Terzibaşı, 92 yaşında 31Mart 2016 tarihinde Kerkük'te vefat etmiştir.   Kerkük’ün...

Azerbaycan’ın Ünlü Yazarı Varis Yolcu’dan “Qar yağmasın…” Hikayesi

Qar yağmasın... Hekayə  Dünyanın ən yaxşı nəsnələrini görmək və onlara əllə toxunmaq mümkün deyil. Onları yalnız hiss etmək mümkündür.                                                              Helen Keller Gecənin bir aləmində N. İ.-nin yuxudan qan-tər...

Türk Dünyası “Kızıl Elma” ödülleri sahiplerini buldu

İstanbul’da gerçekleştirilen Türk Dünyası “Kızıl Elma ödül töreni”nde “Ebedi Birlik” Gençlik Kamu Birliği üyeleri ödüle layık görüldü. Koray Bozat ve Atakan Taşur'un organizasyonuyla gerçekleşen ödül...

Meclis Maliye Komisyonu, petrol dışı kaynakları artırmada illerin rolünü görüşüyor

Meclis Maliye Komisyonu, bugün illerin petrol dışı gelir kaynaklarını artırmadaki rolünü, 2023-2024 yatırım bütçesi tahsisatlarını ve 2025 yılı bütçesinde illerin ihtiyaçlarını ele aldı. Komisyon, yaptığı...

Recent Comments