30 Yıl Önce Irak
8.8.1988/8.8.2018
Dr. Şemsettin Küzeci
Bu tarih çok önemli bir olayı anlatıyor. 22 Eylül 1980 Yılında Irak-İran Savaşı patlak veriyor. 8 yıl süren bu kanlı savaş iki Müslüman ülkeden yaklaşık bir milyon insan ölüyor. Her iki ülke de ölülerine şehit diyor. Hâlbuki iki ülkede bir hiç yüzünden gencecik insanları ABD ve müttefiklerinin oyuna geliyorlar. Bati silah satıyor. Müslüman ülkelerde o silahlarla birbirlerini imha ediyorlar. Bu kanlı savaştan ne hikâyeler yazıldı çizildi. Ne mali külfetler harcandı. Ne evler yıkıldı ne evler yapıldı. Evlerin yıkılması evlere düşen ateşler ve genç ölenlerdir. Yapılanlar da Şehit ailelerine bir parsel yer, araba ve ömür boyu emeklilik çocuklarına üniversitede okumak için ek puanlar… İşte böyle geçti savaş gönleri…
Bu 8.9.1988 tarihi Savaşın durmasının ilanı tarihidir. Bu tarih Irak’ta bayram olarak ilan edildi. Saddam Hüseyin eline tüfeğini alarak Bağdat festivaller Sahasında Balkon konuşması yaparak milyonlara hitap ederek zaferini ilan etti. Irak halkı bir derin nefes aldı. Sekiz yıllık acı, çile ölüm, kan ve savaş sona erdi. Hiç kimse inanamıyordu savaşın durmasına… 1975 Cezayir Antlaşmasına imza atan Irak-İran, Irak tek taraflı 22 Eylül 1980 tarihinde fesih etmiştir. Ancak 8.8.1988 tarihinde geri adım atarak Irak tekrar antlaşmaya sadık kalacağına söz verdi ve Antlaşmayı kabul etti. Halk derin nefes aldı da almasına ama endişe ve korku tüm Iraklıların gözlerinden anlaşılıyordu.
Bugün 8.8.2018 tarihi karşımıza çıkıyor. Çıkarken da çok şeyi anlatı veriyor. Bu 30 yıl içerisinde ne değişti. Bölgede neler oldu. 1990 yılında Irak Kuveyt’i işgal etti. 1991 yılında 1. Körfez Savaşı başladı. Irak’ta ayaklanma gerçekleşti. 18 Vilayetten 15’i halkın kontrolüne geçti. İran, Kandil, Suriye ve Türkiye’den gelen Kürt Peşmergeleri ile (Irak devletinin deyimine göre) Şii Milisleri Irak ordusuyla savaşa girdi. Irak Ordusu Kuveyt’ten çekilerek bu 15 Vilayet temizledi. Yine Saddam tahtında kaldı. ABD ve müttefikleri Irak’a karşı savaşı Kut şehrine kadar sürdü. Aslında planda Bağdat’ta varıydı. Ancak dönemin Türkiye Başbakanı Tansu Çiller ve Müttefik Güçlerin Kuvvet Komutanı Showrskov ayni şey söylediler “Biz de bilmedim neden Bağdat’a girilmedi. Plan da Bağdat’ta varıydı” dediler ve sustular.
Yine devam ediyorum 10 Nisan 2003 tarihinde başta ABD olmak üzere müttefike güçler Irak’ı Kimyasal silah ürettiği suçlamasıyla Irak’a girdi ve Saddam’ı idam ederek ülkeyi Kaosa sürükledi. Durumdan istifade eden İran var gücüyle Güneyden Bağdat’ta kadar sızarak varlığını Irak’ta ispat etti.
Dün Irak-İran Savaşı yaşanmış bugün İran Irak’ı yönetiyor. Uzun vadeli strateji buna denilmelidir. Hani nerde Irak nerde İktidar nerde Hükümet nerde ABD ve müttefikleri… 12 Mayıs 2018 tarihinden bugüne kadar yapılan genel seçimlerin resmi sonuçları hala açıklanmadı. Gayri resmi bir hükümet ve süresi dolmuş bir parlamento işbaşında… Söylentiler ise, İran Irak’ın yeni hükümetini kuracaktır. Başına da Haşid Şabinin Komutanı Hadi El-Amiri Başbakan olarak atayacaktır. Komşu Ülkerler de bak bakalım. Gözler bakar, yürekler yakar misali Türkmenlerin de yüreklerin yakılıyor. Kerkük elden gidiyor… Diren Kerkük diren ey vefalı Oğuz boyu Türkmen Halkı diren Türkmeneli… Allah’ın sana açacak kapıları çoktur umuduyla…